Έντονες εσωκομματικές αναταράξεις έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία η ανάρτηση του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, για τα οικονομικά της Κουμουνδούρου και τις υπόνοιες για την κατάσταση που βρήκε στα ταμεία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: “Πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα”. Λοιπόν, ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Εάν δεν χρησιμοποιούσε την κτητική αντωνυμία «μου», ενδεχομένως να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το γεγονός ωστόσο ότι κάνει λόγο για τον «δικό μου ΣΥΡΙΖΑ», κατά πολλούς δημιουργούνται υπόνοιες όσον αφορά τις πρακτικές που ακολουθούσε η Κουμουνδούρου επί προεδρίας Τσίπρα. Η συγκεκριμένη διατύπωση προκαλεί ένα ακόμη επεισόδιο στην προσπάθεια αποδόμησης μιας σειράς πεπραγμένων της προηγούμενης ηγεσίας από τη νυν και σε αυτό δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχα τα στελέχη που πρόσκεινται στη μια ή την άλλη πλευρά.

Τεμπονέρας: Αδιανόητο να υπάρχουν υπόνοιες σε ζητήματα ηθικής τάξης της ηγεσίας Τσίπρα

Ο Διονύσης Τεμπονέρας σχολιάζοντας την ανάρτηση αναφέρει πως του είναι αδιανόητο να σκεφτεί ότι υπάρχει υπόνοια για την ηγεσία Τσίπρα. «Προσωπικά μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ειδικά για ζητήματα ηθικής τάξης που αφορούν την ηγεσία Τσίπρα. Άρα θεωρώ ότι όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν και να επεξηγηθούν, κι αυτό δεν θα γίνει στα τηλεοπτικά πλατό, αλλά στις συνεδριάσεις των οργάνων μας που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα», είπε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Action24. Και πρόσθεσε: «Παρατηρώ φαινόμενα και μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας. Αυτό δεν χρειάζεται. Είναι η ώρα να κοιτάξουμε έξω και μπροστά, όχι πίσω και μέσα. Και αυτό αφορά το σύνολο του προοδευτικού χώρου. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων τού χθες».

Ρήγας: Έχω εικόνα των οικονομικών, όσο ήμουν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξαν «μαύρα» χρήματα

Από τη μεριά του, ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «έχω εικόνα των οικονομικών, τουλάχιστον κατά την περίοδο που ήμουν γραμματέας του κόμματος. Όταν παρέδωσα, δεν είχαμε κανένα χρέος. Την επόμενη περίοδο έγιναν υπερβάλλοντα έξοδα», εξηγώντας ότι έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψιν ότι λόγω χαμηλότερου ποσοστού που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, εκ των πραγμάτων θα λάμβανε και μικρότερη χρηματοδότηση.

Σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του κόμματος για μαύρο χρήμα είπε ότι «ο Στέφανος είπε κάτι πολύ απλό, δεν μιλάει για μαύρα χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι σαφές. Είπε για τον “δικό μου ΣΥΡΙΖΑ”, γιατί είναι αρχηγός σήμερα. Ποτέ δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ “μαύρα” χρήματα, σας το λέω εγώ. Είναι ο πρόεδρος του κόμματος ο κ. Κασσελάκης και ο κάθε πρόεδρος λέει για τη δική του περίοδο» είπε, σε μια προσπάθεια να κλείσει τη συζήτηση για το θέμα.

Κεχαγιά: Ο Κασσελάκης δηλώνει επί της ουσίας ότι δεν θα πάρει μαύρο χρήμα για να σωθούν τα οικονομικά του κόμματος

Πιο προσεκτική στην τοποθέτησή της ήταν η Βούλα Κεχαγιά, λόγω και της θεσμικής της ιδιότητας ως εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «ο πρόεδρος λέει ότι θα πρέπει να υπάρξει επίπονος εξορθολογισμός στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απαραίτητα απολύσεις, αλλά υπό τη μορφή μείωσης δαπανών. Γνωρίζουμε από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι τα οικονομικά του κόμματος δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, είναι οριακά τα πράγματα».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να προτρέξω για το τι εννοεί ο κ. Κασσελάκης, όταν λέει πως παρέλαβε καμένη γη, θα πρέπει να το διευκρινίσει ο ίδιος. Θα σταθώ στο ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστούν τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αυτό που λέει, είναι ότι δεν θα συμβιβαστεί με την έννοια ότι δεν θα πάρει μαύρο χρήμα για να σωθούν τα οικονομικά του κόμματος».

Απίστευτη παραδοχή Αποστολάκη: Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει «μαύρα» λεφτά;

Κι ενώ το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της Κουμουνδούρου δηλώνουν πως δεν υπήρξε «μαύρο» χρήμα ούτε την περίοδο της προεδρίας Τσίπρα, ούτε τώρα επί Κασσελάκη, παραχωρεί συνέντευξη ο βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης, που ανήκει μάλιστα στους στενούς συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και δηλώνει πως… «όλα τα κόμματα έχουν μαύρα».

«Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα; Εγώ πιστεύω ότι όλα τα κόμματα έχουν μαύρα, όλα τα κόμματα ενισχύονται, όλα τα κόμματα δέχονται χρήματα από υποστηρικτές. Η διαδικασία με την οποία διαχειρίζονται τα χρήματα δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά το ότι διακινούνται χρήματα μαύρα στα κόμματα είναι γεγονός» είπε επί λέξει στον ραδιοσταθμό των Παραπολιτικών 90,1.

Βασιλειάδης: Όσο μένουμε στις εσωκομματικές στοχοποιήσεις απογοητεύουμε ακόμη περισσότερο τον κόσμο

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Βασιλειάδης, από την πλευρά του ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 πως «παρατηρώ μηνύματα ανησυχητικής εσωστρέφειας, να κοιτάξουμε έξω και μπροστά όχι πίσω και μέσα. Ο κόσμος ψάχνει συνθέσεις και υπερβάσεις των αντιθέσεων του χθες». Πρόσθεσε δε πως «όσο μένουμε στην παραπολιτική και στις εσωκομματικές στοχοποιήσεις, αυτό δεν οδηγεί πουθενά την παράταξη και απογοητεύει ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Αν δεν το καταλαβαίνει αυτό η ηγεσία».

Στην αντιπαράθεση μπήκαν και τα δημοφιλή τρολ

Και μέσα σε όλα αυτά, στο πολιτικό παιχνίδι της αντιπαράθεσης μπαίνει και το δημοφιλές τρολ «Marka2!!» που ανήκει στους λογαριασμούς που υποστήριζαν φανατικά την Κουμουνδούρου. Στρεφόμενο ανοικτά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει χαρακτηριστικά στο X (πρώην Twitter): «Ως εδώ Στέφανε Κασσελάκη. Κάθε δήλωσή σου και μια θαλασσοταραχή. Αρκετά δικαιολογήσαμε, κατάπιαμε. Δεν σεβάστηκες την ιστορία του κόμματος και της παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι “μας” και δεν υπάρχουν “μου”. Δυστυχώς μας πρόδωσες. Αντίο!!».