Στοιχεία τα οποία, όπως εκτιμά, ανασκευάζουν πλήρως τους ισχυρισμούς του πορίσματος αναφορικά με την απόδοση ευθυνών στο πρόσωπό του, δίνει στη δημοσιότητα ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
«Όποτε μου ζητηθεί θα συνδράμω με κάθε τρόπο στην ενημέρωση επί του θέματος, γιατί η απαίτηση της κοινωνίας για την διαλεύκανση του σκανδάλου της SIEMENS είναι συλλογική και επιτακτική. Όμως δεν είναι συλλογική ούτε η ευθύνη, ούτε οι συνέπειες και καθένας πρέπει να κρίνεται μόνο με βάση τις δικές του πράξεις και τα πραγματικά περιστατικά», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομίας σε υπόμνημα που διένειμε στους εκπροσώπους του τύπου.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα τρία ζητήματα για τα οποία διατυπώνονται «απορίες» στο πόρισμα, δηλώνει ότι «δεν έχουν καμία σχέση με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών απέναντι στον ΟΤΕ, όπως ορίζουν οι σχετικοί νόμοι».
Και ο κ. Χριστοδουλάκης προσθέτει:
Επειδή ποτέ δεν ερωτήθηκα για αυτά τα ζητήματα στην Εξεταστική Επιτροπή όταν αυτοβούλως είχα προσέλθει να καταθέσω, αναζήτησα τα σχετικά στοιχεία και με βάση αυτά θέλω να διευκρινίσω τα εξής:
1.Έλεγχοι της Συμφωνίας 8002: Είχαν γίνει επανειλημμένοι έλεγχοι από ανεξάρτητους οίκους, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές. Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν να εξοικονομήσει ο ΟΤΕ σημαντικά ποσά από τους προϋπολογισμούς των έργων. Το κλείσιμο ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 και δεν ήταν δυνατό να γίνει νωρίτερα όπως λανθασμένα αναφέρει το Πόρισμα. (Από στοιχεία αρμοδίων υπηρεσιών του Οργανισμού).
2. Προϋπολογισμός: Καμία νέα σύμβαση ή διόγκωση δαπάνης δεν έγινε. Το 2002-2003 οι παραγγελίες ήταν κάτω από το 5% του συνολικού προϋπολογισμού και δεν τριπλασιάστηκαν όπως λανθασμένα αναφέρει το Πόρισμα. (Τα στοιχεία προκύπτουν από τον σχετικό Πίνακα του Οργανισμού για την ΠΣ 8002).
3. Έλεγχος αποθηκών: Η υπόθεση βασίζεται σε δημοσίευμα του Τύπου την περίοδο που μόλις είχα οριστεί υπουργός Οικονομικών (τέλος 2001) και αφορούσε παλαιότερες προμήθειες υλικών. Αμέσως ξεκίνησε δικαστική έρευνα στην οποία η κυβέρνηση δεν αναμείχθηκε. Η Δικαιοσύνη διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε τίποτα επιλήψιμο και το 2006 έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Η λογιστική αξία των αποθηκευμένων υλικών ήταν 95 δις. ΔΡΧ το 2001 και 77 το 2002, και όχι 150 δις. ΔΡΧ, όπως λανθασμένα αναφέρει το Πόρισμα. (Τα στοιχεία από το σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας
Πρωτοδικών Αθηνών).
Πιστεύω ότι τα παραπάνω γεγονότα ανασκευάζουν πλήρως τους ισχυρισμούς του Πορίσματος. Παρόμοια στοιχεία έχουν δοθεί στην Εξεταστική Επιτροπή από τον τότε Διευθύνοντα του Οργανισμού και είναι ευχερής η διασταύρωση».