Πυρετώδεις θα είναι οι συσκέψεις το επόμενο δεκαήμερο στο Μέγαρο Μαξίμου έτσι ώστε να σχηματοποιηθούν οι παροχές τις οποίες θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη και την 88η ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του Νewsbeast έχει χαμηλά τον πήχη καθώς δεν επιθυμεί να θεωρηθεί ως άλλο ένα πακέτο παροχών αλλά ως παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αύριο, Τρίτη 27/8 στη Θεσσαλονίκη μια πρώτη επαφή με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ βρίσκεται και σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο θα είναι η στεγαστική πολιτική αλλά και οι αλλαγές στα επιδόματα.

Ωστόσο δεν θα λείπουν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναφορές στην Υγεία, την Παιδεία, την Ασφάλεια, τη Δικαιοσύνη, αλλά και την Πολιτική Προστασία.

Ειδικά όσον αφορά στα παραπάνω ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στην ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων μέσω ΤΑΑ, τις 6.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, την πιο αποτελεσματική λειτουργία της αστυνομίας, την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου.

Οι αλλαγές στα επιδόματα

Ευρώ

Με βασικό γνώμονα την ενίσχυση της οικογένειας στο κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζονται σε αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί:

  • Αύξηση στο επίδομα τέκνων
  • Αύξηση στο στεγαστικό επίδομα

Όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας η κατεύθυνση είναι να υπάρξει η αναδιάρθρωση του τρόπου καταβολής του καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος αυτό να μειώνεται έτσι ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για την επάνοδο του δικαιούχου στην αγορά εργασίας. Επίσης, αναμένεται να μην συνδέεται με τον κατώτατο μισθό αλλά με τον μισθό που λάμβανε ο δικαιούχος πριν μείνει άνεργος.

Το στεγαστικό στην αιχμή της πολιτικής της κυβέρνησης

Ακίνητα

Ο πρωθυπουργός από το βήμα του Βελίδειου αναμένεται να δώσει μεγάλη έμφαση και στην επίλυση του στεγαστικού ζητήματος.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους έως 50 ετών και όχι έως 39 που είναι σήμερα.

Θα ληφθεί ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Επίσης θα δοθεί βάρος στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και αναμένεται να ανακοινωθούν κίνητρα για την ανακαίνιση κλειστών διαμερισμάτων.

Επίσης θα υπάρχουν αντικίνητρα για την βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) έτσι ώστε να ενισχυθεί η μακροχρόνια μίσθωση.

Ο «φάκελος ΔΕΘ» του Κυριάκου Μητσοτάκη θα παριλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες και μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού χωρίς όμως να πληγεί η πιο ανθηρή οικονομικά βιομηχανία της χώρας, ενώ χωρίς να έχει αποφασιστεί συζητείται ακόμα και η επιβολή ενός τέλους κρουαζιέρας.

Από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση ότι η ενίσχυση των πολιτών θα έρθει μόνο με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος καθώς έχουν ήδη εξαγγελθεί αυξήσεις στις συντάξεις και το 2025 από 2 έως 2,5% αλλά και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μισή μονάδα.

Και βεβαίως υπάρχει πάντα και ο άσσος στο μανίκι του πρωθυπουργού όπως συμβαίνει παραδοσιακά με κάποιο μέτρο – έκπληξη που ανακοινώνεται στην ΔΕΘ.