Για τα απογευματινά χειρουργεία, τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για το περιστατικό με τη σύλληψη γνωστού ποινοκολόγου για ενδοοικογενειακή βία και τη διάταξη «ασπίδα» του υπουργείου Δικαιοσύνης μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Θα είμαστε καλύτερα από πέρσι» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης σε ερώτηση σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη στα νησιά. «Είμαστε αρκετά καλύτερα οργανωμένοι δεν σημαίνει θα είμαστε ιδανικά. Ιδανικό δεν υπάρχει. Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασα και μια νέα διάταξη που αυξάνει το κίνητρο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θέλουν να πάνε σε νησί το καλοκαίρι. Θα τους δίνουμε 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και θα μπορεί ο κάθε Δήμος να τους πληρώνει και την έξτρα κατοικία τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό στην τσέπη. Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν και το ιδιωτικό έργο των γιατρών, άρα θα τους επιτρέπει να κάνουν αν θέλουν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα τους συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα».

«Υπάρχει έλλειμμα γιατρών. Πολλοί γιατροί θεωρούν όχι ελκυστικό το να πάνε να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί αυτό κατά τη δική τους οπτική γωνία, τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν ως γιατροί. Άρα κατ’ αυτό τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να πάνε. Είναι μια δυναμική προσπάθεια. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα, θα αλλάξουμε και άλλο το πλαίσιο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αυτήν την εβδομάδα. Το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό να πάει. Θα αλλάξουμε τον χάρτη των άγονων περιοχών και στην ηπειρωτική χώρα καθώς υπάρχουν περιοχές με σημαντικό πρόβλημα προσέλκυσης γιατρών. Είναι μία δυναμική άσκηση αυτή. Δεν είναι ότι δεν μας απασχολεί, αντίθετα.

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία και για το ότι είχε αναφέρει ότι θα καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους, ο υπουργος Υγείας δήλωσε: «Δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις ευρωπαϊκές αρχές. Έχουν κατατεθεί όλα τα στοιχεία που μας ζητήθηκαν. Έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το εντάξει στη γενική αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει η χώρα μας κι αυτό έχει φέρει μια μικρή καθυστέρηση.

Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι θα γίνει γιατί θα είναι σαν να παραβιάζω την μεταξύ μας συμφωνία. Θεωρητικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον τελευταίο λόγο. Έτσι λειτουργεί αυτό το σύστημα, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να πει όχι. Πληρούμε όλες προϋποθέσεις, άρα θα πει ναι».

Για το αν έχει μειωθεί η λίστα αναμονής από τα πρωινά χειρουργεία, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Οι λίστες αναμονής δεν πάνε τόσο καλά. Είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που θα την κρίνουμε στον ένα χρόνο, αλλά έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Δηλαδή τον πρώτο μήνα, μόλις ξεκίνησε έγιναν 300 χειρουργεία, το δεύτερο μήνα έγιναν 1.000, τον τρίτο μήνα κοντά στα 2.000, άρα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου πήγα με τον Κύπριο υπουργό Υγείας, μας έκαναν παρουσίαση, έχουν βάλει πια τέσσερις χειρουργικές αίθουσες κάθε μέρα, έχουν τέσσερις χειρουργικές που δουλεύουν ταυτόχρονα τα χειρουργεία κάθε μέρα».

Η ανάπτυξη (σ.σ. των απογευματινών χειρουργείων) είναι κάθε μήνα διπλάσια από τον προηγούμενο. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια διέξοδος για κάποιον που θα πήγαινε στο ιδιωτικό χειρουργείο και αντί να πάει στο ιδιωτικό χειρουργείο με 1.000 ευρώ, πάει στο ΕΣΥ σε απογευματινό χειρουργείο με 500, με 400 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά.Όταν έρθουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένω να είναι μέσα στο καλοκαίρι, θα μπορούμε να τα βάλουμε μπροστά».

Ο κ. Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι οι συμμετοχή για τις διάφορες εξετάσεις δεν έχει αυξηθεί. «Έχει θεσπιστεί εισιτήριο εισόδου στο αίμα 1 ευρώ και 3 ευρώ στο ακτινοδιαγνωστικό, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δηλαδή προστίθεται ένα ευρώ για εξέταση αίματος και τρία ευρώ αν κάνεις αξονική, μαγνητική, υπέρηχο και λοιπά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» και αυτό οφείλεται στο ότι η μεταφορά των ασθενών από τις δημόσιες ιδιωτικές δομές ήταν τόσο πολύ μεγάλη μετά τον covid που μετέφερε πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης στα ιδιωτικά. Παράλληλα φτιάξαμε ειδική πλατφόρμα μέσω του Gov και του Taxis και μπορεί όποιος θέλει μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή εντελώς δωρεάν. Και μη μου πείτε ότι αργείς γιατί η δημόσια δομή σου κλείνει ραντεβού το πολύ σε τρεις μέρες. Το μέγιστο είναι αυτό σε αστικά κέντρα».

«Έχουμε 10.000 ραντεβού την ημέρα στις δημόσιες δομές, δηλαδή από εκεί που ήταν άδειες γιατί είχανε πάει στον ιδιωτικό τομέα, τώρα έχουμε μια μικρή επιστροφή και θέλουμε να την κάνουμε μεγαλύτερη» γνωστοποίησε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με τον γνωστό ποινικολόγο που διώκεται για για το κακούργημα της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε μεταξύ άλλων: «Σε μια χώρα με όλη αυτή η δημόσια συζήτηση για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας, της γυναικοκτονίας που έχει ανεβάσει η αριστερά τόσο ψηλά κτλ, πρέπει να πούμε ότι ο λόγος που σήμερα συμβαίνει αυτό είναι γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε ένα συγκεκριμένο νόμο τον οποίο δεν έχει ψηφίσει αντιπολίτευση. Το νόμο Φλωρίδη δεν τον ψήφισε η αντιπολίτευση. Ο νόμος Φλωρίδη τι προβλέπει; Γιατί όμως δύναται να συμβεί αυτή η δικαστική διαδικασία. Γιατί αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο Πρωθυπουργός, αυτός ο υπουργός Δικαιοσύνης ψήφισε ένα νόμο που λέει ότι ο γιατρός, ο καθηγητής, γιατρός ο οποιοσδήποτε εμπλέκεται στην εξέταση μιας γυναίκας που έχει τραύματα, μπορεί να καταγγείλει την άποψή του ότι είναι προϊόν βίας και όχι ενός ατυχήματος, χωρίς να μπορεί μετά να διωχθεί γι’ αυτή την άποψη. Γιατί ψηφίστηκε αυτός ο νόμος. Γιατί πάρα πολλές φορές δυστυχώς, που κακοποιημένες γυναίκες φοβούνται να πούνε ότι έχουν κακοποιηθεί. Με τον νόμο λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Φλωρίδη πλέον διώκεται αυτεπαγγέλτως η βιαιοπραγία. Αυτό είναι μια κολοσσιαία μεταβολή στο Δίκαιο μας, που επί της ουσίας υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών. Επί της ουσίας είναι στο πλάϊ των γυναικών που πέφτουν θύμα βίας, χωρίς υποκρισία αριστερής εμπνεύσεως, που φωνάζουν για όλα, αλλά όταν κυβέρνησαν δεν ήξεραν να κάνουν ούτε αυτό».