Με τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος θα ασχοληθεί η εκπομπή «Όλα για την Υγεία mou» που θα μεταδοθεί το Σάββατο, στις 17.00 από το MEGA.
Η εκπομπή με το Μιχάλη Κεφαλογιάννη διερευνά αυτή τη φορά τη σχέση που έχει το πεπτικό σύστημα με τον εγκέφαλό μας, καθώς φαίνεται ότι η νεύρωση στομάχου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι σε μεγάλο βαθμό συμπτώματα- αποτελέσματα της σωματοποίησης του στρες.
Οι επιστήμονες στο στούντιο συζητούν διεξοδικά για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τη χαλάρωση δηλαδή του σφικτήρα που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου και στομάχου και η οποία έχει ως αποτέλεσμα η τροφή να επιστρέφει από το στομάχι προς τον οισοφάγο.
Επισημαίνουν πότε μια καούρα μπορεί να χαρακτηριστεί αθώα παρότι καταστρέφει την ποιότητα της ζωής μας και πότε έχουμε λόγο να προχωρήσουμε σε προληπτικές εξετάσεις. Επίσης, δίνουν χρήσιμες συμβουλές σε ανθρώπους που υποφέρουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τους συστήνουν τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν.
Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το έλκος στομάχου, που θεραπεύεται τα τελευταία χρόνια με αντιβίωση. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι η πάθηση αυτή δείχνει να επιστρέφει καθώς η κατάχρηση των αντιβιοτικών αρχίζει σιγά-σιγά να τα καθιστά αναποτελεσματικά για την θεραπεία της. Παράλληλα, τονίζουν ποιές τροφές θα πρέπει να προτιμούν και ποιές όχι οι άνθρωποι με ευαισθησία στο στομάχι ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ευεργετική επίδραση που έχει στο στομάχι η μαστίχα της Χίου.
Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης ζητά από τους επιστήμονες να εξηγήσουν τί είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, το οποίο χαρακτηρίζεται από συνεχόμενες εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας, φουσκώματα και πόνο στην κοιλιά. Διατροφολόγος τονίζει τα λάθη που συνήθως κάνουν οι άνθρωποι με ευαισθησία στο έντερο, με αποτέλεσμα αντί να επιλύουν το πρόβλημα να το επιδεινώνουν.
Μεγάλο κομμάτι της εκπομπής είναι αφιερωμένο στις δυσανεξίες, με πιο γνωστές αυτές στη λακτόζη, που υπάρχει στο γάλα και τα προϊόντα του και στην γλουτένη, που υπάρχει στα βασικά δημητριακά και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για όσους την έχουν καθώς οδηγεί σε μια νόσο που ονομάζεται κοιλιοκάκη.