Σήμερα εν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών θα σας πάω λίγο πίσω στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη και πως ενεπλάκη στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Ο κομήτης
Η υποψηφιότητά του εξ αρχής δημιούργησε νέα δεδομένα στην κούρσα της διαδοχής. Άλλαξε άρδην τους κανόνες του παιχνιδιού η κίνηση του φέρελπι πολιτικού που εμφανίστηκε σαν κομήτης στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό από τις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Απρίλιο και συμμετείχε ως απόδημος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η εμφάνισή του δημιούργησε μεγάλη φασαρία, πετώντας πέτρες στην τζαμαρία της Κουμουνδούρου και ουσιαστικά ζωήρεψε μια άνευρη και εν πολλοίς αδιάφορη διαδικασία για το ευρύ κοινό. Ξαφνικά όλα τα φώτα έπεσαν στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η υποψηφιότητα Κασσελάκη, παρά τις διαφωνίες που μπορεί να είχε κανείς με τον απολίτικο χαρακτήρα της, έδωσε ενδιαφέρον στις εσωκομματικές εκλογές έξω από το στενό κομματικό πλαίσιο.
Ο ρόλος του Πολάκη
Ο 35χρονος, Χανιώτης, Κασσελάκης με παρουσία περίπου δυο δεκαετίες στις ΗΠΑ στηρίχθηκε στον συντοπίτη του Παύλο Πολάκη, που έχει σημαντική επιρροή στην κομματική και κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κι αυτό από μόνο του ήταν ένα δυνατό όπλο για ένα πρόσωπο που θέλησε να παρακάμψει την όποια επετηρίδα και να διεκδικήσει την ηγεσία ενός κόμματος που, εκ των πραγμάτων, αγνοεί ακόμα βασικές δομές του, ακόμα και την ιστορία του και τις φάσεις μετεξέλιξής του. Σημεία των καιρών. Η στήριξη του Πολάκη επιβραβεύτηκε και ο αψύς Σφακιανός ορίστηκε προχθές υπέρ συντονιστής των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Άγνωστος μεταξύ γνωστών
Ο Στέφανος Κασσελάκης όταν εμφανίστηκε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε παρά ελάχιστους. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως όταν έκανε το τραπέζι ο Τσίπρας στους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας δεν ήξερε κανένα. Εκεί γνώρισε τον Ευάγγελο Αποστολάκη και από τότε κόλλησε ο ναύαρχος με τον ανερχόμενο πολιτικό. Επίσης είδε τον γραμματέα της νεολαίας και ζήτησε βοήθεια. Μετά κατέβηκε Κρήτη και εκεί έγινε αυτοκόλλητος με τον Π. Πολάκη, αφού γνωρίστηκαν μέσω του δικηγόρου Μανώλη Καπνισάκη που είναι φίλος με τον Σφακιανό πολιτικό και ήταν νομικός σύμβουλος της οικογένειας Κασσελάκη. Μετά ακολούθησε η επαφή του Κασσελάκη μέσω Καπνισάκη με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, τον δικηγόρο Μιχάλη Καλογήρου. Και ήταν φυσιολογική εξέλιξη η γνωριμία με τον Τσίπρα, άνθρωποι του οποίου, όσο και εάν διαψεύδεται, τον στήριξαν υπόγεια ανά την επικράτεια.
Ο κίνδυνος της διάσπασης
Η εποχή Κασσελάκη άρχισε, όμως ταυτόχρονα βράζει η εσωκομματική αντιπολίτευση και ο κίνδυνος της διάσπασης σκιάζει τις εξελίξεις στη μετά Τσίπρα εποχή. Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Η λέξη διάσπαση ακούγεται πολύ και αναζήτησα από βετεράνο πολιτικό να μου θυμίσει το παρελθόν που το παρουσιάζω.
Η ρήξη του 1991
Θα ξεκινήσω από το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Φεβρουάριο του 1991 όπου επέρχεται μια σημαντική ρήξη, η οποία ολοκληρώνεται με την αποχώρηση των δυνάμεων του ΚΚΕ από τον ενιαίο Συνασπισμό και ακολούθως με την αποχώρηση των «ανανεωτικών» από το ΚΚΕ και την εγκατάστασή τους στον Συνασπισμό που από συμμαχία γίνεται κόμμα. Οι ετερόκλητες δυνάμεις που τον απαρτίζουν και ο «πόλεμος» των «τάσεων» είναι διαρκής με τις εναλλαγές στην ηγεσία του να δίνουν τον τόνο της εκάστοτε πολιτικής κατεύθυνσης.
