Η απόφαση της Άλκηστης Πρωτοψάλτη να αφαιρέσει τη λέξη «χοντρή» από το τραγούδι «Άδωνις» σε πρόσφατη ζωντανή της συναυλία ως ένδειξη politically correct διαμαρτυρίας κατά του body shaming, αλλά και η αντίδραση που είχε ο Σταμάτης Κραουνάκης ερωτηθείς για την κίνηση της ερμηνεύτριας αποτέλεσε το θέμα συζήτησης και σχολιασμού όλων των πρωινών εκπομπών, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.
«Είναι λάθος το σκεπτικό, δηλαδή πάμε να καταργήσουμε την Αναγέννηση, που το πρότυπο της γυναίκας ήταν συγκεκριμένο, πάμε να κατεβάσουμε την Αφροδίτη της Μήλου, δεν γίνεται όμως ρε παιδιά. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στο τέλος», σχολίασε η Ελεονώρα Μελέτη στην εκπομπή της Mega Καλημέρα.
«Η λέξη χοντρός έγινε κακόηχη όταν χρησιμοποιήθηκε ως βρισιά. Τα κιλά δεν προσδιορίζουν τον άνθρωπο, αλλά προσβάλαμε κόσμο με αυτή τη λέξη. Διορθωνόμαστε όμως έτσι ή μήπως αλλάζουμε μόνο τη βιτρίνα; Αν αρχίσουμε να πετσοκόβουμε λογοτεχνικά έργα και ποιήματα και τα λοιπά, δεν σωζόμαστε έτσι», τόνισε από την πλευρά της η Αφροδίτη Γραμμέλη.
«Και τις ξανθιές θα πρέπει να καταργήσουμε και τα ανέκδοτα θα πρέπει να καταργήσουμε. Παιδιά, δεν γίνεται», επισήμανε αμέσως μετά η Ελεονώρα Μελέτη.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη υποκρισία. Δεν υπάρχουν κοινές λέξεις, έχει καταργηθεί η μεσότητα», υπογράμμισε η Νανά Παλαιτσάκη.
«Εμένα η δική μου λογική λέει ότι αυτά έγιναν σε εποχές που ακουγόντουσαν διαφορετικά κάποια πράγματα, δεν δημιουργούσαν προβλήματα. Πάμε τώρα να γράψουμε την επόμενη ιστορία χωρίς να πειράξουμε την προηγούμενη», κατέληξε στο σχόλιό της η Ελεονώρα Μελέτη, κλείνοντας το θέμα.
Δανάη Μπάρκα: «Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί έχουμε βρωμίσει τη λέξη χοντρός»
Το σχόλιό της για το ίδιο θέμα έκανε και η Δανάη Μπάρκα μέσα από την εκπομπή της «Πάμε Δανάη».
«Σίγουρα παίζει ρόλο η εποχή. Εγώ θεωρώ ότι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί ακριβώς όλοι οι υπόλοιποι έχουμε βρωμίσει αυτή λέξη. Πια το να πεις τη λέξη χοντρός είναι πάρα πολύ κακό. Γιατί είναι κακό; Το να πεις τη λέξη αδύνατος είναι κακό; Το ψηλός είναι κακό; Υπάρχουμε κάποιοι άνθρωποι που δεν είμαστε αδύνατοι, αλλά πιο χοντρούληδες, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πιο κοντούληδες, άλλοι πιο ψηλούληδες, άλλοι πολύ πιο αδύνατοι. Ο καθένας έχει το σωματότυπό του και την εμφάνισή του. Είναι άλλη εποχή», είπε η Δανάη Μπάρκα και συνέχισε:
«Ωστόσο αν τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει όλος αυτός ο ορυμαγδός για το body shaming, δεν θα είχε φτάσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο σημείο να βγάλει αυτήν τη λέξη από το τραγούδι. Όλοι οι υπόλοιποι έχουμε φτάσει στο σημείο να ενοχοποιούμε μία λέξη, που όντως ένας άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται αμήχανα, γιατί από κάτω βλέπει το κοινό και μπορεί και το κοινό να αισθάνεται αμήχανα από το όλη μέρα μπλα μπλα, μην λέτε τους ανθρώπους χοντρούς. Σου λέει από τη στιγμή που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με ακολουθούν και με θαυμάζουν και αισθάνονται αμήχανα, ας το προστατεύσω, γιατί οι εποχές είναι τέτοιες και το απαιτούν κι ας κάνω αυτό που θέλω», υποστήριξε η Δανάη Μπάρκα, για να καταλήξει: «Εγώ δεν θα το έκανα, αλλά δεν το βρίσκω και υπερβολικό. Σε ένα παιδικό μυαλό καλλιεργούνται εντελώς άλλες απόψεις, δηλαδή ένα παιδί που θα δει μια χοντρή κοπέλα να μπαίνει σε ένα λεωφορείο και παράλληλα ακούνε τέτοια τραγούδια, του έρχεται πιο εύκολο να κρίνει χωρίς να το σκεφτεί».
Γιώργος Λιάγκας για Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Θα διαγράψουμε τη λέξη χοντρός από το λεξιλόγιο; Για να μην τρελαθώ»
Τη δική του τοποθέτηση έκανε και ο Γιώργος Λιάγκας στο Πρωινό. Ο παρουσιαστής αναρωτήθηκε αν η εν λόγω λέξη θα διαγραφεί από το λεξιλόγιο λόγω του body shaming.
Ειδικότερα, ο παρουσιαστής είπε: «Θα διαγράψουμε τη λέξη χοντρός; Για να μην τρελαθώ. Το να λες ότι ο χοντρός είναι νευρικός, κακιασμένος κτλ είναι λάθος, γιατί μπορεί να είναι κι ένας αδύνατος κακιασμένος. Η λέξη χοντρός θα διαγραφεί; Όταν θέλουμε να πούμε ότι ένας άνθρωπος έχει περιττά κιλά, πώς θα το πούμε; Εμείς δώσαμε στη λέξη χοντρός μία αρνητική χροιά. Η πρόθεση κάνει τη λέξη. Λέω παλιά ότι είχα έναν φίλο πολύ παλιά που ήταν πολύ χοντρός. Πώς θα το πω; Ήταν πολύ ευτραφής; Αφού είναι χοντρός.
Το να αποδώσω σε σένα και να σε προσβάλλω, προφανώς είναι κακό. Ο κ. Κραουνάκης και η κα Πρωτοψάλτη αναφέρθηκαν σε έναν που είναι χοντρός. Αποφασίσαμε να φύγει από το λεξιλόγιο; Τη διαγράφουμε ως λέξη;»