Σε άτακτη υποχώρηση τράπηκε η κυβέρνηση μετά από τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών. Παρουσίασε νομοσχέδιο με γενικόλογα μέτρα που θα εφαρμοστούν, στην καλύτερη περίπτωση, το καλοκαίρι, ενώ φρόντισε να ανοίξει και πολλά παραθυράκια για να κάμψει τις αντιδράσεις από τους δικηγόρους μηχανικούς κ.α.
Ουσιαστικά, αντί να ανοίξει πολλά επαγγέλματα τα διατηρεί «κλειστά υπό προϋποθέσεις». Οι ανατροπές παραμένουν «θολές» και παρατείνονται για το καλοκαίρι καθώς το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χτες από το υπουργικό συμβούλιο
προβλέπει ότι «οι περιορισμοί και απαιτήσεις καταργούνται 4 μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου», εκτός αν, μέσα στην ίδια τετράμηνη προθεσμία εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα επιτρέπει εξαιρέσεις.
Η κυβέρνηση προσπαθεί αγωνιωδώς να εκμεταλλευτεί τον διαθέσιμο χρόνο (το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο) προκειμένου να κάψει τις αντιδράσεις των κλάδων που πλήττονται. Η γενική ρύθμιση του νομοσχεδίου αφορά σε όλα τα επαγγέλματα εκτός ορισμένα που ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις δηλαδή τους συμβολαιογράφους, τους δικηγόρους, τους αρχιτέκτονες τους μηχανικούς / αρχιτέκτονες και
τους ορκωτούς ελεγκτές.
Ποιους «βγάζει στον αφρό» η κυβέρνηση
Συμβολαιογράφοι
Πρώτους πρώτους τους συμβολαιογράφους καθώς αγγίζει με το «γάντι» τις αμοιβές τους. Ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι «οι συμβολαιογράφοι – κατά το Σύνταγμα – είναι δημόσιοι λειτουργοί, ασκούν δημόσια εξουσία και απολαύουν της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας. Συνεπώς η αμοιβή τους καθορίζεται υποχρεωτικά με νόμο».
Αρχικά το υπουργείο κάνει την ανατροπή: Προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής ώστε να βαίνει
μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Στην συνέχεια όμως «θολώνει» τα νερά βάζοντας ένα «καθορισμένο όριο» και λέει:
«Για τις περιπτώσεις που η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής υπερβαίνει ένα καθοριζόμενο με Προεδρικό Διάταγμα όριο, η αναλογική αμοιβή παύει να είναι υποχρεωτική και μπορεί να συμφωνείται μικρότερη
αμοιβή του συμβολαιογράφου».
Συμπέρασμα: Εάν και μέχρι να εκδοθεί Προεδρικό διάταγμα όλα είναι στο αέρα!
Δικηγόροι
Εδώ τα ψιλά γράμματα του νομοσχεδίου… «βγάζουν μάτι»!
Αρχικά ακολουθούμε τις επιταγές της Τρόικας και καταργούμε τα γνωστά παράβολα για τους δικηγόρους.
* Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας
* Καταργούνται οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από το Δικηγορικό Σύλλογο
* Η αμοιβή του δικηγόρου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία
Υποχρεούται να προκαταβάλλει ο ίδιος (όχι ο πελάτης του) τις νόμιμες εισφορές και κρατήσεις υπέρ Ασφαλιστικών Ταμείων και τρίτων στον Δικηγορικό Σύλλογο.
Στην συνεχεία όμως το υπουργείο Οικονομικών για να μην χάσει έσοδα από τις εισφορές τα επαναφέρει -εμμέσως- και ορίζεται στο νομοσχέδιο «προκειμένου να υπολογίζονται και να εισπράττονται οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων, διατηρούνται τα ποσά, που ορίζονται σήμερα ως «ελάχιστες αμοιβές, ως ποσά όμως αναφοράς, επί των οποίων υπολογίζονται και εισπράττονται οι εισφορές».
Συμπέρασμα: διατηρούνται τελικά τα παράβολα για τον υπολογισμό των εισφορών
Και στην συνεχεία το νομοσχέδιο ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για τους
δικηγόρους: «Προκειμένου να επιδικάζονται οι δικαστικές δαπάνες, καθώς και οι αμοιβές των δικηγόρων όταν ελλείπει έγκυρη έγγραφη συμφωνία ή όταν διορίζονται από το δικαστήριο για να συνδράμουν πολίτες με ιδιαίτερα
χαμηλά εισοδήματα, διατηρούνται ως «νόμιμες» αμοιβές (όχι ως ελάχιστες) τα σημερινά ποσά των αμοιβών για τις δικαστικές πράξεις μόνον (όχι για τις εξώδικες εργασίες)».
Συμπέρασμα: Δηλαδή όποτε θέλει ο δικηγόρος μπορεί να εισπράττει ουσιαστικά όσα εισέπραττε και πριν καταργηθούν παράβολα.
Νόμιμοι ελεγκτές (ορκωτοί λογιστές)
* Καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.
Ερώτηση: Ποιος ελεγκτής δουλεύει με ωρομίσθιο;
Αρχιτέκτονες και Μηχανικοί
Εδώ τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο σωστά. Ειδικά στα ιδιωτικά έργα αφού καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές αλλα η κυβέρνηση δεν θέλει να έρθει και με το τεχνικό επιμελητήριο.
Οπότε προσέξτε τι κάνει ο νομοθέτης!!!
Από την μία πλευρά καταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ.
Όμως για «να διασφαλιστούν οι πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίοι σήμερα παρακρατούνται από το ΤΕΕ και αποδίδονται, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως ποσά αναφοράς
όμως μόνο, για τον υπολογισμό των κρατήσεων».
Συμπέρασμα: Άρα όσον αφορά τις κρατήσεις του ΤΕΕ οι ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών διατηρούνται
Και αν αυτό δεν σας έπεισε, δείτε και αυτό το «ορθάνοικτο» παράθυρο:
«Τα ίδια ποσά (δηλ. οι ελάχιστες αμοιβές) διατηρούνται ως «νόμιμες αμοιβές» για την περίπτωση μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας, προκειμένου τα δικαστήρια να προσδιορίσουν την εύλογη και δίκαιη αμοιβή των
μηχανικών.
Συμπέρασμα: Το επάγγελμα παραμένει «κλειστό υπό προϋποθέσεις»
Μελέτες δημοσίων έργων
* Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων, υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.
* Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα Αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.
Συμπέρασμα: καταργούνται οι περιορισμοί και γίνονται… έλεγχος!
Ποια εμπόδια καταργούνται
Στο γενικό μέρος του νομοσχεδίου καταργούνται οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων. Ειδικότερα καταργούνται:
* Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα
* Η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη <<πραγματικής ανάγκης>> (όπως συμβαίνει π.χ. στα ταξί) την οποία θα κρίνει η πολιτεία
* Οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος
* Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων
* Οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων
* Η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή
* Οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο
* Η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών
* Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση
επαγγέλματος.