Τα 12 κόμματα

Καλημέρα. Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και στις εκκλησίες διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια, αλλά για το πολιτικό σύστημα έχει ενδιαφέρον τι γίνεται με τα 12 κόμματα ενόψει των ευρωεκλογών: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Νέα Αριστερά, Δημοκράτες, ΜέΡΑ25, Κόσμος, Φωνή Λογικής και εδώ θα πρόσθετα και άλλο ένα, δηλαδή 12+1, που σημαίνει τι θα γίνει με τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών. Χθες διαβάσατε για το ποιοι προηγούνται και πάμε να δούμε εκτιμήσεις.

Το μαγικό 33%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει οριοθετήσει στον στόχο το 33% και λέει ότι αυτός είναι ο σκοπός της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών. Δεν θέλει να ακούσει για ποσοστά κάτω από το 33% που κατέγραψε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019. Και με βάση αυτό το ποσοστό θα κριθεί, όπως λέει, καθώς όπως συζήτησαν στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει σύγκριση με το 41% των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Ο Κασσελάκης και το 17,8%

Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος Κασσελάκης κοιτάζει το 17,8% ως σταθμό, καθώς αυτό είναι το ποσοστό του 2023 των εθνικών εκλογών. Εδώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει σύγκριση με τις εθνικές εκλογές και όχι με τις ευρωεκλογές του 2019. Στόχος του είναι σίγουρα να ξεπεράσει το 15% και να δει κατά πόσο μπορεί να ξεπεράσει και το 17,8%. Δύσκολο εγχείρημα και πιο εφικτός ο στόχος της δεύτερης θέσης.

Γκρίνια για Σπηλιωτόπουλο

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι υπάρχει γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο που είναι στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στ. Κασσελάκη και ασχολείται και με το κομμάτι δημοσκοπήσεις. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Κασσελάκης λέει πολλά θετικά για τον Σπηλιωτόπουλο, αλλά δεν θέλει να μιλήσει δημόσια για αυτό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, όταν ρωτήθηκε, δεν θέλησε να απαντήσει.

Θέλει και Κύρτσο;

Ρωτούσα, πάντως, μια ιδιαιτέρως αξιόπιστη πηγή μου στην Κουμουνδούρου για την επιλογή Άρη Σπηλιωτόπουλου και μου απάντησε: «Τι σου κάνει εντύπωση; Μόνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει σκεφτεί ακόμα…». Και μπορεί να είχαν φυσικά τεράστια δόση υπερβολής τα λεγόμενά του, ωστόσο ήθελε να μου καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον μεταλλάσσεται, τον νέο πρόεδρο δεν τον ενδιαφέρει τίποτα από τα Αριστερά, αντίθετα οικοδομεί πάνω σε διαφορετικά χαρακτηριστικά δημιουργώντας ένα μείγμα: απολιτίκ, με μικρές δόσεις κέντρου και παλαιοκομματικής δεξιάς. Επενδύει στο lifestyle και στο γκελ που κάνει στα πιο νεανικά κοινά, ενώ έμαθα εσχάτως ότι στο τραπέζι είχε πέσει και το όνομα του Γιώργου Κύρτσου.

Το καρφί Μεϊμαράκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου, βέβαια, έμαθα ότι τους άρεσε η ατάκα-απάντηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Κυρίως το τρολάρισμα: «Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Όταν το ανακοινώσατε, με πήρε η Φον Ντερ Λάιεν και μου είπε “Τι γίνεται εκεί; Έχετε τέτοιες μετακινήσεις;”», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Action 24.

Η εντολή Γκρίνμπεργκ

Και να σας αναφέρω ότι ο γνωστός αμερικανός γκουρού της επικοινωνίας, Σταν Γκρίνμπεργκ, έμαθα ότι ενόψει ευρωεκλογών έχει ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει τις προσωπικές επιθέσεις και τον χλευασμό στον Στ. Κασσελάκη με αναφορές επικριτικές για lifestyle, κ.λπ. Αντίθετα μου είπαν πως η συμβουλή του είναι από εδώ και πέρα στόχευση στα σκληρά πολιτικά θέματα για το ποιες είναι οι θέσεις του σε διάφορα ζητήματα για να αναδειχθεί, όπως λέει, η ανεπάρκεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να το δούμε στην πράξη αυτό.

