Το πολυαναμενόμενο βιβλίο με την αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι τελικά κυκλοφόρησε και προσφέρει αποκαλύψεις, μετά από διαρροές και συνεντεύξεις, αλλά ενσωματώνει γνωστά περιστατικά σε μια ευρύτερη αφήγηση. Το βιβλίο με τίτλο «Spare» ή «Ρεζέρβα», εξιστορεί τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι και έχει γοητεύσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα αναμένεται να θεωρηθεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Μια σειρά από συνεντεύξεις, μαζί με αποσπάσματα που διέρρευσαν και πρόωρες πωλήσεις του βιβλίου στην Ισπανία, αύξησαν το ενδιαφέρον για τα απομνημονεύματα που προσφέρουν μια ειλικρινή, αν και μονόπλευρη, ματιά στη ζωή του Χάρι, μεταδίδουν οι News York Times.

Ο Χάρι λέει ότι αποφάσισε να γράψει το Spare όταν ταξίδεψε στη Βρετανία για την κηδεία του παππού του τον Απρίλιο του 2021. Εκεί συνειδητοποίησε ότι ούτε ο πατέρας του ούτε ο αδερφός του κατάλαβαν πραγματικά γιατί αυτός και η σύζυγός του Μέγκαν είχαν μετακομίσει στο Καλιφόρνια. «Πρέπει να τους το πω», σκέφτηκε.

Πρίγιπας Χάρι

O θάνατος της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα

Το πρωί αφότου η Νταϊάνα, η μητέρα του Χάρι, πέθανε σε τροχαίο στο Παρίσι, ο Κάρολος, ο πατέρας του, τον ξύπνησε για να του πει τι είχε συμβεί. «Κάθισε στην άκρη του κρεβατιού», γράφει ο Χάρι. «Έβαλε ένα χέρι στο γόνατό μου. Αγαπητό αγόρι, η μαμά είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Προσπάθησαν, αγάπη μου. Φοβάμαι ότι δεν τα κατάφερε». Ο Χάρι γράφει ότι «τίποτα από αυτά που του είπαν τότε δεν έχει μείνει στη μνήμη μου. Είναι πιθανό να μην είπα τίποτα. Αυτό που θυμάμαι με εκπληκτική σαφήνεια είναι ότι δεν έκλαψα. Ούτε ένα δάκρυ.

Ο μπαμπάς δεν με αγκάλιασε. Δεν ήταν καλός στο να δείχνει συναισθήματα υπό κανονικές συνθήκες, πώς θα περίμενε κανείς να τα δείξει σε μια τέτοια κρίση; Αλλά το χέρι του έπεσε για άλλη μια φορά στο γόνατό μου και είπε: Όλα θα είναι οκ. Αυτό ήταν πολύ για εκείνον. Πατρικός, αισιόδοξος, ευγενικός. Και τόσο ανειλικρινείς». Χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας του, ο Χάρι ζήτησε να δει τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας που σχετίζονται με το δυστύχημα. Ο ιδιωτικός γραμματέας του Χάρι έλαβε τα αρχεία, αν και αφαίρεσε τα πιο «προκλητικά», έγραψε ο Χάρι. Ωστόσο, είδε πολλές φωτογραφίες παπαράτσι της ετοιμοθάνατης μητέρας του.

Οι άνδρες που την ακολούθησαν «δεν σταμάτησαν ποτέ να την “πυροβολούν” ενώ βρισκόταν ανάμεσα στα καθίσματα, αναίσθητη ή ημισυνείδητη», γράφει. «Κανένας από αυτούς δεν της πρόσφερε τη βοήθειά της, ούτε καν την παρηγορούσε. Απλώς “πυροβολούσαν”, “πυροβολούσαν”, “πυροβολούσαν”».

