Με σκοπό να αναδείξει ως ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ τη διαφαινόμενη αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, συναντάται σήμερα το απόγευμα ο Ευ. Βενιζέλος με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα επιμένει στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Και θα ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα ότι κατά την άποψη του ΠΑΣΟΚ μία κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορεί να σταθεί καθώς ακόμα και αν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δε θα έχει την κοινωνική πλειοψηφία.

Πεπεισμένος δε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται τη διερευνητική εντολή ως τον καμβά μίας δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των επαναληπτικών εκλογών και με υπαρκτό το κίνδυνο νέας συρρίκνωσης του εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να φέρει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προ των ευθυνών του. Στο πλαίσιο αυτό:

Πρώτον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό του παρόλο που είναι βέβαιο ότι μετά το αίτημα Τσίπρα για αναίρεση των υπογραφών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έναντι των δεσμεύσεων της χώρας υπάρχει σφοδρή ενόχληση ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που από χθες λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά δηλώσεις μετανοίας και κάνουν λόγο για αλαζονική στάση. Θα ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα ότι είναι έτοιμος να δεχθεί πρόσωπα της Αριστεράς ως πρωθυπουργό προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Στο παρασκήνιο κυκλοφορούν ονόματα, πέραν του ιδίου του κ. Τσίπρα, όπως ο Αλ. Αλαβάνος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Γ. Δραγασάκης κ.α., ονόματα που επισήμως ωστόσο δεν επιβεβαιώνει η Ιπποκράτους.

Δεύτερον, αναμένεται να πει ότι με ελάχιστο όριο συναίνεσης την παραμονή της χώρας στο ευρώ με τους καλύτερους δυνατούς όρους αλλαγής της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, είναι διατεθειμένο το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση συγκροτήσει με πρωτοβουλία του ο κ. Τσίπρας, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον, θα επιμείνει στη μετεκλογική στάση ότι το ΠΑΣΟΚ, ως τρίτο κόμμα, δεν έχει την ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν σχεδόν βέβαιη την πορεία προς τις επαναληπτικές εκλογές λέγοντας ότι η στρατηγική Τσίπρα είναι να πάει τη χώρα σε επαναληπτικές καθιστώντας πιο ισχυρή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις χθεσινές δηλώσεις Σαμαρά με τις οποίες προανήγγειλε ουσιαστικά αναμέτρηση ανάμεσα στην κεντροδεξιά πρόταση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε επαναληπτικές εκλογές, η θέση του ΠΑΣΟΚ καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη. Είναι δε υπαρκτή η διαφωνία τουλάχιστον των Μ. Χρυσοχοίδη και Α. Λοβέρδου με τον κατηγορηματικό τρόπο με τον οποίο ο κ. Βενιζέλος καθιστά ως θέση του ΠΑΣΟΚ τη μη συμμετοχή στελεχών του σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας και οι πληροφορίες λένε ότι μετά από παρέμβασή τους, η θέση Βενιζέλου άλλαξε και εκεί που ήταν να πει ότι το ΠΑΣΟΚ δε συμμετέχει με τα στελέχη του σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, είπε ότι δε θέτει κάτι τέτοιο ως προαπαιτούμενο συμφωνίας.

Η γραμμή Βενιζέλου, λένε οι επιτελείς της Ιπποκράτους, δεν πρόκειται να αλλάξει και όταν λάβει το ΠΑΣΟΚ τη διερευνητική εντολή κυβέρνηση συνεργασίας. Η πίεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί τη συμμετοχή του σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η προσπάθεια να επιρρίψει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη μη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας και διενέργειας επαναληπτικών εκλογών.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τούτες τις ημέρες επικρατεί… βουβή οργή μετά τις εκλογές. Κορυφαία στελέχη αναγνωρίζουν στον κ. Βενιζέλο ότι ως νέος πρόεδρος δεν μπορεί να αναλάβει την κύρια ευθύνη για την εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ. Μιλούν όμως ήδη για ευθύνες Βενιζέλου κατά την προεκλογική εκστρατεία. Επί της ουσίας όμως είναι το αρνητικότατο 13,1% αυτό που δεν επιτρέπει σε αυτή τη φάση κινήσεις αμφισβήτησης κατά του κ. Βενιζέλου, ο οποίος αναμένεται να είναι επικεφαλής (και αυτός που θα επιλέξει και τη λίστα των υποψηφίων) και στις επαναληπτικές εκλογές της (κατά πάσα πιθανότητα) 17ης Ιουνίου.