Οι «Τρεις Χάριτες», η εμβληματική κωμική σειρά που σύστησε το συγγραφικό δίδυμο των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου στο τηλεοπτικό κοινό, επέστρεψαν στο MEGA 34 χρόνια μετά. Η σειρά προβάλλεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 17:10, με τη θρυλική συγκατοίκηση των τριών ηρωίδων (Όλγας, Ειρήνης και Μαρίας) στο πατρικό της οικογένειας «Χαρίτου» να ξεδιπλώνεται από την αρχή. Ο σεναριογράφος Μιχάλης Ρέππας παραδέχτηκε σε συνέντευξή του πως ήταν λάθος εκ μέρους του ίδιου και του Θανάση Παπαθανασίου να απαγορεύσουν τις επαναλήψεις της σειράς.

Με αφορμή την επιστροφή της αγαπημένης σειράς των 90s, κάναμε μια λίστα με τις αγαπημένες μας σειρές, που θα θέλαμε να δούμε ξανά στη μικρή οθόνη αυτό το καλοκαίρι.

Οι Αυθαίρετοι

«Οι αυθαίρετοι» ήταν μια σειρά του «Mega» παραγωγής 1989-1991, την οποία αγάπησε το τηλεοπτικό κοινό, που άφησε εποχή με τις ατάκες της. Το σενάριο της σειράς έγραψε ο Βασίλης Νεμέας, ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Νίκος Κουτελιδάκης. Ήταν μια μαύρη κωμωδία που εξιστορούσε την αντιπαλότητα δύο οικογενειών και, κατά κάποιον τρόπo, σάρκαζε την αρνητική συμπεριφορά και εκδοχή του Έλληνα με εμφανείς πολιτικές προεκτάσεις. Για παράδειγμα, τα μικρά ονόματα των δύο βασικών αντίπαλων χαρακτήρων (Ανδρέας και Κώστας) παρέπεμπαν στα ονόματα των δύο μονομάχων του δικομματικού συστήματος της εποχής, του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και της ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Δημήτρης Πουλικάκος υποδύεται τον Ανδρέα Χατζηγιώργη και ο Χρήστος Βαλαβανίδης τον Κώστα Χατζηγιώργη.

Οι σύζυγοί τους, Σούλα η βλαχάρα (Νατάσα Τσακαρισιάνου) και Ζανέτ η μεγαλοπιασμένη (Βάσια Τριφὐλλη) έδιναν πνοή στο μικροαστικό όραμα. Η Σούλα ήθελε να κάνει το γαμήλιο τραπέζι της κόρης της, Ούρσουλας, στο Χίλτον. Η Ζανέτ καιγόταν να αποδείξει στους ενοχλητικούς γείτονες την ανωτερότητά της, που μπορεί να την οδηγούσε ακόμα και στην πολιτική.

Το πρωταγωνιστικό καστ της σειράς αποτελούνταν από τους: Βάσια Τριφύλλη, Δημήτρη Πουλικάκο, Χρήστο Βαλαβανίδη, Νατάσα Τσακαρισιάνου, Θέμη Μάνεση και Βάνα Παρθενιάδου.

Οι ατάκες της σειράς ακούγονταν με κάθε ευκαιρία στο σχολείο, την καφετέρια ή στον χώρο δουλειάς. «Το κέρατό μου» και το ανεπανάληπτο «Μωρή κουφάλα» του χασοδίκη Αντρέα Χατζηγιώργη προς την πρόεδρο του δικαστηρίου, Νένα Μεντή.

Εκμέκ Παγωτό

Η σειρά, που δημιουργήθηκε από τον Βασίλη Νεμέα και σκηνοθετήθηκε από τον Γρηγόρη Πετρινιώτη, έκανε πρεμιέρα στις 20 Σεπτεμβρίου του 1991 και εκτοξεύτηκε αμέσως στην κορυφή των τηλεθεάσεων. Οι διάλογοι ήταν έξυπνοι, καυστικοί και συχνά φιλοσοφικοί. Οι ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων οι: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Χρυσούλα Διαβάτη και Σπύρος Παπαδόπουλος, έδωσαν ψυχή στους χαρακτήρες και τους έκαναν να μοιάζουν με πραγματικούς ανθρώπους. 

