Μετά από δύο και πλέον μήνες εντάσεων, διαφωνιών, συγκλήσεων αλλά και αντεγκλήσεων στην κοινωνία, την πολιτική αλλά και την εκκλησία, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια βρίσκεται ένα βήμα από το να γίνει νόμος του κράτους, καθώς ψηφίζεται σήμερα το βράδυ στη βουλή με ευρεία συναίνεση. Στη συζήτηση που ξεκίνησε χθες με τοποθετήσεις βουλευτών αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στις 13:00 σήμερα το μεσημέρι, μια κίνηση που στόχο έχει να δώσει απαντήσεις σε όσα θα έχουν ακουστεί ως αντίλογος, προτάσσοντας τα επιχειρήματα υπέρ της ανάγκης για κοινωνική δικαιοσύνη και ίσα δικαιώματα με μια τομή που προώθησε μια συντηρητική παράταξη, η οποία όμως εκσυγχρονίζεται και στόχο έχει τη σύγκληση της χώρας μας με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.
Ήδη οι περισσότεροι βουλευτές έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ενόψει και της ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία προκάλεσαν 21 βουλευτές από τη ΝΙΚΗ και τους Σπαρτιάτες, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αίσθηση προκάλεσε χθες η δημόσια τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος προχωρώντας σε μια πρωτοφανή παρέμβαση για εκκλησιαστικό ηγέτη ζήτησε οι βουλευτές να ψηφίσουν ονομαστικά.
Για την κυβέρνηση η σημερινή ημέρα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα βάλει τη δική της σφραγίδα στον κατάλογο των προοδευτικών αποφάσεων στη χώρα μας. Μάλιστα, θεωρούν ότι με τη στάση που τήρησε εξαρχής ο πρωθυπουργός συνέχισε μια παράδοση στη γαλάζια παράταξη που σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφήνει τους βουλευτές της να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Έτσι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις οι βουλευτές της ΝΔ που θα υπερψηφίσουν εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν και τους 110 σε σύνολο 158.
Ο διαφωνούντες και ο Αντώνης Σαμαράς
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανήκει σε εκείνους που θα καταψηφίσουν και σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και καιρό προετοιμάζει την ομιλία του, η οποία αναμένεται να είναι ηχηρή, με παραδείγματα από το τι συμβαίνει στο εξωτερικό αλλά και την ανάγκη να προστατευτεί ο πυρήνας της παραδοσιακής οικογένειας σε μια περίοδο που η υπογεννητικότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνική συνοχή. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια στις 18:00.
Ήδη έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν οι: Χαράλαμπος Αθανασίου, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Βλάσης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Γκιουλέκας, Βασίλης Γιόγιακας, Δημήτρης Κούβελας, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος και Θεόφιλος Λεονταρίδης.
Εκείνοι που θα απέχουν, αλλά και οι αναποφάσιστοι
Μέχρι την τελευταία στιγμή κάποιοι εκ των γαλάζιων βουλευτών παραμένουν αναποφάσιστοι. Καθαρή θέση υπέρ της αποχής έχουν πάρει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μάλιστα εξήγησε στην τοποθέτησή του στη Βουλή ότι δεν θέλει να δημιουργήσει θέμα στην κυβέρνηση καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.
Από την ψηφοφορία θα απέχουν επίσης οι: Στέλιος Πέτσας, Άγγελος Συρίγος, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιάνος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Καλογερόπουλος και Κώστας Κεφαλογιάννης.
Υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν εκφραστεί ακόμη δημόσια και η στάση τους παραμένει αίνιγμα για το αν θα κλίνουν προς την αποχή ή την καταψήφιση. Πρόκειται για τους Γιώργο Βλάχο, Χρήστο Μπουκώρο, Δημήτρη Κυριαζίδη, Χριστόδουλο Στεφανάδη, Θανάση Καββαδά, Σπύρο Κουλκουδίνα, Γιώργο Στέλιου, Λάκη Βασιλειάδη, Μάνο Κόνσολα και Γιώργο Καρασμάνη.
Τι θα πει ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κλείσει τυχαία τη συζήτηση. Ίσως, λένε από το επιτελείο του, ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί και θα περιγράψει το τολμηρό αλλά όχι παράτολμο βήμα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου να πείσει κάποιους να αλλάξουν τελευταία στιγμή τη στάση τους δίνοντας τη θετική τους ψήφο.
Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ακόμα ότι ο καιρός έχει ωριμάσει για μια τέτοια πρωτοβουλία και θα υπογραμμίσει ότι κάνει πράξη ακόμα μια προεκλογική του δέσμευση που στόχο έχει κυρίως να είναι ίσοι όλοι οι πολίτες, αλλά κυρίως να προστατευθούν τα παιδιά των ομόφυλων γονέων που αποτελούν πραγματικότητα.
Φουρτούνα στην κεντροαριστερά
Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουν, όμως, στο Μαξίμου και τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο και στην κεντροαριστερά, με τον Στέφανο Κασσελάκη να διαμηνύει στους βουλευτές του ότι όσοι δεν ψηφίσουν τον γάμο των ομόφυλων θα έχουν συνέπειες, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ οι διαφοροποιήσεις δεν είναι λίγες. Από τα 9 κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου το νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν τέσσερα κόμματα: το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.