Αλλαγές επί αλλαγών
Το 2000 μια ομάδα «κεντροαριστερών» υπό τον Νίκο Μπίστη παίρνει το δρόμο της εξόδου από τον ΣΥΝ ιδρύοντας την ΑΕΚΑ και προσεγγίζοντας το ΠΑΣΟΚ, ενώ μετά την «αριστερή στροφή» που εγκαινίασε ο Αλέκος Αλαβάνος διαδεχόμενος στο τιμόνι του ΣΥΝ τον Νίκο Κωνσταντόπουλο (2004), δίνοντας πνοή στο συμμαχικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ισχυρό κομμάτι «ανανεωτικών» αποχωρεί και ιδρύει τη ΔΗΜΑΡ υπό τον Φώτη Κουβέλη (2010), αντιδρώντας εμπράκτως στη νέα ηγετική ομάδα υπό τον Αλέξη Τσίπρα που δύο χρόνια πριν είχε λάβει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής από τον Αλαβάνο – ήταν η μοιραία επιλογή που οδήγησε τον ίδιο πολύ σύντομα στην αποστρατεία.
Η νέα διάσπαση
Το 2013 ο ΣΥΝ αυτοδιαλύεται και συγχωνεύεται στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2015 αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας προσχωρώντας πολύ σύντομα στο μνημονιακό στρατόπεδο, κάτι που θα φέρει άλλη μια διάσπαση με την αποχώρηση μιας μεγάλης μερίδας αντιμνημονιακών βουλευτών και στελεχών του κόμματος και τη δημιουργία της ΛΑΕ. Μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες διπλές εκλογές και την παραίτηση Τσίπρα, το φάσμα της διάσπασης απειλεί για μια ακόμα φορά τον πολύπαθο χώρο και αποτελεί ένα από τα αγκάθια της νέας ηγεσίας του υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.
Οι δύο σκέψεις του Λοβέρδου
Και αφού μιλάμε για ρήξεις και εγχειρήματα, χθες έμαθα πως ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει βρει ήδη δύο επιχειρηματίες που θα στηρίξουν το νέο του πολιτικό εγχείρημα. Προσεχώς θα πούμε περισσότερα, αλλά κρατήστε και το παρακάτω γιατί έχει τη σημασία του. Ο Λοβέρδος θα ήθελε να γίνει ο νέος Χρυσοχοΐδης. Να έχει δηλαδή την ίδια πορεία. Από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – μέσω ανασχηματισμού και μετέπειτα να προσχωρήσει κανονικότητα στο κόμμα και να γίνει πλέον ένας γαλάζιος υποψήφιος.
Τι έψαχνε ο Μυτιληναίος στο Κολωνάκι;
Χθες το πρωί, γύρω στις 10:15 κυκλοφορούσε στους δρόμους του Κολωνακίου ένα θωρακισμένο Audi. Ακριβώς πίσω του, ένα τζιπ. Το Audi στάθμευσε σε μια κρατημένη θέση. Από το πολυτελέστατο όχημα βγήκε ένας επιχειρηματίας. Τι έψαχνε ο Βαγγέλης Μυτιληναίος στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου;
ΧΑΑ: Θα φανούν οι προβληματικές εταιρείες του ταμπλό
Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν πως με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και «απογειωνόταν» και οι τιμές των μετοχών για κατέγραφαν συνεχή άνοδο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη στην πράξη και από τις 1.259 μονάδες που ήταν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα κατά την οποία ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας δίνοντας στη χώρα μας εκ νέου την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, ο γενικός δείκτης έχει χάσει 8%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω από τις 1.145 μονάδες. Γιατί; Γιατί το Χρηματιστήριο είχε προεξοφλήσει εδώ και καιρό την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οπότε δεν εντυπωσίασε τους επενδυτές η είδηση. Παράλληλα από τις αρχές του έτους έως και τον Μάιο, είχε καταγράψει μια ξέφρενη πορεία ανόδου της τάξης του 22% κατατάσσοντας το ΧΑΑ στα τρία πρώτα παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη άνοδο για το 2023. Προφανώς η επενδυτική βαθμίδα δεν αποτελεί πανάκεια. Μεγάλοι ξένοι επενδυτές που θα έρθουν στην Ελλάδα λόγω της επενδυτικής βαθμίδας έχουν την εμπειρία να αξιολογήσουν εταιρείες, προοπτικές και έργα και δεν πρόκειται να επενδύσουν κεφάλαιά εάν πρώτα δεν διασφαλίσουν τις αποδόσεις τους. Το βέβαιο είναι ότι το προσεχές διάστημα θα ξεχωρίσουν οι καλές εταιρείες από τις προβληματικές του ταμπλό και οι υπερεκτιμημένες από αυτές που η τιμή τους αντιπροσωπεύει το μέγεθος, την πορεία και τις προοπτικές της επιχείρησης.
Μία επένδυση στις μάσκες με μικρή διάρκεια ζωής
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος φημίζεται για την οξυδέρκεια και τη διορατικότητά του. Και όπου εντοπίσει κατάλληλη ευκαιρία επενδύει και κινείται με αποφασιστικότητα. Κάτι που έκανε συνεπενδύοντας το 2020 στην εταιρεία Larisa Face Cover μαζί με τους επιχειρηματίες Γιάννη Τσερέπα της Lariplast και Αχιλλέα Νταβέλη πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανικών και ιδιοκτήτης της εταιρείας Animus, ο οποίος το 2022 έγινε μεγαλομέτοχος στην Αθλητική Ένωση Λάρισας (ΑΕΛ). Η εταιρεία έβαλε χρήματα και έβγαλε χρήματα στη διάρκεια της πανδημίας με την πώληση μασκών. Ωστόσο η έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα και η εξομάλυνση του υγειονομικού τοπίου στην Ελλάδα, έφερε «βουτιά» στις οικονομικές της επιδόσεις. Η εταιρεία είδε το τζίρο της να μειώνεται κατά 45,5% το 2022. Από τα 3,46 εκατ. ευρώ το 2021 υποχώρησε σε 1,88 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές μετά φόρων το 2022 διαμορφώθηκαν σε -1,27 εκατ. ευρώ από -1,05 εκατ. ευρώ το 2021.
