Σημαντικά κομμάτια από το παζλ της πολιτικής του φιλοσοφίας και παρέμβασης αποκάλυψε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 87ης ΔΕΘ με μια ομολογουμένως διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια παρουσία του, καθώς το κλίμα στην αίθουσα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου ήταν ανάλογο της δύσκολης συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά τις φονικές πλημμύρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια Ελλάδα έτοιμη να αναμετρηθεί με παθογένειες του παρελθόντος αλλά και με τα στοιχήματα του αύριο, καθώς λαμβάνοντας την ισχυρή εντολή από το λαό του 41% στόχο έχει ο ίδιος και το επιτελείο του να δουλέψουν και να φέρουν απτά αποτελέσματα σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς με έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Με διάθεση αυτοκριτικής για το ξεκίνημα της νέας του θητείας που σημαδεύτηκε μεν από τις κρίσεις αλλά και σημαντικές εσωτερικές αρρυθμίες, έδειξε αποφασιστικότητα για το μέλλον λέγοντας: «όσο και αν χάνουμε κάποιες μάχες, στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο» και εξηγώντας σε προσωπικό τόνο: «ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Το ίδιο θα κάνω και τώρα».
«Μεγάλες αλλαγές τώρα»
Και μπορεί η ΔΕΘ να αποτελεί διαχρονικά το εφαλτήριο των πολιτικών αρχηγών και δη του πρωθυπουργού για μια πολιτική θητεία με νέες παροχές, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι οι οικονομικές εξαγγελίες του είναι μελετημένες και κινούνται αυστηρά στις ράγες της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας λέγοντας: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ να ζήσουμε ξανά το τραύμα μιας εθνικής χρεοκοπίας, δεν θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν ξανά πάνω στο ψέμα». Περιγράφοντας τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό που ευαγγελίζεται εστίασε σε τρεις άξονες: οικονομία, νομιμότητα και δικαιοσύνη και προανήγγειλε τολμηρές τομές στη διάρθρωση της οικονομίας και του κράτους. Εξήγησε δε ότι η κυβέρνηση μπαίνει στο «όχημα» των μεγάλων αλλαγών και «τρέχει» με πυξίδα την επενδυτική βαθμίδα που αποτελεί το «καύσιμο» για τον ευνοϊκότερο δανεισμό κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών αλλά πηγή ανάπτυξης, με νέα κεφάλαια για θέσεις εργασίας. «Έχω εντολή μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προχωρώντας σε ρήξη με τους λίγους που θα «ξεβολευτούν» και ευνοώντας τους πολλούς.
«Αυξήσεις για όλους»
Στο οικονομικό πεδίο ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τον άσσο που είχε στο μανίκι του με το ξεπάγωμα των τριετιών από 1/1/2024 στον ιδιωτικό τομέα ακολουθώντας την πολιτική της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος για ΟΛΟΥΣ, δηλαδή δημόσιοι και ιδιωτικοί πλεόν υπάλληλοι και συνταξιούχοι. Προανήγγειλε μέτρα κατά της ακρίβειας τα οποία θα ανακοινώσει άμεσα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας με στόχο το “πάγωμα” ή και την υποχώρηση των τιμών σε βασικά προϊόντα ως ανάχωμα στις συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις, ενώ για τους δανειολήπτες είπε ότι θα συνεχιστεί το σχέδιο “Ηρακλής” αλλά με πολύ πιο ακριβείς όρους προστασίας τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στη δικαιότερη κατανομή των φόρων, ενώ σε αυστηρό τόνο αναφέρθηκε στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, ανακοινώνοντας 9+1 μέτρα με στόχο τον ορθολογισμό στην αγορά αλλά και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία.
Ρήξη με το βαθύ κατεστημένο
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα το οποίο και θα αποτελέσει – όπως είπε – τον «οδηγό» της κυβέρνησής του κάνοντας ρήξη με το κατεστημένο και με παγιωμένες αντιλήψεις χρόνων. Στόχος να παταχθούν τα φαινόμενα της ανομίας αντιτάσσοντας την ισονομία. «Ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, για κολοσσούς των τροφίμων, για ισχυρούς της ενέργειας ή του ποδοσφαίρου, για κομματικούς φίλους που ζητούν κάποιο ρουσφέτι. Δεν συγκυβερνούμε μαζί τους» σημείωσε σε υψηλούς τόνους, ξεκαθαρίζοντας ότι στο κυνήγι της παρανομίας θα είναι αμείλικτος. Τάχθηκε κατά της διακριτικής μεταχείρισης έναντι των ισχυρών, δίνοντας το παράδειγμα της προσωπικής φύλαξης και προανήγγειλε την αποδέσμευση 2.500 στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. από τη φύλαξη των δημοσίων προσώπων, σημειώνοντας ότι και η δική του ασφάλεια θα μειωθεί στο μισό, κάτι που θα ισχύσει και για Υπουργούς, βουλευτές, αξιωματούχους. «Αυτοί οι αστυνομικοί πρέπει να είναι στο δρόμο, στα Αστυνομικά Τμήματα. Όσο για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες, λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το σύνθημα «νομιμότητα παντού»
Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που προχωρά η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα «νομιμότητα παντού» με τη δικαιοσύνη να βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς δρομολογούνται στοχευμένες παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα για αυστηροποίηση των ποινών, σωστή εφαρμογή τους και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων. Μίλησε για τομές στο κράτος με αξιολόγηση του προσωπικού αλλά και ψηφιοποίηση παντού, ενώ καθιερώνονται και δείκτες απόδοσης των ΟΤΑ για μεγαλύτερη λογοδοσία στον πολίτη και καλύτερο έλεγχο από το κράτος.