Στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα προσήλθαν σήμερα και οι πολιτικοί αρχηγοί σε μία εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη της μεταπολίτευσης.

Πρώτος, ψήφισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα στην Πύλο, δήλωσε: «Σήμερα ο ελληνικός λαός ψηφίζει για το μέλλον των παιδιών του. Ψηφίζει για σταθερότητα, ασφάλεια και δικαιοσύνη».

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στους Αμπελόκηπους Θεσαλλονίκης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. «Σήμερα είναι η πιο κρίσιμη μέρα για τη χώρα μετά το 1974», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Μας αφορά η ψήφος του λαού. Η ψήφος αφορά και τον ίδιο τον πολίτη. Περιμένουμε να δούμε που πηγαίνει η χώρα. Ελπίζουμε ο λαός να κρίνει με ιστορική συνείδηση».

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ψηφίζουν για να είναι η Ελλάδα ζωντανή και η κοινωνία όρθια», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Ο κ. Κουβέλης ψήφισε στο δεύτερο γυμνάσιο και Λύκειο Περιστερίου. «Το αποτέλεσμα είναι στα χέρια του ελληνικού λαού. Είμαι αισιόδοξος. Στηρίζω την αισιοδοξία μου στην εμπιστοσύνη μου στους πολίτες», συμπλήρωσε.

Χωρίς να κάνει καμία δήλωσε αποχώρησε από το 342ο εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, όπου ψήφισε λίγο πριν τις 10 το πρωί, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στην είσοδο του 94ου δημοτικού σχολείου του Αγίου Ελευθερίου τον υποδέχτηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος και τον περίμενε και κατά την έξοδό του για να αποχωρήσουν μαζί.

Στις κάλπες προσήλθε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι από τη Δευτέρα η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση. «Σήμερα ο καθένας θα αποφασίσει όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει, αλλά ποια θα είναι η πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Η ψήφος του πολίτη είναι η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα στην Κυψέλη.

Στους Αγίους Αναργύρους άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη. «Σήμερα είναι γιορτή δημοκρατίας αλλά είναι και ώρα ευθύνης», δήλωσε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη.

Και πρόσθεσε: «Ο κάθε πολίτης παίρνει στα χέρια του την τύχη τη δική του και των παιδιών του. Μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα, να αλλάξουμε πορεία και να επαναφέρουμε την ελπίδα και το χαμόγελο στη ζωή μας».

«Σήμερα είναι μια μέρα γιορτινή. Μετά από δυόμιση χρόνια βαρβαρότητας επιστρέφει η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Ο λαός θα βάλει την υπογραφή του για αλλαγή πορείας. Δεν μετράνε οι υπογραφές που έβαλαν οι άλλοι για μας. Ενωμένοι να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της δημιουργίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Πετρούπολη άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η ΓΓ του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα. «Νιώθουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό ότι έρχεται νέα θύελλα από τον Ιούνιο. Είναι μια μεγάλη παγίδα όσα λένε τα υπόλοιπα κόμματα. Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό, με εσένα στην μάχη και δυνατό Κ.Κ.Ε. δεν θα οδηγήσουμε την χώρα στα βράχια», δήλωσε μεταξύ άλλων τώρα η Αλέκα Παπαρήγα εξερχόμενη του εκλογικού κέντρου.

Στο 6ο Γυμνάσιο- Λύκειο Ζωγράφου η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας και υποψήφια στη Β΄Αθήνας (με σταυρό) των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη, λίγο πριν τις 9.30 άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.

«Σήμερα είμαστε όλοι αποφασισμένοι, η ψήφος μας να είναι χρήσιμη για τον τόπο. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας για να δείτε τι έλειπε και τι λείπει σε αυτόν τον τόπο. Εμείς, χωρίς αρχηγό, ίσιοι μεταξύ ίσων, ζητάμε την ψήφο σας, τον σταυρό προτίμησής σας» δήλωσε η κ. Κοντούλη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε στις 12 το μεσημέρι στο Καλέντζι Αχαϊας. Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα προς τους Έλληνες να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ. «Να στείλουμε ένα μήνυμα προοδευτικό για να μην χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

To εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Γ. Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εκφράζοντας τη λύπη του για το θάνατο της Μαρίκας Μητσοτάκη. «Πιστεύω ότι ο Έλληνας πρέπει να προσέλθει σήμερα με λογική και όχι με θυμό. Θέλω να πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουμε με όσα περιθώρια λογικής τους έχουν αφήσει», τόνισε ο ίδιος, εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα.

Στα Ιωάννινα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος δήλωσε ότι «ο πολίτης με την ψήφο του επιλέγει για το μέλλον του, το μέλλον των παιδιών του και της Πολιτείας».

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ακόμη ότι σε αυτές τις εκλογές «πρέπει να έχουμε πάνδημη συμμετοχή, καθαρό μυαλό και καθαρές επιλογές για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά».