Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση για ανευθυνότητα σχετικά με τη στάση της στο θέμα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του και να διεκδικήσει αναδιαπραγμάτευση του χρέους χωρίς επώδυνους όρους, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγει από την κρίση, χωρίς να ισοπεδωθούν τα πάντα».

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας δήλωσε – απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνάντησή του με το σωματείο εργαζομένων της ΕΛΒΟ:

«Όταν ξεκίνησε η κρίση, η Αριστερά μιλούσε για την ανάγκη απευθείας δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κυβέρνηση μας έλεγε, μην λέτε ανοησίες. Αργότερα ζητήσαμε από την κυβέρνηση να διεκδικήσει ευρωομόλογο. Η κυβέρνηση μας έλεγε, αυτά δεν γίνονται και δίνουμε κακό σήμα προς τις αγορές. Πριν από έξι μήνες, αφού μπήκαμε στο μνημόνιο, ζητήσαμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να δει το μεγάλο πρόβλημα του χρέους και να διεκδικήσει αναδιάρθρωση χωρίς επώδυνους όρους. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μας λέει “μη μιλάτε για όλα αυτά, πρέπει να σιωπούμε”. Όπως και με το μνημόνιο, έτσι και τώρα, η αναδιάρθρωση θα έρθει με όρους που οι πιστωτές θα μας επιβάλλουν και απλά θα τους φέρουν στον πρωθυπουργό για άλλη μία φορά να τους υπογράψει».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με το σωματείο της ΕΛΒΟ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι ένα διαχρονικό και εκ προμελέτης έγκλημα εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της εθνικής κυριαρχίας.

Η ΕΛΒΟ, πρόσθεσε, θα μπορούσε σήμερα να έχει μία ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Έχει υψηλή τεχνογνωσία, άρτια καταρτισμένο προσωπικό – εξειδικευμένο προσωπικό. Θα μπορούσε σήμερα να είναι μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες οχημάτων, με δυναμική, να έχει ανταγωνιστική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην Ευρώπη.

Παρ’ όλα αυτά, είπε ο κ. Τσίπρας, σήμερα κινδυνεύει με διάλυση. Κινδυνεύει με διάλυση διότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντί να αξιοποιήσουν αυτή την δυνατότητα, που μπορεί να είχε η ανάπτυξη της ΕΛΒΟ, προτίμησαν να παίξουν παιχνίδια με ημετέρους, προτίμησαν να δώσουν τη δυνατότητα σε κάποιους να κερδοσκοπούν και σήμερα οδηγούν την ΕΛΒΟ σε εκποίηση.