Απελευθερώνονται, με νομοσχέδιο που παρουσιάσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, όλοι οι περιορισμοί κατά την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος στη χώρα μας. Έτσι στο εξής οι όποιοι περιορισμοί θα γίνονται λόγω εθνικού ή δημόσιου συμφέροντος με έκδοση κατά περίπτωση προεδρικών διαταγμάτων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές.

Τι αλλάζει για τους δικηγόρους
Μεταξύ άλλων, για το επάγγελμα των δικηγόρων καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, καταργούνται οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από το Δικηγορικό Σύλλογο.

Για τους ορκωτές λογιστές
Καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο.

Για τους συμβολαιογράφους
Προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής

Για αρχιτέκτονες και μηχανικούς
Για τα ιδιωτικά έργα: καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές. καταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του Μηχανικού μέσω του ΤΕΕ.

Προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως ποσά αναφοράς.

Για τις μελέτες δημοσίων έργων: οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής και σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.