Η σειρά έχει αφήσει πίσω της πολλές εμβληματικές στιγμές. Ποιος δεν έχει απολαύσει τον αγαπημένο γέρο Βασίλη Διαμαντόπουλο να διαολοστέλνει τη Μαρία Φωκά με εκείνο το πληθωρικό «άσ’ το διάολο», που έμεινε στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, μια για πάντα, απ’ το πρώτο μόλις επεισόδιο της απίστευτης σειράς του Βασίλη Νεμέα; Είναι η σειρά του «Mega» που πρέπει να δεις, έστω και μία φορά στη ζωή σου, για να κατανοήσεις βαθύτερα τον θεσμό της ελληνικής οικογένειας.

Πρωταγωνιστούσαν: Χρυσούλα Διαβάτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Ζαχαρίας Ρόχας, Μαρία Φωκά, Δήμητρα Παπαδήμα, Λυδία Λένωση, ‘Αννα Μιχαήλου, Φρύνη Αρβανίτη, ‘Αγγελος Προβελέγγιος, Ρούλα Χάμου.

Έτσι ξαφνικά

Μια ακόμα μεγάλη επιτυχία γραμμένη από την πένα της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, μια σειρά του «Mega» με εικόνες από τα πανέμορφα Κύθηρα. H σειρά με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον Αιμίλιο Χειλάκη και τη Βικτώρια Χαραλαμπίδου προβλήθηκε τη σεζόν 2004-2005 και αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό.

Η ιστορία μας ξεκινά με ένα νέο ζευγάρι, την Άννα (Βικτώρια Χαραλαμπίδου) και τον Ανδρέα (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης). Η συζυγική ζωή δεν έχει πλήξει στο ελάχιστο τον έρωτά τους, ζουν αγαπημένοι και όλα δείχνουν ότι περνούν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους, αφού η Άννα περιμένει το πρώτο τους παιδί. Τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταθεί εμπόδιο στην ευτυχία τους. Κι, όμως, όλα πρόκειται να αλλάξουν σύντομα. Μια σκιά από το παρελθόν του ζευγαριού -μια σκιά που κανείς από τους δυο δεν είχε μέχρι τώρα το κουράγιο να αντιμετωπίσει- ενεδρεύει, για να διαλύσει τα πάντα. Μια στιγμή μονάχα… Και η κοινή τους ζωή γίνεται θρύψαλα… Έτσι Ξαφνικά!

Πρωταγωνιστούσαν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Μελίνα Βαμβακά, Φάνης Μουρατίδης, Αντιγόνη Αλικάκου και η μικρή Ελένη Παπαδόγια.

Άφρικα

Το 1992 η σειρά «Africa» αποτέλεσε την πρώτη παραγωγή του «Mega», που γυρίστηκε στο εξωτερικό, με πλάνα από την Αφρική, με την Κοραλία Καράντη και τον Νίκο Σεργιανόπουλο. Eκανε πρεμιέρα στις 15 Σεπτέμβριου του 1992 σε σενάριο του Λευτέρη Καπώνη.

Μια ιστορία με ρομαντισμό και περιπέτεια και με φόντο πανέμορφα τοπία από την αφρικανική ζούγκλα. Η Άννα (Kοραλία Καράντη) και ο Νίκος (Νίκος Σεργιανόπουλος) είναι ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα στον γάμο του. Με την ελπίδα ότι η σχέση τους θα αναθερμανθεί, οι δυο τους αποφασίζουν να πάνε διακοπές στην Αφρική, στο σπίτι του πατέρα της Άννας (Γιάννης Βόγλης), που ζει μόνιμα εκεί. Το χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι, όμως, μεγαλώνει, όταν η Άννα ερωτεύεται τον Αλέξη (Σταύρο Ζαλμά), έναν πολύ γοητευτικό άνδρα. Ο άντρας που αγαπά, όμως, είναι στην πραγματικότητα ετεροθαλής αδερφός της.

Πρωταγωνιστούσαν: Νίκος Σεργιανόπουλος, Σταύρος Ζαλμάς, Κοραλία Καράντη, Γιάννης Βόγλης, Μπέτυ Λιβανού, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Γιάννης Εμμανουήλ, Λύδια Λένωση, Στάθης Νικολαΐδης

Τρίτο Στεφάνι

Το 1995 μέσα από τη συχνότητα του «ΑΝΤΙ» παρουσιάστηκε η σειρά «Το τρίτο στεφάνι». Το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή αφορούσε στη ζωή της Νίνας, μιας γυναίκας που είναι γεμάτη πάθος και αγάπη για τη ζωή, που κάνει τρεις γάμους κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής και παράλληλα αποτελεί ένα λαογραφικό ψηφιδωτό των δεκαετιών αυτών. Τον ρόλο αυτόν ανέλαβε να ενσαρκώσει η ανεπανάληπτη Νένα Μεντή, στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου, που επιμελήθηκε ο Γιάννης Δαλιανίδης. Το αποτέλεσμα ήταν για πολλούς αμφιλεγόμενο, ειδικά εκείνη την εποχή, παρ’ όλα αυτά αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό.

