Μετά το διχαστικό κλίμα που καταγράφηκε την προηγούμενη περίοδο και οδήγησε στη μομφή κατά του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπάρχει μια επιφανειακή νηνεμία, καθώς ακόμη και οι όποιες διαφωνίες ως προς τον οδικό χάρτη για την ανάδειξη νέου επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν πόλωσαν ιδιαίτερα το κλίμα. Ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, έχουμε πλέον μια εικόνα για το πώς θα κυλήσουν οι καταστάσεις.
Ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου ζήτησαν να επισπευστεί η όλη διαδικασία και το Συνέδριο να διεξαχθεί τον Οκτώβριο ώστε αρχές Νοεμβρίου να εκλεγεί νέος πρόεδρος. Η ταχεία αυτή προσέγγιση είχε στόχο να διασφαλιστεί η άμεση αναδιοργάνωση του κόμματος, το οποίο βρίσκεται σε φάση ανακατατάξεων.
Από την άλλη, η ομάδα των «87» που έγιναν «100», κάποιοι εκ των οποίων έχουν δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, πρότεινε έναν πιο σταδιακό προσυνεδριακό διάλογο κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, δίνοντας στα μέλη του κόμματος χρόνο να συζητήσουν εκτενώς για τις πολιτικές κατευθύνσεις.
Το συνέδριο, σύμφωνα με αυτή την πρόταση, θα λάμβανε χώρα στις 7-10 Νοεμβρίου, ακολουθούμενο από την εκλογή νέου προέδρου. Τελικά, υπήρξε συμβιβαστική λύση. Το συνέδριο προγραμματίστηκε για το χρονικό διάστημα 1-3 Νοεμβρίου και η εκλογή νέου προέδρου στις 24 Νοεμβρίου, με τον δεύτερο γύρο, αν χρειαστεί, να διεξάγεται την 1η Δεκεμβρίου.
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας καθορίστηκε βάσει των καταστατικών προβλέψεων του κόμματος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι αποφάσεις της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθούν με απόλυτη προσήλωση στις καταστατικές διαδικασίες. Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 21-22 Σεπτεμβρίου, όπου θα καθοριστεί ο τελικός οδικός χάρτης για το Έκτακτο Συνέδριο.
Παράλληλα, η Πολιτική Γραμματεία τόνισε ότι το κόμμα ετοιμάζεται να παρουσιαστεί με ανανεωμένες θέσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας, Νίκο Παππά. Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση των κεντρικών ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η ακρίβεια, η φορολογική πολιτική και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Η τυχόν υποψηφιότητα Κασσελάκη και η εκτίμηση της Γεροβασίλη
Παρά τις εσωτερικές συγκρούσεις και την αποπομπή του από την ηγεσία, ο Στέφανος Κασσελάκης, που μετέβη στις Σπέτσες για να αποφορτιστεί, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Η πιθανή εκ νέου υποψηφιότητά του, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Η βουλευτής Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή της στο πρόσωπό του, τονίζοντας ότι πρέπει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα η Όλγα Γεροβασίλη, που ανήκει στην ομάδα των «100» εκτιμά πως εάν ο κ. Κασσελάκης κατέβει και πάλι ως υποψήφιος πρόεδρος, θα χάσει.
Για την αντιπρόεδρο της Βουλής, όπως και για άλλα στελέχη της ομάδας, η καλοκαιρινή μεταμεσονύχτια ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τα «μαύρα» ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που άνοιξε το θέμα της καθαίρεσης του. Σύμφωνα με την ίδια, όλο το προηγούμενο διάστημα ο λόγος του τέως προέδρου ήταν διχαστικός και ο ίδιος παρήγαγε μόνο αρνητικές ειδήσεις. Σημείωσε επίσης ότι με δική του ευθύνη δίχασε την Κοινοβουλευτική Ομάδα τόσο με τη διαγραφή Λινού όσο και με την διαγραφή και επιστροφή του Παύλου Πολάκη.
Όσον αφορά τις επιθέσεις Κασσελάκη στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η κα Γεροβασίλη είπε ότι υπάρχουν πολιτικές ερμηνείες αλλά και ψυχολογικές. «Αυτή ήταν μια αυτοκτονική επίθεση» σύμφωνα με τα λεγόμενά της.
Η παρουσία στη ΔΕΘ και το πολιτικό πρόγραμμα
Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο Νίκος Παππάς όπως προαναφέραμε θα εκπροσωπήσει το κόμμα. Στη ΔΕΘ, θα παρουσιαστεί σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα, που θα αντιμετωπίζει καίρια ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας, και η προάσπιση του κοινωνικού κράτους.