Άλλες δύο δημοσκοπήσεις ήρθαν χθες να επιβεβαιώσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, ωστόσο, ο βασικός στόχος παραμένει το βράδυ της 9ης Ιουνίου η ΝΔ να λάβει ισχυρή εντολή, ώστε να μην μπορεί κανείς από τους πολιτικούς της αντιπάλους να αμφισβητήσει την εντολή που έλαβε το καλοκαίρι του 2023.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στην Αχαΐα και την Ηλεία και κάλεσε τους πολίτες και ειδικά εκείνους που ψήφισαν τη γαλάζια παράταξη στις εθνικές εκλογές να πράξουν το ίδιο και να μην απέχουν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Τους ζήτησε να πολεμήσουν την αποχή και την αδιαφορία, η οποία μπορεί να υπάρχει πάντα σε μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση και να του δώσουν την ευκαιρία να συνεχίσει να φέρνει την Ελλάδα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη.

«Εγώ θέλω το βράδυ της 9ης Ιουνίου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε με σεμνότητα, αναγνωρίζοντας τα λάθη μας, με σκληρή δουλειά, όπως το κάναμε πάντα μέχρι σήμερα, να αγωνιζόμαστε να κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες. Να φέρουμε το βιοτικό επίπεδο της χώρας πιο κοντά στην Ευρώπη. Να συνεχίσουμε αυτή την πορεία την οποία έχουμε χαράξει», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολίτες του Πύργου.

Είπε όμως και κάτι άλλο, δίνοντας σήμα κινητοποίησης και ζητώντας να ανέβει ο πήχης πάνω από το 33% που έχει θέσει ο ίδιος και ήταν το ποσοστό που έλαβε το κόμμα του στις ευρωεκλογές του 2019.

«Η Νέα Δημοκρατία», είπε, «θα πετύχει και θα ξεπεράσει τον στόχο τον οποίο έχει θέσει για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ώστε να τριτώσουν οι νίκες μετά την πολύ μεγάλη μας εκλογική επικράτηση τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023».

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Και στη δημοσκόπηση της GPO αλλά και της Prorata -που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη- η ΝΔ είναι κυρίαρχη, ενώ ειδικά η δημοσκόπηση της Prorata δίνει προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση.

Στη δημοσκόπηση της GPO για το Star η ΝΔ έχει προβάδισμα 16,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 33,1%, δηλαδή το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,2% και το ΠΑΣΟΚ 13,2%.

Η Ελληνική Λύση 8,4%, το ΚΚΕ 8,2%, η ΝΙΚΗ 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, η Νέα Αριστερά 3%, οι Δημοκράτες 2,6%, η Φωνή Λογικής 2,2% και το ΜέΡΑ25 2%.

Στην πρόθεση ψήφου και σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Μαρτίου η ΝΔ καταγράφει άνοδο 0,7% από το 28,8% στο 29,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ 2,7% από το 11,7% στο 14,4% και το ΠΑΣΟΚ 0,3% από το 11,4% στο 11,7%. Άνοδο μίας μονάδας από το 6,5% στο 7,5% καταγράφει και η Ελληνική Λύση.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα της εταιρείας Prorata.

Η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας είναι 33,3%, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 12%, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13%, του ΚΚΕ 11,2%, της Ελληνικής Λύσης 8,5%, της ΝΙΚΗΣ και της Νέας Αριστεράς, αντίστοιχα, 4,5%, ενώ της Πλεύσης Ελευθερίας 3,9%. Ακολουθούν ο Κόσμος και η Φωνή Λογικής με 2,3%, ενώ το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων εκτιμάται στο 4,5%.

Αξίζει να σταθεί κανείς στο εύρος της εκλογικής επιρροής των κομμάτων.

  • η ΝΔ από 30,4% έως 36,2%
  • ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από 9,9% έως 14%
  • το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από 10,9% έως 15,1%
  • το ΚΚΕ από 9,2% έως 13,2%
  • η Ελληνική Λύση από 6,8 έως 10,2%
  • η Νίκη από 3,2% έως 5,8%
  • η Πλεύση Ελευθερίας από 2,6% έως 5,2%
  • η Νέα Αριστερά από 3,2% έως 5,8%
  • ο Κόσμος από 1,4% έως 3,2%
  • η Φωνή Λογικής από 1,4% έως 3,2%
  • το ΜέΡΑ25 από 0,9% έως 2,5%

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού δείχνουν ότι, αν μη τι άλλο, θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα εκλογική βραδιά ειδικά ως προς τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι μοναδικός αντίπαλος του κυβερνώντος κόμματος είναι ο ίδιος του ο εαυτός.