Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Όλοι οι alien των MotoGP, αντιμετωπίζουν φέτος μεγάλο πρόβλημα. Και το πρόβλημα αυτό, σαν άλυτη μαθηματική εικασία, έχει όνομα: «Marquez».

Κανείς δεν έχει βρει τη λύση του στους τελευταίους 4 αγώνες, ούτε ο ατσάλινος Robo-Jorge, ούτε ο τελειομανής Pedrosa, ούτε ο πολύπειρος Rossi.

Πάντως μετά το Brno, ο τελευταίος φαίνεται να βρήκε μία «οριστική» λύση, έστω κι αν όχι μέσα στην πίστα. Παραδεχόμενος στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής μετά το Brno ότι δεν διαθέτει αντίδοτο για τον νεαρό πρωτοπόρο της βαθμολογίας, γύρισε να τον κοιτάξει και πρότεινε γελώντας, εν είδει συμβουλής: «Καλύτερα να αλλάξει άθλημα. Θα έπρεπε να πάει στη F1».

Ο Rossi μετά τον αγώνα της Τσεχίας, χάρη στην 4η θέση του και τον τερματισμό του Crutclow στην 17η θέση, κατάφερε να ξεκολλήσει από το Βρετανό στη βαθμολογία, με πλεονέκτημα 16 βαθμών.

Δεν φάνηκε όμως ικανοποιημένος από την απόδοσή του στο Brno. «Πρέπει από τη μία να βελτιώσουμε το Set-up μας, από την άλλη δε να οδηγήσουμε την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας προς μία διαφορετική κατεύθυνση», εξήγησε.

«Στην Ινδιανάπολη και το Μπρνο απλά δεν ήμουν αρκετά γρήγορος. Όμως μόνον οι αλλαγές στο Set-up δεν φτάνουν να μάς φέρουν μπροστά. Αν δεν θέλει η Yamaha να μένει μόνιμα πίσω από τα Honda, θα πρέπει στην Ιαπωνία να δουλέψουν πολύ σκληρά».

«Το νέο κιβώτιο αδιάλειπτων αλλαγών θα μας βοηθήσει, αλλά μόνον όταν είναι έτοιμο. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Αλλά πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλους τομείς. Χάνουμε όταν ανοίγουμε το γκάζι, στην έξοδο των στροφών χρειαζόμαστε καλύτερη επιτάχυνση. Σαν σύνολο η μοτοσυκλέτα είναι εξαιρετική, αλλά ο ανταγωνισμός είναι λίγο καλύτερος…»

Ο Marc Marquez είναι ο πρώτος οδηγός μετά το Valentino Rossi (2008), που κερδίζει τέσσερις αγώνες απανωτά, μόνο που ο 20χρονος Ισπανός είναι και rookie, πρωτοεμφανιζόμενος στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Ιταλός αστέρας έχει να το λέει: «Είναι πολύ εντυπωσιακός. Και έχει φανταστική απόδοση. Δέκα βάθρα σε 11 αγώνες, είναι πράγματι εξαιρετικό. Στο Mugello έκανε ένα χαζό λάθος και έπεσε, αλλά και μέχρι τότε ήταν δεύτερος… Τόσο καλός στην πρώτη του χρονιά ήταν μόνο ο Kenny Roberts το 1978. Ο Kenny είχε τότε κερδίσει τον τίτλο από την πρώτη του χρονιά».

Και πως μπορεί να κοπεί αυτό το σερί νικών από το Marc Marquez; Πόσο καλός θα είναι ο υπερπληθωρικός πιτσιρικάς το 2014, το 2015 και πιο μετά;

Στην ερώτηση αυτή ο Rossi απαντά με μια συμβουλή προς τον πανγρήγορο Ισπανό: «Ο Marc πρέπει να μεταπηδήσει στη F1». Γελάει καθώς το λέει. «Είναι μια πολύ καλή ιδέα. Μπορώ να τον βοηθήσω μάλιστα… Εντάξει, πλάκα κάνω. Η αλήθεια είναι πως ο Marc εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα της Honda με μοναδικό τρόπο αλλά και σύνεση».

«Ο Jorge είναι πολύ δυνατός. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερος από το Marquez. Σίγουρα πάντως ο συνδυασμός Marquez/Honda για την ώρα φαίνεται αχτύπητος. Πολύ δύσκολο να χάσουν. Ελπίζω λοιπόν να φύγει από τα MotoGP. Το ταχύτερο δυνατό». Και γελάει με την καρδιά του.

Μπορεί να έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία μέσα στην πίστα, όμως ο Rossi παραμένει με διαφορά ο κυρίαρχος στο παιχνίδι της επικοινωνίας…