Η ώρα της αλήθειας για το τι μπορεί να δώσει και τι όχι στους πολίτες η κυβέρνηση πλησιάζει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έτοιμο τον φάκελο, το περιεχόμενο του οποίου θα αποκαλύψει το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο.

Λαγοί από το καπέλο του δεν αναμένονται, καθώς από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης ακολουθεί μια συνετή δημοσιονομική πολιτική η οποία έχει κατά γενική ομολογία οδηγήσει σε ένα νοικοκύρεμα των οικονομικών που είχε δεκαετίες να δει η χώρα. Όμως, επειδή η ακρίβεια είναι εδώ και πρέπει να αντιμετωπιστεί, στην κυβέρνηση θα προχωρήσουν στον δρόμο όχι των αποσπασματικών και βραχυπρόθεσμων λύσεων αλλά των μόνιμων αυξήσεων που οδηγούν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ποιοι έχουν λαμβάνειν

Στα σενάρια ακούγονται μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, των ευάλωτων, των γιατρών, του ΕΣΥ, των ενστόλων, των αγροτών.

Ειδικά όσον αφορά την οικογένεια, από τη μια έχει προαναγγελθεί η παροχή επιπλέον voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί και η αύξηση του επιδόματος τέκνων από τα 70 ευρώ στα 110 ευρώ για το πρώτο παιδί, όπως επίσης και φοροαπαλλαγές για όσες επιχειρήσεις στηρίζουν οικογένειες. Επίσης, θα έρθει η εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, η οποία όμως δεν θα είναι οριζόντια.

Προγράμματα, όπως το «Σπίτι μου» και το «Ανακαινίζω – ενοικιάζω», θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για χιλιάδες οικογένειες, ώστε να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Για το «Σπίτι μου» θα αυξηθεί το ηλικιακό όριο των δικαιούχων από τα 39 στα 49 έτη, αλλά και θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Παρεμβάσεις και στο Airbnb σε δύο άξονες: Ο ένας θα αφορά το πάγωμα της χορήγησης αδειών σε κορεσμένες περιοχές αλλά και η τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων, αν ο ιδιοκτήτης επιλέξει να το δώσει για μακροχρόνια μίσθωση ή το ανοίξει αν το έχει κλειστό.

Στην κυβέρνηση αναζητούν ακόμα τρόπους για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, οι οποίοι ήδη περιμένουν τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Το τι θα είναι το πρόσθετο μέτρο θα το μάθουμε αύριο το βράδυ.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, παρέμβαση για την ενίσχυση των εισοδημάτων των ενστόλων αλλά και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σημειακές παρεμβάσεις θα γίνουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσον αφορά τη φορολόγησή τους, που θα διορθώσουν επιμέρους αδικίες. Να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκπροσωπούν τη μεσαία τάξη και αποτελούσαν έως τις προηγούμενες εκλογές έναν προνομιακό χώρο για τη ΝΔ τον οποίο θέλει να ξανακερδίσει.

Τα νέα είναι ευχάριστα και όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς η μείωση θα είναι τελικά κατά μία και όχι μισή μονάδα.

Όσον αφορά τον πολύπαθο χώρο της υγείας μόλις χθες έπεσαν οι υπογραφές στην ΚΥΑ για τη χορήγηση επιδόματος, ως οικονομικό κίνητρο, σε γιατρούς που θα επιλέξουν να προσφέρουν υπηρεσίες σε προβληματικές ή άγονες περιοχές. Το επίδομα θα ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ τον μήνα.

Την ανακοίνωση αυτή του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ακολούθησε μια ανάρτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος φάνηκε να κλείνει το μάτι στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας.

Σε 2 μέρες θα βρεθώ στο βήμα της ΔΕΘ, όπου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα…

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Thursday, September 5, 2024

«Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Αυτό που τόνιζαν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα και για τη στήριξη του ΕΣΥ.