Στην πρόσφατη απόφαση να ζητήσει τη διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αποκαλύπτοντας ότι σκοπεύει να επανενεργοποιηθεί πολιτικά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος στον νομό Ηρακλείου με ένα κόμμα πιο αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στη Νέα Αριστερά είτε στην Πλεύση Ελευθερίας, αναφέρθηκε ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Θυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ (το 2009), ακολούθως τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προσχώρησε στη Δημοκρατική Αριστερά, ανεξαρτητοποιήθηκε εκ νέου και προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο εξελέγη στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.
Μιλώντας στο «ΚΡΗΤΗ TV» και στον δημοσιογράφο Λευτέρη Συμβουλάκη έκανε την αυτοκριτική του για τα χρόνια που ήταν βουλευτής, αλλά και για τους λόγους που ζητάει σήμερα να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το κόμμα δεν κάνει αντιπολίτευση και «ο Μητσοτάκης χορεύει μόνος του». Αυτοκριτική έκανε και για την απεργία πείνας στην οποία είχε υποβάλει τον εαυτό του πριν από μία δεκαετία στην πλατεία Συντάγματος, υπερασπιζόμενος το άσυλο των μεταναστών, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι τα κανάλια τον παρουσίασαν να τρώει κρυφά κατά τη διάρκεια της εν λόγω απεργίας πείνας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι το πλάνο που έπαιξε τον έδειχνε να βγάζει από την τσέπη του φάρμακα, όμως τα κανάλια στρέβλωσαν την εικόνα, αναφέροντας ότι ο άνθρωπος που το ξεκίνησε όλο αυτό ήταν η σημερινή βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα.
«Η απεργία πείνας στο Σύνταγμα για το άσυλο των μεταναστών ήταν άλλο ένα λάθος. Η υπερέκθεσή μου μου κόστισε στα μέσα ενημέρωσης της Αθήνας. Κέρδιζα αρνητική δημοσιότητα. Λάθος μου. Το πίστευα αυτό που έκανα και θα σας εξομολογηθώ ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη χώρα υποδοχής και πίστευα ότι θα έπρεπε να παίρνουν όλοι άσυλο για να φεύγουν. Είχα ενεργοποιηθεί γιατί έβλεπα στον Πειραιά και στα νησιά να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι και, λέω, να η ευκαιρία να λυθεί το άσυλο. Έτσι ξεκίνησα την απεργία πείνας. Δεν με στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κατάλαβα εκ των υστέρων. Τα κανάλια με γελοιοποιήσανε. Έχω πάντα μια τσάντα στο σακάκι μου με φάρμακα όλων των ειδών, από το 1988 που είμαι γιατρός, για έκτακτη ανάγκη που κάποιος το χρειαστεί. Μάλιστα, σε μια πρωινή εκπομπή ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς έπαθε υπερτασική κρίση την ώρα της εκπομπής και ήμουν εκεί και του έδωσα φάρμακα. Στην απεργία πείνας ο διπλανός μου μου ζήτησε ένα χάπι για την πίεση και ένα depon. Εκείνη την ώρα που έβγαζα την τσάντα με πιάνει η κάμερα του ANT1. Και η κ. Ακρίτα το άρχισε λέγοντας «να, μασουλίζει ο κ. Μιχελογιαννάκης». Και αυτό με κυνηγάει. Και τώρα που ζήτησα τη διαγραφή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ διάβασα 51 σχόλια «πώς να αδυνατίσετε με τη δίαιτα Μιχελογιαννάκη». Μου στοίχισε και πολιτικά και ψυχολογικά. Πρωτοσέλιδα, γελοιογραφίες ότι μασούλιζε ο Μιχελογιαννάκης και ακόμη με καταδιώκουν με αυτό στα sites… Μου στοίχισε το ίδιο πολιτικά και ψυχολογικά. Με έκαναν γραφικό», όπως είπε.
Απαντώντας αν μελλοντικά σχεδιάζει επάνοδο στη Βουλή και με ποιο κόμμα, ο κ. Μιχελογιαννάκης ανέφερε: «Θα ασχοληθώ με την πολιτική μελλοντικά και θα χαρώ ιδιαίτερα αν ο κόσμος μου ζητήσει την επόμενη τετραετία να παλέψω για μια βουλευτική θέση με ένα κόμμα αριστερότερο του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως για να αποφασίσω περιμένω τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και θα έχει δείξει ποια τάση θα είναι φιλολαϊκή. Μπορεί να είναι η Νέα Αριστερά ή η Πλεύση Ελευθερίας ή κάποιο νέο κόμμα. Περιμένουμε εξελίξεις για νέο κόμμα, αλλά να είναι φιλολαϊκό. Από την Κεντροαριστερά και πιο αριστερά. Η συμβατική σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, έχει στοιχεία νεοφιλελευθερισμού. Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχει νεοφιλελευθερισμό. Συνεπώς δεν μπορώ να πάω εκεί. Όσο υπάρχει αυτή η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν θα πάω, μόνο αν υπάρξουν αλλαγές. Νιώθω πιο κοντά με τον Ξανθό και τον Σταθάκη, που είναι εξαιρετικοί άνθρωποι».
Τέλος, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Μιχελογιαννάκης απάντησε: «Αυτό που είπε ο Πολάκης, ότι έχει πρόβλημα με τα ομόφυλα, το λέω ευθέως, κι εγώ έχω. Για τον γάμο θα το στήριζα, αλλά είμαι κάθετος στην τεκνοθεσία. Καλά έκανε ο Πολάκης και διαφοροποιήθηκε. Αν δει κάποιος τη θέση της Ιεράς Συνόδου της Κρήτης, σε πολλά σημεία είμαι σύμφωνος με αυτή».