Δύο βασικά οικονομικά ρίσκα που βλέπει η Πειραιώς
Δύο είναι τα βασικά ρίσκα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τις αγορές σε αντίθετη κατεύθυνση από την προσδοκόμενη, σύμφωνα με το report της Τράπεζας Πειραιώς και τον επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας, Ηλία Λέκκο. Αφενός οι ισχυρότερες του αναμενόμενου επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ, γεγονός που θα ευνοήσει τις μετοχές και θα είναι αρνητικό για τα ομόλογα καθώς θα ενδυναμωθεί το επιχείρημα για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αφετέρου η διατήρηση ή και αύξηση του πληθωρισμού λόγω εξωγενών παραγόντων (π.χ. υψηλότερες τιμές ενέργειας) γεγονός που θα παρατείνει την περιοριστική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και θα έχει αρνητικές επιδράσεις σε όλο το φάσμα των επενδύσεων (μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα) εκτός των επενδύσεων σε μετρητά.
Alumil: Επενδύει 10 εκατομμύρια ευρώ
Συνολικές επενδύσεις περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ που αφορά σε μια σειρά από έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή και παράδοσης, τρέχει αυτή την περίοδο η Alumil. Σε λίγους μήνες, ολοκληρώνεται η εγκατάσταση πρέσας αλουμινίου στο Κιλκίς, με τη συνολική ετήσια ικανότητα διέλασης να αυξάνεται κατά 4.000 τόνους, όπως αναφέρεται από πηγές κοντά στην εταιρεία. Επιπλέον, σε Κιλκίς, Ξάνθη και Κωνσταντινούπολη, λειτουργούν νέες γραμμές συρραφής θερμομονωτικών προφίλ, που αυξάνουν την ετήσια ικανότητα συρραφής κατά 11.500 τόνους. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωρούν επενδύσεις που αφορούν μονάδες για την κατεργασία προφίλ αλουμινίου, με αύξηση ετήσιας παραγωγικής ικανότητας κατά 950 τόνους αλλά και εξαρτημάτων.
Ο μικρός «πονοκέφαλος» για τον Αστέρα Βουλιαγμένης
Έναν μικρό πονοκέφαλο αποτελεί για τους ανθρώπους του Αστέρα Βουλιαγμένης ο ναός το Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος βρίσκεται στην είσοδο της διάσημης παραλίας αριστερά αμέσως μετά την είσοδο. Παρά την απόφαση που έχει παρθεί εδώ και χρόνια, ώστε ο χώρος να απομονωθεί ως αρχαιολογικός και να καταστεί επισκέψιμος για τους πολίτες, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι άνθρωποι του Αστέρα έχουν μάλιστα καταρτίσει μελέτη για το πώς αυτό το τμήμα αποκόπτεται από την ευρύτερη λειτουργία της ακτής και αποδίδεται ως αρχαιολογικός χώρος στο κοινό. Η μελέτη υφίσταται, έχει κατατεθεί στις αρχαιολογικές υπηρεσίες (Τοπικό, Περιφερειακό και Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και εκκρεμεί η έγκρισή της τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Έως και σήμερα όμως ουδέν νεώτερον από το μέτωπο του υπουργείου Πολιτισμού που έχει τη ευθύνη για το χώρο.
Εξομαλύνονται οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ
Δε σταματούν να αυξάνονται οι τιμές στα ράφια των αλυσίδων. Ωστόσο αυτό που συμβαίνει είναι ότι περιορίζεται η έντασή τους σταδιακά. Από τη μία τα σούπερ μάρκετ κάνουν εκπτώσεις και προωθητικές ενέργειες 1+1 σε αρκετά προϊόντα, από την άλλη υπάρχει και ένα ταβάνι αυξήσεων τιμών στο οποίο μπορούν να φτάσουν. Τον Αύγουστο το ποσοστό των ανατιμήσεων μειώθηκε στο 8,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, από 9,2% που ήταν από τον Ιούλιο του 2022 στον Ιούλιο του 2022. Το σημαντικό στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ όπως μου εκμυστηρεύτηκε άνθρωπος της αγοράς, δεν είναι μόνο να αυξάνεται ο τζίρος αλλά να διατηρείται και η κατανάλωση σε ποσότητες και να μην φύγει ο καταναλωτής από τα ράφια. Διότι η μείωση της κατανάλωσης σε βάθος χρόνου, θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα για το σύνολο της αγοράς, πέρα από μία πρόσκαιρη κερδοφορία που θα έρθει σήμερα.