Και με δεξιά ατζέντα και κομμουνιστής

Πάντως ο Στ. Κασσελάκης, που αν τον παρακολουθήσει κανείς με προσοχή θα διαπιστώσει ότι έχει δεξιά ατζέντα σε πολλά θέματα ή τουλάχιστον παρεμφερείς θέσεις με αυτές της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, χθες πήγε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής -εκεί ήταν και διαφορετική ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ-, για να τιμήσει τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν Πρωτομαγιά του 1944 από τους Γερμανούς. Εκεί πήγε άλλη ώρα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η αγωνία Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παλεύει για τη δεύτερη θέση και λέει σε συνομιλητές του ότι δεν πρέπει να ξεγράφουν το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει τελειώσει το θέμα δεύτερη θέση και αυτό το ξέρουν καλά όλοι, όπως μου λένε. Άρα εμμένουν πως είναι ντέρμπι. Την ίδια ώρα, η Ελληνική Λύση παρουσιάζει καλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά σοβαρός δημοσκόπος μού είπε: «Μην εκπλαγείς εάν δεις απότομη πτώση. Δεν έχει λήξει τίποτα».

Η Δεξιά έσωσε Βαρτζόπουλο

Ας κάνω μια παρένθεση και να σταθώ λίγο στην περίπτωση του Δημήτρη Βαρτζόπουλου, που τον έσωσε από διαγραφή στη ΝΔ η ιστορία με την πίεση εκ δεξιών. Δεν ήθελαν στη ΝΔ και άλλο πλήγμα παραμονές των ευρωεκλογών μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του για τις γυναίκες και τις γυναικοκτονίες. Και επειδή λέμε για τη Δεξιά, αντέχει η Νίκη με ποσοστό κοντά στο 3,5% και μου είπαν και αρκετοί που πήγαν λόγω Πάσχα στο Άγιον Όρος ότι η γραμμή από αρκετά μοναστήρια είναι σταθερή. Από κοντά και η Λατινοπούλου με τη Φωνή Λογικής που κυμαίνεται στο 2-2,5%. Και μένει να φανεί τι θα απογίνουν οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών και προς τα πού θα κλίνουν.

«Έδωσαν» τους υπουργούς

Προεκλογικοί ήταν οι βασικοί λόγοι για τις επαφές που είχε με ομάδες βουλευτών από διάφορες περιοχές της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαθαίνω, ωστόσο, ότι κάποιοι βουλευτές στο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό «έδωσαν» με ονοματεπώνυμο τους υπουργούς και τους υφυπουργούς που κρατούν τις πόρτες τους κλειστές για εκείνους και δεν σηκώνουν καν το τηλέφωνο. Οι πηγές μου μου μετέφεραν ότι ο πρωθυπουργός τούς άκουσε με προσοχή και έλαβε πολύ σοβαρά υπόψιν όσα ακούστηκαν για τους ακριβοθώρητους υπουργούς και σκοπεύει να συνεχίσει αυτές τις επαφές, έτσι ώστε να γνωρίσει καλύτερα τους βουλευτές του και ποιος ξέρει μπορεί να τους αξιοποιήσει μετά τις ευρωεκλογές σε υπουργικούς θώκους. Άλλωστε στην τελευταία του συνέντευξη είχε πει όταν ρωτήθηκε όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού: «Κάποια στιγμή θα το πετύχετε. Δεν είναι όμως αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο έχω στο μυαλό μου. Στο μυαλό μου έχω την εκλογική αναμέτρηση και όλα τα στελέχη συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια».

Σε ρόλο ειρηνοποιού ο πρωθυπουργός

Δεν ξέρω πόσο κοντά βρισκόμαστε στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, γνωρίζω όμως ότι γίνονται κοπιώδεις προσπάθειες προκειμένου να λήξει. Στο πλαίσιο αυτό, η 61χρονη πρόεδρος της Ελβετίας, Βιόλα Άμχερτ, διοργανώνει σε ενάμιση μήνα από τώρα μια μεγάλη διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρώτο ουσιώδες βήμα, ώστε να οδηγηθούμε στην κατάπαυση του πυρός. Η είδηση είναι πως στη Διάσκεψη αυτή μαθαίνουμε ότι θα συμμετέχει και ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και για τον λόγο αυτό θα ταξιδέψει στις 15 Ιουνίου για το Μπίργκενστοκ της Ελβετίας. Η ελληνική διπλωματία θέλει να έχει, αν όχι πρωταγωνιστικό, σίγουρα σημαντικό ρόλο στις διαβουλεύσεις που αφορούν την ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Και φροντίζει να το πράττει με κάθε ευκαιρία. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, προκειμένου να είναι παρών στη Διάσκεψη που μπορεί να βγάλει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αν και δεν ξέρουμε ακόμη εάν και κατά πόσο θα κατατεθεί συγκεκριμένο σχέδιο ειρήνευσης ή απλώς θα φροντίσει να φέρει στο ίδιο τραπέζι Ρωσία και Ουκρανία.  