Η πρεμιέρα έγινε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου του 1995 και η σειρά προβλήθηκε σε 16 επεισόδια. Ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε τη μουσική, ενώ το τραγούδι σε ερμηνεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη έγινε μεγάλη επιτυχία της εποχής. Η Νένα Μεντή ως Νίνα Αραβαντινού εισέπραξε διθυραμβικές κριτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υστέρησαν οι υπόλοιπες ερμηνείες, όπως της Λήδας Πρωτοψάλτη ως Εκάβης Λόγγου. Ο Μιχάλης Ρέππας υποδύθηκε τον Αργύρη, τον πρώτο και μοναδικό έρωτα της Νίνας, ο Αντώνης Ντουράκης τον αδερφό της, Ντίνο, και η Χριστίνα Παπαδάκη την κόρη της, Μαρία. Τους τρεις συζύγους, Φώτη, Αντώνη, Θεόδωρο, οι Κώστας Τερζάκης, Γιώργος Αρμένης και Κοσμάς Ζαχάρωφ, αντίστοιχα. Η Τάνια Τρύπη και η Υρώ Λούπη είναι οι κόρες της Εκάβης, Ελένη και Πολυξένη αντίστοιχα. Ως νεαρή Εκάβη εμφανίζεται η Ελένη Κούρκουλα και στο ρόλο του Δημήτρη, γιου της Εκάβης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Πρόβα νυφικού

Το 1995 μέσα από τη συχνότητα του «ΑΝΤ1» προβλήθηκε η σειρά «Πρόβα Νυφικού». Πρόκειται για την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Ντόρας Γιαννακοπούλου με εξαιρετικό καστ ηθοποιών και σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη. Στο τραγούδι των τίτλων, που συνέθεσε ο Βασίλης Δημητρίου, χάρισε τη φωνή της η Μαρινέλλα.

Τα μαγευτικά πλάνα του Κώστα Κουτσομύτη στα στενά σοκάκια του Γαλαξιδίου «έδεναν» απόλυτα με τις ορχηστρικές συνθέσεις του Βασίλη Δημητρίου και τη φωνή της Μαρινέλλας να τραγουδά «Ό,τι αγαπούσα, ήταν ένα ψέμα, έμοιαζε με πρόβα, πρόβα νυφικού. Όπως η ζωή μου, που κάθε μέρα με πάει πάντα και κάπου αλλού…». Η σειρά αγαπήθηκε πολύ και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες της ιδιωτικής τηλεόρασης. Πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί αναδείχθηκαν μέσα από αυτήν όπως: η Αλεξανδριανή Σικελιανού, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς, η Τζίνη Παπαδοπούλου, η Ανατολή Αθανασιάδου, η Βαλ. Χριστοδουλίδου και άλλοι.

