Μπορεί προς τα έξω να επικρατεί μια εικόνα φαινομενικής ηρεμίας μετά την αποπομπή Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ωστόσο στο παρασκήνιο επικρατούν έντονες ζυμώσεις όσον αφορά τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συναντήσεις, τηλεφωνήματα και διαβουλεύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, εξετάζοντας κάθε πιθανό σενάριο και καταγράφοντας τα θετικά και τα αρνητικά σενάρια κάθε υποψηφιότητας.

Τα στελέχη που μελετούν το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα, αναζητούν συμμαχίες και σταθμίζουν τις επιλογές τους ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 24ης Νοεμβρίου.

Οι σχέσεις Κασσελάκη – Πολάκη

Πολάκης για Κασσελάκη
Στέφανος Κασσελάκης και Παύλος Πολάκης

Κατά πολλούς, ο ρόλος του τέως προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, φαίνεται να είναι καταλυτικός, καθώς η απόφασή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ή όχι για την ηγεσία θεωρείται κομβική για τις εξελίξεις. Ο πατέρας του δήλωσε με νόημα πως «ο Στέφανος είναι ανερχόμενος και όχι εξερχόμενος», ενώ ο ίδιος ο αποπεμφθείς πρόεδρος είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες την πρώτη σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του για τα μελλοντικά σχέδια – ο ίδιος εξακολουθεί να βρίσκεται στις Σπέτσες και συζητά μέσω Zoom.

Πάντως οι σχέσεις του Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη παραμένουν τεταμένες, προσθέτοντας νέα διάσταση στις ήδη περίπλοκες ισορροπίες του κόμματος.

Παρά τις προσπάθειες που έκανε ο Κασσελάκης, για να γεφυρώσει το χάσμα με τον Χανιώτη βουλευτή, μετά την αποπομπή του τελευταίου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι απόπειρες αυτές απέτυχαν. Ο κ. Πολάκης, πάντως, από τη μεριά του, δείχνει πως δεν φοβάται την αντιπαράθεση, κάνοντας μάλιστα μια ιδιαίτερα αιχμηρή αναφορά στις φήμες που θέλουν τον Κασσελάκη να ιδρύει δικό του κόμμα. «Ελπίζω να μην ισχύει κάτι τέτοιο», σχολίασε, τονίζοντας πως αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, θα προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις. Η πιθανή σύγκρουση μεταξύ των δύο αυτών προσώπων φαίνεται να προδιαγράφεται σφοδρή και με πολλαπλές συνέπειες για την πορεία του κόμματος, εάν ο τέως πρόεδρος διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία.

Τα υπόλοιπα δυνατά πολιτικά «χαρτιά»

Όλγα Γεροβασίλη και Σωκράτης Φάμελλος

Εκτός από τους Κασσελάκη και Πολάκη, στο προσκήνιο βρίσκονται και άλλα δυνατά πολιτικά «χαρτιά». Η Δ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, και ο τέως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, συγκαταλέγονται στους πιθανούς υποψηφίους για την ηγεσία, αν και μέχρι στιγμής και οι δύο παραμένουν επιφυλακτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Η βουλευτής Άρτας, μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό, άφησε να εννοηθεί πως δεν έχει εξετάσει ακόμη σοβαρά το ενδεχόμενο να ηγηθεί του κόμματος. Παρά τις δηλώσεις της όμως, οι πιέσεις που δέχεται από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονες, καθώς θεωρείται από πολλούς η κατάλληλη, για να επαναπατρίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, ο Σωκράτης Φάμελλος έχει καταφέρει να αναδείξει τον ρόλο του ως κρίσιμος πολιτικός παράγοντας που συνέβαλε στη σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο ίδιος, ωστόσο, αρνείται πως έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες και δεν έχει πάρει σαφή θέση για το αν θα διεκδικήσει την ηγεσία, παραμένοντας σε αναμονή για τις εξελίξεις.

Οι δύο αυτοί πιθανοί υποψήφιοι, όμως, προέρχονται από το ίδιο πολιτικό ρεύμα, τη γνωστή ομάδα των «87» (που μετά έγιναν 100), και αν αποφασίσουν να κατέβουν και οι δύο στις εκλογές, θα πρέπει να διαμοιράσουν τη βάση υποστηρικτών τους, κάτι που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη συνολική τους επιρροή και να αυξήσει τον κίνδυνο ήττας απέναντι σε άλλους ισχυρούς υποψήφιους, όπως ο Κασσελάκης και ο Πολάκης.

Νίκος Παππάς
Νίκος Παππάς

Παράλληλα, ένα άλλο ενδιαφέρον «δίδυμο» που φαίνεται να προσελκύει το βλέμμα των πολιτικών αναλυτών είναι ο νυν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, και η πάλαι ποτέ Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Και οι δύο έχουν απομακρυνθεί από τις δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν και προέρχονται από τον στενό κύκλο του πρώην προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, όπως άλλωστε και η κα Γεροβασίλη. Η στάση τους μέχρι στιγμής παραμένει σιωπηλή, αλλά η επιρροή τους, ιδιαίτερα στις διαδικασίες της «Κίνησης Μελών», εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Ρένα Δούρου

Παρά το γεγονός ότι αμφότεροι, Παππάς και Δούρου, βρέθηκαν κοντά στον Κασσελάκη το τελευταίο διάστημα, δεν έχουν διστάσει να του ασκήσουν κριτική στις εσωτερικές συζητήσεις του κόμματος, ενώ ψήφισαν κατά των γρήγορων διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας. Η στάση τους αυτή δείχνει ότι, παρά τις φαινομενικές τους συμμαχίες, παραμένουν αυτόνομοι παράγοντες στην πολιτική σκακιέρα της Κουμουνδούρου.

Οι τελικές αποφάσεις και οι υποψηφιότητες, πάντως, αναμένεται να κριθούν στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και να διαμορφώσουν τις νέες ισορροπίες εντός της μείζονος αντιπολίτευσης.