Διαψεύδει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CBS News στο οποίο αναφέρει πως υπάρχει πρωτοβουλία της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να μεταφερθούν μετανάστες από τη Λατινική Αμερική σε Ελλάδα και Ιταλία, ώστε με αυτό τον τρόπο να αποθαρρύνονται οι μετανάστες να διασχίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε πως πρόκειται για αναληθές δημοσίευμα, προσθέτοντας πως το αμερικανικό δίκτυο δεν έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους. «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις» ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι θα προβεί επισήμως σε διάψευση και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο. Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ήταν τα λόγια του.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα με το CBS, θα περιελάμβανε την υποδοχή από Ελλάδα και Ιταλία των μεταναστών που υποβάλλονται σε έλεγχο στα γραφεία μετανάστευσης των ΗΠΑ σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να βρεθούν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Βάσει του σχεδιασμού όπως τον μεταφέρει το CBS, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους ο καθένας.

Σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό δίκτυο, στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα. «Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία, και πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των διακινητών που επιδιώκουν απλώς να εκμεταλλευτούν τα άτομα αυτά για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε ο κ. Mayorkas.