Με δυναμισμό η Ζωή, ο Γιάνης και ο Κόκκαλης με τον Ανδρέα

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμμένει και γράφει ποσοστά κοντά στο 5%, όπως μου λένε, ενώ η Νέα Αριστερά, που έχει και σήμερα κάλεσμα για μεζέ και τσίπουρο, ούζο, κρασί ή μπίρα τους δημοσιογράφους, παλεύει για να εκλέξει ευρωβουλευτή και μάλλον θα τα καταφέρει. Τώρα οι Δημοκράτες παλεύουν με τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά δεν έχουν ακόμη σφυγμό για να φτάσουν το 3-3,5%. Ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη και το ΜέΡΑ25 παλεύουν κοντά στο 2% με 2,5%, αλλά πολύ μακριά από το Ευρωκοινοβούλιο.

Τι γίνεται με την ACS;

Αρκετός καιρός πέρασε από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Quest συζητάει για ενδεχόμενη πώληση της ACS. Έως τώρα δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Στελέχη της, όμως, που ακούω να μιλάνε, όπως ο πρόεδρος του ομίλου, Θεόδωρος Φέσσας, αλλά και ο CFO, Μάρκος Μπιτσάκος, στέκονται στο τίμημα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, εάν πάρουν τα λεφτά που ζητάνε, η εταιρεία θα πουληθεί. Εξάλλου η ACS εμφανίζει, νομίζω, τα καλύτερα περιθώρια κέρδους από όλες τις άλλες εταιρείες του ομίλου Quest, επομένως μόνο λόγος για πώληση σε μία «μέτρια» τιμή δεν υπάρχει. Ούτε όμως και λόγος για βιασύνη. Πρόκειται για μαγαζί «γωνία», όπως μου έλεγε πολύ χαρακτηριστικά άνθρωπος της αγοράς που γνωρίζει τα πράγματα και δεν θα πουληθεί, εάν δεν λάβει το κατάλληλο τίμημα.

Οι νέες υψηλές πτήσεις της Aegean

Με νέα αεροπλάνα εμπλουτίζει τον στόλο της η AEGEAN. Κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης, λέγοντας ότι η εταιρεία φέτος θα εντάξει στον στόλο της 5 νέα αεροσκάφη Α320 neo και δύο ακόμα ATR. Ήδη η ελληνική αεροπορική εταιρεία έχει παραλάβει μέχρι σήμερα 28 αεροσκάφη neo, με την προοπτική να γίνει η παραλαβή 22 επιπλέον αεροσκαφών την περίοδο έως το 2028. Η αναφορά Βασιλάκη που έχει ενδιαφέρον, όμως, ήταν περί λελογισμένης διαχείρισης, κάτι που ακολούθησε και ο πατέρας του, Θεόδωρος Βασιλάκης, από την πρώτη στιγμή της σύστασης της εταιρείας. Και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να συνεχίσει και να αναπτυχθεί, καθώς έγινε αυτό που είναι σήμερα. Για την ιστορία, ο τζίρος της εταιρείας το 2023 ήταν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 27% από το 2022.

Ράλι κερδών από τόκους για την Εθνική

Σας έχω πει ότι οι τόκοι που έχουν εισπράξει οι τράπεζες από διάφορες χορηγήσεις, κάρτες και υπηρεσίες είναι άνευ προηγουμένου την τελευταία διετία, καθώς ενισχύουν κατακόρυφα τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διατηρήθηκαν σε επίπεδα άνω των 600 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024, -2,8% σε τριμηνιαία βάση, έναντι των ιστορικών υψηλού επιπέδου του δ’ τριμήνου 2023, αντανακλώντας τον αντίκτυπο από το κόστος αντιστάθμισης και το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης που εισπράχθηκαν μερικώς από τη θετική επίδραση της αύξησης των μέσων υπολοίπων δανείων, η οποία οδήγησε τα καθαρά έσοδα από τόκους εξυπηρετούμενων δανείων υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση. Ωστόσο τα στελέχη όλων των τραπεζών και φυσικά ο CEO της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, είναι λογικό να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για τα κέρδη που φέρνουν οι τόκοι στα ταμεία τους.

Η μεγάλη «βουτιά» στο λιανεμπόριο

Κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι τα πράγματα για το ελληνικό λιανεμπόριο. Άνθρωπος της αγοράς μού έλεγε ότι τα στοιχεία που έβγαλε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο είναι μεν ενδεικτικά, ωστόσο τα στοιχεία για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου που δεν απεικονίζονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θα δείξουν όχι μονοψήφια αλλά διψήφια πτώση των πωλήσεων σε ποσοστό πάνω από 10%. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον φετινό Φεβρουάριο έδειξαν ήδη ότι ο γενικός δείκτης όγκου παρουσίασε μείωση 9,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών κατά τον Φεβρουάριο του 2024 ήταν μειωμένος κατά 3,8% συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2023. Το γεγονός είναι ότι οι καταναλωτές αποφεύγουν τις περιττές αγορές πλέον. Προτεραιότητά τους δυστυχώς ή ευτυχώς, λόγω της ακρίβειας και του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, είναι τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, η πληρωμή δανείων και λογαριασμών.