Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αιχμή την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα που κάνει λόγο για «μοντζιέρα» ηχητικών ντοκουμέντων, συγκάλυψη και πολιτική διαχείριση του θέματος.
Για το λόγο αυτό υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού και τον Νίκο Ανδρουλάκη να προαναγγέλλει κατάθεση πρόταση μομφής, με την οποία συντάσσονται ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.
Θετικά ανταποκρίθηκε και η Ελληνική Λύση, ωστόσο πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι «οι Σπαρτιάτες δεν λογίζονται στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ούτε όμως και η Ελληνική Λύση που συνέπραξε με τη ΝΔ για να αλλάξει η σύνθεση στην ΑΔΑΕ και να μπλοκαριστεί η έρευνα».
«Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής» απαντά η κυβέρνηση με τον εκπρόσωπό της να καταγγέλλει σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας από ισχυρά συμφέροντα. «Οι μάσκες έπεσαν» σχολίασε ο Παύλος Μαρινάκης κάνοντας λόγο για αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μια εθνική τραγωδία και χαρακτηρίζοντας ουρά του Κυριάκου Βελόπουλου και των Σπαρτιατών τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε και κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξηγώντας ότι στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, πέρασε σε άλλη «πίστα» και έγινε συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος». Η κυβέρνηση επιμένει ότι η αλήθεια θα λάμψει μέσα από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι δεν θα αφήσει ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της Δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη σημειώνοντας ότι «δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί».
Κυβερνητική αποδόμηση των ισχυρισμών του δημοσιεύματος
Στα στοιχεία του δημοσιεύματος του Βήματος της Κυριακής απαντούν ένα προς ένα κυβερνητικές πηγές δίνοντας τις δικές τους απαντήσεις: Συγκεκριμένα σημειώνουν:
1. Η αλήθεια είναι ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ από τις 02/03/2023. Επομένως η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό ώστε να διεξάγει με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά της για την αναζήτηση της αλήθειας.
2. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής «μονταζιέρας» είναι το γεγονός ότι πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών και η δημόσια ΕΡΤ) παρουσίασαν ρεπορτάζ ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις 04/03/2023, στα οποία αναφέρονταν ότι στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν υπήρχε και άλλο πρόσωπο.
3. Σχετικά με τη διάσταση του «ανθρώπινου λάθους», σημειώνουν πώς κανείς δεν την αμφισβητεί, καθώς ο ίδιος ο σταθμάρχης επίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Συνεπώς ο ίδιος έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη «ανθρώπινου λάθους». Από κει και πέρα η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις υπόλοιπες πτυχές του τραγικού δυστυχήματος.
Και διερωτούνται: Ποιος είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη εφημερίδα ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, ενώ όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει γύρω από αυτό; Από την πλευρά της κυβέρνησης κάνουν λόγο για προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, με τη δημιουργία εντυπώσεων που στηρίζεται πάνω σε ένα de facto ψέμα και έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση και την επιστροφή της χώρας στην περίοδο της τοξικότητας και του μίσους.
Επισημαίνεται ότι η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογραφεί από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των βουλευτών, δηλαδή από 50 βουλευτές, αριθμός που συμπληρώνεται από την αντιπολίτευση, ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό θα διαρκέσει 3 ημέρες, έως την ψηφοφορία. Στόχος του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων που θα την συνυπογράψουν είναι να προκαλέσουν πολιτική φθορά στην κυβέρνηση αλλά και να τοποθετηθεί στη βουλή για το θέμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος απουσίαζε από την συζήτηση επί των πορισμάτων της πλειοψηφίας και των υπολοίπων κομμάτων.