Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για τις τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο αν η ανακριτική διαδικασία θα προχωρήσει από τον Άρειο Πάγο για τους πρώην υπουργούς που παρέπεμψε η Βουλή στη δικαιοσύνη ή αν ο φάκελος θα κλείσει οριστικά λόγω παραγραφής.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι το σύνολο σχεδόν του νομικού κόσμου υποστηρίζει ότι τα αδικήματα που αποδίδονται στους πολιτικούς έχουν παραγραφεί καθώς έχουν συμπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι πριν επιληφθεί η Βουλή της υπόθεσης. Σε περίπτωση που και οι ανώτατοι δικαστές καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, τότε η έρευνα θα συνεχιστεί μόνο για τα μη πολιτικά πρόσωπα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη απολογηθεί στην εφέτη- ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού.

Ο κύκλος των απολογιών των μη πολιτικών προσώπων θα κλείσει με τις απολογίες του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και το μοναχού Αρσένιου, οι οποίοι είχαν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιερές ανταλλαγές μεταξύ της Μονής και του ελληνικού δημοσίου.