Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV 100 και τη δημοσιογράφο Μαρία Μουστάκα, δήλωσε «Έχουμε ξεκινήσει εδώ και περίπου 3 με 4 χρόνια ένα γιγάντιο πρόγραμμα για την εξοπλιστική αναβάθμιση της χώρας μας σε στεριά, θάλασσα, και αέρα. Η αυξημένη αποτρεπτική ισχύς μάς δίνει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε στην περιοχή και αυτή είναι η καλύτερη διασφάλιση για τα εθνικά μας δίκαια».

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, επισήμανε ότι «έχουμε, θα μπορούσα να πω, μια καλύτερη συνεννόηση σε ζητήματα όπως είναι το μεταναστευτικό».

«Παρ’ όλα αυτά δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες, οριοθετημένες θα έλεγα. Δηλαδή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Παλαιότερα ήταν κυρίως η υφαλοκρηπίδα, τώρα είναι και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και σταματούν εκεί. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση προφανώς δεν πρόκειται να ανοίξει» υπογράμμισε.

Για την αξιοποίηση τριών Στρατοπέδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη είπε οτι «ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, τόσο ο υπουργός κ. Δένδιας όσο και εγώ έχουμε θέσει το ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, προς όφελος αφενός των τοπικών κοινωνιών, αλλά ταυτόχρονα και των στελεχών μας».

«Προχωρούμε σε μια αξιοποίηση που ωφελεί το Ταμείο Εθνικής ‘Αμυνας, αλλά βεβαίως και το κοινωνικό σύνολο και σε καμία περίπτωση δεν χαρίζονται ή εκποιούνται ακίνητα» συμπλήρωσε.

«Όσον αφορά το πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, πρόκειται για ένα μεγάλο στρατόπεδο περίπου 640 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 150 έχουν ήδη αποδοθεί στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να γίνει το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένα έργο πανεθνικής εμβέλειας, το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για το χώρο της Υγείας και θα ωφελήσει σημαντικά τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος» συνέχισε.

«Για την υπόλοιπη έκταση κάναμε μια πρώτη συζήτηση με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, ώστε να υπάρξει μια αξιοποίηση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο» ανέφερε.

Σχετικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες από πλευράς του Δήμου».

Έντονο το κοινωνικό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων

«Είμαστε και εκεί στο τελικό στάδιο και θεωρώ», πρόσθεσε, «με βάση και αυτά που άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά και από τον κ. Δήμαρχο, ότι πρόκειται για υπόθεση ολίγων ημερών, προκειμένου να επιλυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα».

Για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της Υγείας, εξήγησε ότι «πέραν της βασικής αποστολής των στελεχών μας που είναι η προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας και το δικαίων της πατρίδας μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχρονικά έχουν ένα έντονο κοινωνικό αποτύπωμα».

«Ήδη φέτος που καταγράφηκε ρεκόρ πυρκαγιών, περίπου 4.000 από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ήμασταν παρόντες σε όλα τα μέτωπα, τόσο από αέρος όσο και επί του εδάφους, προληπτικά με τα περίπολα τις ημέρες που υπήρχε “κόκκινος” και “πορτοκαλί” συναγερμός, αλλά και κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον τομέα της Υγείας, «τη φετινή χρονιά, εκατοντάδες στελέχη μας στελεχώνουν πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, καλύπτοντας τυχόν κενά στο εθνικό σύστημα υγείας, δεκάδες στρατιωτικοί γιατροί έχουν διατεθεί σε νοσοκομεία κυρίως της Βορείου Ελλάδος, ενώ και οπλίτες μας γιατροί υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