Κατατέθηκε τελικά η πρόταση μομφής των «87» συνοδευόμενη από 100 υπογραφές κατά του Στέφανου Κασσελάκη. 

Έτσι λοιπόν η ΚΕ θα αποφασίσει για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε εσωκομματικές εκλογές. 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ.

Για να περάσει η πρόταση χρειάζεται το 50% συν έναν του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Τι προβλέπει το καταστατικό σε περίπτωση πρότασης μομφής

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΕ

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και, εφόσον προφανώς ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.

Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

«Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν είναι βουλευτής. Σε περίπτωση που ο/η πρόεδρος του κόμματος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της. Η απόφαση αυτή της Κ.Ο. χρειάζεται την επικύρωση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο.

Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα».

Η πρόταση μομφής

«Τον τελευταίο ένα χρόνο ειδικότερα από την στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμμένη κρίση αρχών και αξιών! Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής», τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι «87» στην πρόταση μομφής.

«Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις ΤΩΡΑ 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ.4 του Καταστατικού και καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο και ζητούμε άμεση προσφυγή στην βάση».

Φάμελλος: «ο Κασσελάκης είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Σωκράτης Φάμελλος

«Υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στο κόμμα. Και ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάρισε ο τέως επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 

«Δεν πάει άλλο αυτός ο κατήφορος», τόνισε ο κ. Φάμελλος.  

Πολάκης: «Πίστεψα στον Κασσελάκη και τον στήριξα αλλά δεν κάνει για πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Παύλος Πολάκης

Αυτοκριτική για την υποστήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη έκανε ο Παύλος Πολάκης.«Πίστεψα στον Κασσελάκη και τον στήριξα, αλλά έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», διεμήνυσε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ευθέως θέμα ηγεσίας. «Καταθέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό. 

O Παύλος Πολάκης ζήτησε εκλογή προέδρου και δεν κατέθεσε πρόταση μομφής, ενώ ανέπτυξε το πρόγραμμά του για την ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί η πρόταση μομφής των «87». 

Μιλώντας νωρίτερα για την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην ΚΟ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι επέδειξε μια μη ορθή συμπεριφορά. «Παρασύρθηκα από ένα θεατρικό παιχνίδι και όταν αυτό αποδείχθηκε, η δική μου ηθική επέβαλε τη διόρθωση του λάθους. Προτίμησα να τα έχω καλά με τον εαυτό μου και ας ήξερα ότι θα δω πρωτοσέλιδα ότι ο Κασσελάκης υποτάχθηκε στον Πολάκη».

Νέα Αριστερά: «Ο Κασσελάκης μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ σε Τραμπικό μόρφωμα»

«Ο κύριος Κασσελάκης επιβεβαίωσε σήμερα ότι στα στελέχη που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά προσφέρθηκαν θέσεις, καρέκλες και αξιώματα. Η αποχώρηση από το κόμμα Κασσελάκη δεν έγινε για τις καρέκλες λοιπόν αλλά επειδή ήταν πέρα από προφανής η πορεία εκφυλισμού, η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε Τραμπικό μόρφωμα, η γελοιοποίηση, η απαξίωση και τελικά η συρρίκνωση», αναφέρει η Νέα Αριστερά σχολιάζοντας την ομιλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ.

«Σε έναν σχεδόν χρόνο ηγεσίας Κασσελάκη, το κόμμα που κάποτε κυβέρνησε τη χώρα μετατράπηκε σε ριάλιτι σόου παραγωγής τοξικότητας, παραπολιτικής και αντιπολιτικής, προσφέροντας σίγουρα πολύ καλύτερες υπηρεσίες στον κ. Μητσοτάκη από ότι αν είχε δεχτεί τελικά να γίνει Υπουργός του», τονίζει το κόμμα.

«Έναν χρόνο μετά επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του είναι οι πραγματικοί υπονομευτές, όχι μόνο για το κόμμα τους αλλά για το σύνολο της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου», καταλήγει η Νέα Αριστερά.