Δύο εβδομάδες πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ που θα σηματοδοτήσει και το άνοιγμα της νέας πολιτικής σεζόν το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να κινούνται σε ρυθμούς Θεσσαλονίκης, οι οποίοι και θα εντατικοποιηθούν το προσεχές διάστημα. Την Τρίτη 27 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα για την καθιερωμένη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης αναμένεται να παρουσιαστεί η εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη και η ψηφιακή πλατφόρμα για τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης.
Με την επίσκεψη αυτή να έχει και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, καθώς στην ατζέντα θα βρεθούν τα ζητήματα που απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τους βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ, ενώ ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας ήδη έχει κάνει τη σχετική προετοιμασία.
Το δίπτυχο καθημερινότητα-μεταρρυθμίσεις
Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι η ακρίβεια και για το λόγο αυτό μελετώνται νέες παρεμβάσεις συγκράτησης των τιμών, με τους ελέγχους για φαινόμενα κατά της αισχροκέρδειας να συνεχίζονται εντατικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και για το μήνα Σεπτέμβριο, μια απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στο τέλος Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα κινηθεί σε δύο βασικούς άξονες: στις απτές παρεμβάσεις με στόχο την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διορθώνουν χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την πορεία της χώρας προς τα εμπρός.
Παρεμβάσεις για ελεύθερους επαγγελματίες – συνταξιούχους
Με τα δημοσιονομικά περιθώρια να είναι περιορισμένα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται με βάση τις προτεραιότητες που προωθεί η κυβέρνηση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν. Πάντως, το πακέτο των παρεμβάσεων για το 2025 περιλαμβάνει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και νέα αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, θα δουν μια έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με το ποσό που θα διατεθεί να φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, δρομολογούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις το προσεχές διάστημα υποστηρικτικές προς τους συνταξιούχους, καθώς μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται να ψηφιστεί ένα μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως το ψαλίδισμα της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων. Το βάρος ρίχνει η κυβέρνηση και στο μέτωπο που έχει ξεσπάσει με τους ελεύθερους επαγγελματίες και για το λόγο αυτό αναμένεται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με το φορολογικό τους.
Έμπρακτη στήριξη της οικογένειας
Με την κοινή παραδοχή ότι βασικό αντίδοτο στο δημογραφικό είναι η ουσιαστική στήριξη στην οικογένεια και τα κίνητρα στους νέους για να κάνουν παιδιά, το αρμόδιο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής προτάσσει τις εξής παρεμβάσεις:
α) Εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους
β) Φοροαπαλλαγές για το δεύτερο και τρίτο παιδί και
γ) Αύξηση των επιδομάτων τέκνων.
Βασικό πυλώνα του κυβερνητικού σχεδίου θα αποτελέσει και η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με τη μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών στα ενοίκια να βρίσκεται ενεργά στο τραπέζι σε συνδυασμό με τη δημιουργία κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο: να μειωθούν οι υψηλές τιμές στα ενοίκια και να ρίξουν στην αγορά περίπου 200.000 κλειστά ακίνητα.