Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα που θεσμοθετεί την «ελεύθερη άσκηση ενός επαγγέλματος εκτός και αν επιβάλλεται η διατήρηση περιορισμών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Επί της Ουσίας καταργούνται συγκεκριμένοι περιορισμοί που ισχύουν για τα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, των μηχανικών/αρχιτεκτόνων και των ορκωτών ελεγκτών.

Στο γενικό μέρος του νομοσχεδίου καταργούνται οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων. Ειδικότερα καταργούνται:

– Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια, numerus clausus)

-Η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης» κατά τη ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής

– Οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος

– Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων

-Οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων

– Η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή

– Οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο

– Η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών

-Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος

Στο δεύτερο μέρος του προτεινόμενου νομοσχεδίου περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα των εξής κατηγοριών:

– Συμβολαιογράφοι

-Δικηγόροι

– Αρχιτέκτονες

-Μηχανικοί / Αρχιτέκτονες

– Ορκωτοί ελεγκτές

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού απελευθερώνεται με ειδικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας.

Ποιες είναι οι ανατροπές

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τους περισσότερους περιορισμούς στην άσκηση πολλών επαγγελμάτων. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο αντιστρέφει το ισχύον καθεστώς στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας: πλέον κάθε επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να ασκηθεί χωρίς περιορισμούς, ενώ οι περιορισμοί επιβάλλονται αυστηρά για λόγους υπεράσπισης επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Στο επάγγελμα των δικηγόρων, καταργούνται γεωγραφικοί περιορισμοί και ελάχιστες αμοιβές. Στα επαγγέλματα των μηχανικών, καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές. Στο επάγγελμα των νόμιμων ελεγκτών (π.χ. ορκωτοί λογιστές) καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο.

Με την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων περιμένουμε: μείωση των τιμών για τους καταναλωτές, βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργία περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών απασχόλησης στην οικονομία για πολλούς νέους επαγγελματίες και τελικά ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας μας.