«Έμοιαζε πολύ καλό για να είναι αληθινό» υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της «New York Times» για τη «σχετική σταθερότητα» στην Ελλάδα, ενώ λίγο πριν «κυριαρχούσε ο φόβος εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη», όπως τονίζεται.
Σύμφωνα με ανταπόκριση από την Αθήνα, η κίνηση όμως, στην οποία προέβη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον των -μέχρι τότε στο απυρόβλητο- δημοσίων υπαλλήλων «κινδυνεύει να τα καταστρέψει όλα».
Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επισημαίνεται ότι τη Δευτέρα, η Ελλάδα αντιμετώπισε την πιο σοβαρή πολιτική κρίση μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Σαμαρά. Η απόφαση παύσης λειτουργίας της ΕΡΤ, η οποία ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων, είχε ως συνέπεια η κυβέρνηση συνεργασίας μετά βίας να καταφέρει να διατηρήσει τη στοιχειώδη συνοχή της. Άσχετα με το αν η κυβέρνηση διαλυθεί και η χώρα εισέλθει σε εκλογές ή όχι, οι τελευταίες πολύ αρνητικές εξελίξεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η πολιτική αστάθεια παραμένει πάντα υπαρκτή απειλή για τη χώρα, παρά την όποια ρητορική μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης, όπως υποστηρίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Σαμαράς κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους αρχηγούς των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι οποίοι είχαν την επιθυμία να αντιστρέψουν μια απόφαση που πολλοί θεώρησαν δείγμα αυταρχισμού, σχεδιασμένη αποκλειστικά για να ικανοποιήσει τους δανειστές της χώρας.
Την ίδια ώρα, το ΣτΕ αποφάσιζε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έδρασε στα πλαίσια της νομιμότητας, στο πλαίσιο της δέσμευσης που αφορά την απόλυση συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ότι δεν ήταν στα ίδια πλαίσια η απότομη διακοπή λειτουργιάς του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η εν λόγω απόφαση αποσυμπίεσε κάπως την τεταμένη ατμόσφαιρα και εξαγόρασε λίγο χρόνο για τον κ. Σαμαρά, καθώς και οι άλλοι δύο αρχηγοί δήλωσαν ότι επιθυμούν μια εκ νέου συνάντηση, πιθανώς την Τετάρτη, για να υπάρξει ένας συμβιβασμός σε σχέση με το νέο σχήμα, υπό το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει προσωρινά η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως αναφέρεται.
Ο Simon Tilford, του Center for European Reform με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε πως η ιδέα ότι η Ελλάδα βγαίνει σταδιακά από την κρίση μοιάζει κάπως αυτάρεσκη και αντανακλά την ετοιμότητα να αγνοηθούν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτές τις προκλήσεις μοιάζει να θέλει να αντιμετωπίσει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας του σε διεθνές επίπεδο.
Ο κ. Παπασωτηρίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς χρειάζεται ανανέωση της νομιμοποίησής του για να προβεί σε νέες ριζικές μεταρρυθμίσεις και στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, κάτι που του εξασφαλίζει η ανανέωση της ψήφου και ότι ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να αιφνιδιάσει τα συνδικάτα, ώστε να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να οργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, αξιωματούχος που πρόσκειται στον κ. Σαμαρά και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο τη «νομιμοποίηση» της Ελλάδας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και ότι προκειμένου να περάσουν νέοι νόμοι, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι νόμοι θα τηρούνται.
Η «Wall Street Journal», σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι οι ηγέτες των τριών κομμάτων, που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, πλησίασαν χθες εγγύτερα στην εξομάλυνση των εντάσεων που δημιουργήθηκαν με το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Όπως υποστηρίζεται, η διαφωνία σχετικά με την ΕΡΤ επήλθε έναν περίπου χρόνο μετά τις αμφίρροπες εκλογές που οδήγησαν τελικά στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ πυροδότησαν εκ νέου φόβους ότι η ρήξη στην κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τις χθεσινές τρίωρες συζητήσεις για το θέμα, οι επικεφαλής των τριών κομμάτων συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες, μια συμφωνία που ελήφθη μετά την απόφαση του ΣτΕ που επέτρεψε και στις δύο πλευρές να ισχυριστούν νίκη. Όπως υπογραμμίζεται, η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ ερμηνεύεται ότι προσφέρει κάποιο περιθώριο για συμβιβασμούς, καθώς με μια λακωνική ανακοίνωση, το ΣτΕ απεφάνθη κατά της διακοπής της εκπομπής του σήματος της ΕΡΤ από τον κ. Σαμαρά, ωστόσο δεν απέρριψε την ίδια την παύση της λειτουργίας της ΕΡΤ.
Το CNN αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε χθες την επαναλειτουργία της ΕΡΤ μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος οργανισμός.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση από την Αθήνα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, η απόφαση ανατρέπει, εν μέρει, την αμφισβητούμενη απόφαση της κυβέρνησης, την προηγούμενη εβδομάδα, για τη διακοπή των εκπομπών της ΕΡΤ, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος, μικρότερος, οργανισμός ραδιοτηλεόρασης.
Το ΣτΕ αποφάσισε τη μερική συνέχιση λειτουργίας της ΕΡΤ, ώστε να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, έως ότου τεθεί σε λειτουργία ο νέος οργανισμός.
Δείτε όλες τις εξελίξεις για την ΕΡΤ