Το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι βασικός στόχος του είναι ο σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στη στήριξη ενός τραπεζικού συστήματος ως μοχλού ανάπτυξης της Οικονομίας, της στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και τα κέρδη των μετόχων των τραπεζών.
Απαντώντας προς τα «αριστερά» του τόνισε ότι βασικό αίτημα της κοινωνίας είναι να υπάρχει ένα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως υγιής μηχανισμός για αποταμίευση και για επενδύσεις χρηματοδότησης που να εγγυάται την ασφάλεια και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των επαγγελματιών και των νοικοκυριών.
Όπως ανέφερε «την ίδια ώρα που εξασφαλίσαμε για το τραπεζικό σύστημα την αναγκαία ρευστότητα και μάλιστα σε στιγμές δημοσιονομικής κρίσης και πιστοληπτικής υποβάθμισης της Ελλάδας και των τραπεζών της, την ίδια ώρα δημιουργούμε ένα Ταμείο – δίχτυ ασφάλειας».
Όπως είπε η κυβέρνηση ζήτησε από τους μεγαλομετόχους των τραπεζών να συνεισφέρουν για το 2010 και τα επόμενα χρόνια, θέσπισε φορολόγηση των κερδών των μετόχων στην κλίμακα των φυσικών προσώπων, φορολόγηση με 90% του μπόνους των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, νομοσχέδιο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και φορολόγηση των βραχυχρόνιων χρηματιστηριακών συναλλαγών».
«Δεν θα απολογηθούμε γιατί σώζουμε την Οικονομία της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Ταμείο – το οποίο χρηματοδοτείται με 10 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από τους πόρους των άλλων χωρών της Ε.Ε. και το ΔΝΤ – δεν είναι ένας ακόμη μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας, είναι ένα δίχτυ ασφάλειας που διατηρεί την σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε αν παραστεί ανάγκη να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών δεν συνιστά κατά κανένα τρόπο «δώρο» στους μετόχους των τραπεζών καθώς οι πρώτοι που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) εάν υπάρχει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας είναι οι ίδιοι οι μέτοχοι.
Πρόσθεσε ότι το Ταμείο δημιουργείται ώστε να υπάρξει δίχτυ ασφάλειας και μέσω αυτού να προχωρήσουν οι τράπεζες σε πράξεις αναδιάρθρωσης εάν υπαχθούν για να εξασφαλίσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα και ταυτόχρονα να συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική Οικονομία.
Ιδιαιτέρως επισήμανε ότι υπάρχει πρόνοια τακτικής ενημέρωσης τόσο του ελληνικού δημοσίου όσο και της Βουλής των πεπραγμένων του Ταμείου (κάθε μήνα δελτία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο υπουργείο Οικονομικών και εξαμηνιαίες εκθέσεις στην Βουλή).