Στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναβιομηχάνιση της χώρας, η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και όλων των ελεγκτικών μηχανισμών της αγοράς με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 κατά το μέρος που αφορά τους αποκλεισμένους διευθυντές και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Ολομέλεια.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως η βασική αποστολή του υπουργείου είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας με προτεραιότητα την επαναβιομηχάνηση της χώρας και στόχο τον διπλασιασμό των πωλήσεων της ελληνικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ την επόμενη πενταετία. Και τούτο με την αποφασιστική περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης, μέσα από μία πολιτική που θα υλοποιεί τη διπλή μετάβαση προκειμένου να μειώνονται τα κόστη παραγωγής και της ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού, της ενδυνάμωσης των εξαγωγών και να δημιουργηθούν πολλές καινούριες καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης στον τομέα της οικονομίας.

Σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού δήλωσε πως «στο υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Επιτροπή και αυτό δεν είναι λόγια αλλά γίνεται με πράξεις», καθώς, όπως πρόσθεσε, από την ανάληψη των καθηκόντων του έχει συναντηθεί δύο φορές με την πρόεδρο της Επιτροπής και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης της Αρχής με βασικό θέμα την ταχύτερη πρόσληψη 50 εξειδικευμένων στελεχών με διαγωνισμό που η Επιτροπή θα διεξάγει υπό το ΑΣΕΠ». «Σε ό,τι μας ζητηθεί από την Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε δίπλα της, καθώς αυτή έχει την κρίσιμη ευθύνη της διασφάλισης του ανταγωνισμού στην ελεύθερη αγορά κάτι που έχει καθοριστική επίπτωση στην αποκλιμάκωση των τιμών».

Στις αναφορές της αντιπολίτευσης για τους υψηλούς ρυθμούς του πληθωρισμού ο υπουργός απάντησε ότι «υψηλός πληθωρισμός υπάρχει σε όλα τα κράτη της ΕΕ και σε όλη τη γη. Δική μας δουλειά και βασικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ενίσχυση του διαθεσίμου εισοδήματος των πολιτών, της μεσαίας οικονομικά οικογένειας και ιδιαίτερα των ανθρώπων που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους» και μίλησε για τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ληφθεί.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «προφανώς οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, σε όλα τα επίπεδα, για την αποκλιμάκωση των τιμών και για αυτό στο σκέλος της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας του ΥΠΑΝ τις τελευταίες τέσσερις-πέντε εβδομάδες έχουμε περαιτέρω ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΔΥΜΕΑ, έχουν τριπλασιαστεί και πενταπλασιαστεί αντίστοιχα τα ανώτερα πρόστιμα και να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα κάνουμε ό,τι ακόμα χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αφορά τα ελληνικά νοικοκυριά».

Ο υπουργός παρουσίασε και υποστήριξε τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που αποκλείονται από διευθυντικές θέσεις σε επιχειρήσεις επεσήμανε πως στα κωλύματα που προβλέπονται -με νομοθετική προσθήκη που καταθέτει- συμπεριλαμβάνεται και το αδίκημα της δωροδοκίας, όπως προτάθηκε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχετικά με το θέμα του νέου φορέα διαχείρισης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, ο κ. Θεοδωρικάκος απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη μεταβίβαση των χρεών της παλαιάς εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τον νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, η νέα εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ από το 2022 έχει οριστεί ως καθολικός διάδοχος της παλαιάς. Όπως, «τα επόμενα πέντε έτη θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στην επίλυση όλων των προβλημάτων, αλλά δεν έγινε». «Η κυβέρνηση έκανε μια επιλογή που κατά τη γνώμη μου είναι εξαιρετικής σημασία για την περιοχή, δίνοντας ένα τεράστιο έργο πνοής ύψους 48 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση της Έκθεσης και την ανάδειξη της Φθιώτιδας, μιας μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής περιοχής για ολόκληρη την ανθρωπότητα».