Τα εγκαίνια της έκθεσης αγιογραφίας με τίτλο «Σύναξις-Τέχνη της Ελλάδας 15-20ος αι.-Εικόνες σε ξύλο και χαρτί» έγιναν σήμερα στο παγκοσμίου φήμης μουσείο εικαστικών τεχνών Πούσκιν.
Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το μουσεία Μπενάκη και το μουσείο Παλαιορωσικής Τέχνης, Αντρέι Ρουμπλιόφ της Μόσχας, καθώς και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
«Πυρήνας» της έκθεσης, που επιμελήθηκε από ελληνικής πλευράς η Θάλεια Στεφανίδου και από ρωσικής, οι Αλεξάνδρα Στιόπινα και ο Αλεξέι Σάβινοφ, είναι η Συλλογή Βελιμέζη, η οποία παρουσιάστηκε πέρυσι στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, κλείνοντας έναν κύκλο 18 χρόνων και 20 μουσείων διεθνώς.
Επιβεβαιώνοντας τη στιβαρή φήμη της η διευθύντρια του μουσείου Πούσκιν, Ιρίνα Αντόνοβα, ζήτησε μια νέα προσέγγιση, προσαρμοσμένη ειδικά στις ανάγκες του φιλότεχνου κοινού της Μόσχας, που κατέκλυσε στα αποψινά εγκαίνια το μέγαρο Ιδιωτικών Συλλογών του Μουσείου, για να θαυμάσει περισσότερα από 130 έργα, που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα και ορισμένα προήλθαν από τις συλλογές των δύο ρωσικών μουσείων.
«Η βυζαντινή τέχνη είναι το θεμέλιο της ρωσικής αγιογραφίας και ζωγραφικής», είπε στην ομιλία της η κ. Αντόνοβα, περιγράφοντας την Ελλάδα ως «μια ξεχωριστή χώρα για τη Ρωσία, καθώς αισθανόμαστε συνεχώς και παντού αυτή τη βαθιά συγγένεια αίματος και πρώτα απ’ όλα στην τέχνη».
Η Ι. Αντόνοβα ανακοίνωσε επίσης ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του μουσείου Πούσκιν το 2012, έχει ήδη επικοινωνήσει και σχεδιάζει συνεργασίες της με αρκετά ελληνικά μουσεία.
Η έκθεση, που από την αναγγελία της ακόμη έχει προκαλέσει υψηλό ενδιαφέρον του μοσχοβίτικου κοινού και πολλών ρωσικών ΜΜΕ, θα διαρκέσει έως και το Σεπτέμβριο.