Οι εβραϊκές συναγωγές στα Γιάννενα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, τη Ρόδο, τη Βέροια, τη Χαλκίδα και την Κέρκυρα, συγκεντρώθηκαν στην έκθεση «Ιερά Σύμβολα. Οι Συναγωγές της Ελλάδας», που θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων (αίθ.Διώνη).

Το εκθεσιακό υλικό αποτελείται από 23 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έργα των Σαμουήλ Νεγρίν και Ιωάννη Παναγάκου, οι οποίοι ταξίδευσαν σ’ όλη την Ελλάδα και αποτύπωσαν με τον φακό τους την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των συναγωγών.

Απόφοιτοι της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, οι δύο καλλιτέχνες αποκάλυψαν μέσα από ευφάνταστες εναλλαγές φωτός και σκιάς, το απόκοσμο περιβάλλον αυτών των τόπων πίστης και λατρείας, καθιστώντας τους επισκέπτες κοινωνούς της ηρεμίας και γαλήνης, που αποπνέουν.

«Το ταξίδι στις ελληνικές συναγωγές είχε σαν αφορμή τη μεγάλη συναγωγή της Αθήνας. Το φως, περνώντας μέσα από τα πολύχρωμα βιτρό, τονίζει τα σχήματα και τις φόρμες της πόλης. Ένα “άρωμα” ιερό αναδύεται μέσα από τα σύμβολα, τα αντικείμενα, τις γραφές στα υφάσματα και τους τοίχους. Ο χώρος είναι λιτός, σχεδόν μινιμαλιστικός», λένε από τη δική τους πλευρά οι δύο φωτογράφοι, που επιχείρησαν να αποδώσουν την αίσθηση του χώρου. Σημειώνεται ότι οι δυο καλλιτέχνες φέρουν «τη ματιά των ανθρώπων διαφορετικού θρησκεύματος».

«Πριν τέσσερα χρόνια, δύο νεαροί φωτογράφοι, φίλοι και συμφοιτητές, μοιράστηκαν μαζί μας τη σκέψη τους να “συλλάβουν” σε ασπρόμαυρο φιλμ, εικόνες και λεπτομέρειες από τις συναγωγές της Ελλάδας, που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία, ή στις οποίες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση», σημείωνει στο σχετικό κατάλογο η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου, Ζανέτ Μπαττίνου και προσθέτει: «Η ενδιαφέρουσα ιδέα τους υλοποιήθηκε κι έπειτα από πολλές περιηγήσεις στις άκρες της χώρας για πολλούς μήνες. Από τις περίπου 80 φωτογραφίες, που τράβηξαν, γεννήθηκε η 9η έκθεση τέχνης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με τίτλο: “Συναγωγές της Ελλάδας: Φως και Σκιές”».

Ειδικότερα για τα Ιωάννινα, όπου υπήρχε μία ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα, η φιλοξενία της συγκεκριμένης έκθεσης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού συνοδεύεται από αυθεντικά λατρευτικά σκεύη και αντικείμενα, τα οποία παραχωρήθηκαν από την Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων για όσο διάστημα διαρκέσει η έκθεση.

Επίσης, θα προβάλλονται εικόνες από τη ζωή της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων του περασμένου αιώνα και θα ακούγονται σεφεραδίτικοι και ρωμανιώτικοι ύμνοι. Η έκθεση διοργανώνεται από την ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών.

Η έκθεση αυτή είχε παρουσιαστεί στον Χώρο Σύγχρονης Τέχνης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος το 2005.

Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, εξάλλου, θα προχωρήσει στη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων, συναφών με το θέμα της έκθεσης.

Η έκθεση για τις εβραϊκές συναγωγές θα διαρκέσει έως το Σάββατο 14 Μαΐου 2011.