Η σειρά διηγείται τη δραματική ιστορία μιας αστικής οικογένειας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Αγγελικούλα Δελλή λίγο πριν από τον γάμο με τον Απόστολο Πετρόπουλο μαθαίνει μέσω ενός ανώνυμου γράμματος ότι ο μέλλων σύζυγός της την απατά. Ο θείος Οδυσσέας ζητά από τον οικογενειακό φίλο και αστυνομικό Πέτρο Μανιά να ερευνήσει την υπόθεση. Ο Πέτρος ανακαλύπτει πως ο Απόστολος απατά την Αγγελική, όμως αποφασίζει να μην της αποκαλύψει την αλήθεια, για να μην τη στεναχωρήσει. Έτσι εκείνη παντρεύεται τον Απόστολο χωρίς να γνωρίζει το ποιόν του. Όμως πολύ σύντομα ο Πέτρος ερωτεύεται την Αγγελική και μετανιώνει για το ψέμα του. Ύστερα από αυτό, πολλά γεγονότα και καταστάσεις ξεδιπλώνονται, με ήρωες καθημερινούς κατατρεγμένους από τη μοίρα, που ζητούν από τη ζωή μια δεύτερη ευκαιρία. Απελπισμένες από έρωτα γυναίκες, επίδοξοι εραστές, δυστυχισμένες Εβραιοπούλες και όλα αυτά με φόντο την Ελλάδα της Κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σειρά σε σενάριο του Βαγγέλη Γκούφα έκανε πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 στις 6 Οκτωβρίου 1995 και ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου του 1996, σε 25 επεισόδια, διάρκειας 45 λεπτών. Πρωταγωνιστούσαν: Γρηγόρης Βαλτινός (Πέτρος Μανιάς), Αλεξανδριανή Σικελιανού (Αγγελική), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Ρηνούλα), Φίλιππος Σοφιανός (Απόστολος Πετρόπουλος), Άντζελα Γκερέκου (Όλγα), Άγγελος Αντωνόπουλος (Οδυσσέας), Έφη Ροδίτη (Αθηνά Δελλή), Πέμυ Ζούνη (Ματίνα), Νίκος Γεωργάκης (Γιώργος), Νίκος Ψαρράς (Αλέξανδρος), Αλέκα Παΐζη (Γιαγιά), Ανδρέας Βουτσινάς (Ορέστης), Δημήτρης Τζουμάκης (Χριστόδουλος), Τζίνη Παπαδοπούλου (Ευανθούλα), Δημήτρης Ζακυνθινός (Ιακωβίδης), Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Λάμπρος), Ζωζώ Ζάρπα (Καλλιόπη), Τζίνη Παπαδοπούλου (Ευανθούλα) και Αλεξάνδρα Παυλίδου (Ρένα).

Η ζωή που δεν έζησα

Η δραματική σειρά «Η ζωή που δεν έζησα» προβλήθηκε τη σεζόν 1998 – 1999 από τη συχνότητα του «Μega». Η σειρά εξιστορούσε την ερωτική σχέση μιας ώριμης και γοητευτικής γυναίκας (Ταμίλα Κουλίεβα) με ένα νεαρό αγόρι (Αιμίλιος Χειλάκης), συνομήλικο σχεδόν του γιου της (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης).

Το σενάριο της σειράς υπέγραψε η Μιρέλλα Παπαοικονόμου, η οποία αποτύπωσε την ιστορία και σε ομώνυμο μυθιστόρημα, τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Λάμπης Ζαρουτιάδης και το τραγούδι των τίτλων ερμήνευσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε στίχους του Μιχάλη Γκανά και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου του 1998 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Η ζωή που δεν έζησα, σε παραγωγή του Τάσου Παπανδρέου, ήταν η ιστορία μιας γυναίκας, της Φανής, που δεν έζησε ανέμελα νεανικά χρόνια. Παντρεύτηκε στα δεκάξι, έκανε έναν γιο και ο άντρας της την παράτησε για μια άλλη γυναίκα. Η Φανή, η οποία δουλεύει στο 131 (πάλαι ποτέ πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου), θα μεγαλώσει μόνη της τον γιο της, που της έχει υπερβολική αδυναμία κι αγάπη, και στα 45 της θα γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα με έναν νεότερο άντρα, τον Βαγγέλη, φίλο του γιου της. Με αυτή την ιστορία ταυτίστηκαν πολλές γυναίκες που είχαν βρεθεί στη θέση της ηρωίδας αλλά και αρκετές που θα ήθελαν να ήταν στη θέση της και να ερωτευτούν τον κούκλο Βαγγέλη.

Η Ταμίλα Κουλίεβα στο ρόλο της Φανής και ο Αιμίλιος Χειλάκης στο ρόλο του Βαγγέλη ήταν τα ιδανικά πρόσωπα, για να απογειώσουν τη σειρά και να την κάνουν σούπερ επιτυχία. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης -ήδη γνωστός από προηγούμενες σειρές- ολοκλήρωνε το τρίγωνο της ιστορίας.

Πρωταγωνιστούσαν: Ταμίλα Κουλίεβα, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αιμίλιος Χειλάκης, Νένα Μεντή, Αλέκα Παϊζη, Γιάννης Μόρτζος, Λίνα Σακκά, Μαρίκα Τζιραλίδου, Δημήτρης Καμπερίδης, Μιχάλης Γιαννάτος, Σπύρος Κωνσταντόπουλος.