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Χάρι παρακάλεσαν τον Κάρολο να μην παντρευτεί την Καμίλα

«Όταν ρωτήθηκε, ο Willy και εγώ υποσχεθήκαμε στον πατέρα μας ότι θα καλωσορίσουμε την Καμίλα στην οικογένεια», γράφει ο Harry. «Το μόνο πράγμα που ζητήσαμε σε αντάλλαγμα ήταν να μην την παντρευτεί. Δεν χρειάζεται να ξαναπαντρευτείς, παρακαλέσαμε… Σας υποστηρίζουμε, είπαμε. Υποστηρίζουμε την Καμίλα, είπαμε. Απλά σε παρακαλούμε μην την παντρευτείς».

Οι διαρροές στον Τύπο από την οικογένειά του ήταν συχνές

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Κάρολος και μερικές φορές η Καμίλα ενέκριναν «επιζήμιες» διαρροές στον Τύπο για τον Χάρι και τον Γουίλιαμ. Σε μια περίπτωση, γράφει ο Χάρι, ο Κάρολος -που τον συμβούλεψε ένας γιατρός- συνεργάστηκε με τις ταμπλόιντ σε μια ιστορία για τον Χάρι και τα ναρκωτικά για να ενισχύσει τη φήμη του που παραπαίει. «Όχι πια ως άπιστος σύζυγος, ο Κάρολος θα παρουσιαζόταν πλέον στον κόσμο ως ο “λυσσασμένος” άγαμος πατέρας που αντιμετωπίζει ένα παιδί που είχε θέμα με τα ναρκωτικά». Πολύ αργότερα, το 2019, γράφει ο Χάρι, ο Γουίλιαμ «έβραζε» επειδή «οι άνθρωποι του Καρόλου και της Καμίλα είχαν “φυτέψει” μια ιστορία ή ιστορίες για αυτόν, την Κέιτ και τα παιδιά, και δεν επρόκειτο να το αντέξει άλλο. Δώσε στον Κάρολο και στην Καμίλα μια ίντσα, και παίρνουν ένα μίλι».

Πρίγκιπας Κάρολος και Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς

Επιπλέον, η είδηση ​​ότι ο Χάρι και η Μέγκαν έφευγαν από την Αγγλία περιελάμβανε ένα στοιχείο που ο Χάρι πιστεύει ότι και αυτό διέρρευσε από το παλάτι. Το άρθρο, το οποίο εμφανίστηκε στη Sun, «περιλάμβανε τη χαρακτηριστική λεπτομέρεια που είχαμε προσφερθεί να εγκαταλείψουμε τους τίτλους μας στο Σάσεξ», γράφει ο Χάρι. «Υπήρχε μόνο ένα έγγραφο στη γη στο οποίο αναφερόταν αυτή η λεπτομέρεια – η ιδιωτική και εμπιστευτική επιστολή μου προς τον πατέρα μου. Στο οποίο είχε πρόσβαση ένας συγκλονιστικά μικρός αριθμός ανθρώπων. Δεν το είχαμε αναφέρει καν στους πιο στενούς μας φίλους».

Στον πόλεμο του Αφγανιστάν, σκότωσε 25 Ταλιμπάν

«Οι περισσότεροι στρατιώτες δεν μπορούν να σας πουν ακριβώς πόσος θάνατος υπάρχει στα βιβλία τους», γράφει ο Χάρι για τις περιοδείες του κατά τη διάρκεια του πολέμου. «Ο αριθμός μου είναι 25».

Και πρόσθεσε: «Ενώ βρισκόμουν στο πεδίο της μάχης, δεν σκεφτόμουν αυτούς τους 25 ως ανθρώπους. Δεν μπορείς να σκοτώσεις ανθρώπους αν τους θεωρείς ανθρώπους. Ήταν πιόνια σκακιού που αφαιρέθηκαν από τον πίνακα, τα “κακά” αφαιρέθηκαν πριν προλάβουν να σκοτώσουν τα “καλά”. Είχα εκπαιδευτεί να τους «διαφοροποιώ», είχα εκπαιδευτεί καλά. Σε κάποιο επίπεδο αναγνώρισα αυτή την “απόσπαση” ως προβληματική. Αλλά το έβλεπα επίσης ως αναπόφευκτο μέρος της στρατιώτης εκπαίδευσης».

Ο Χάρι περιγράφει ότι υπέφερε από άγχος και κρίσεις πανικού

Ο φόβος της δημόσιας ομιλίας μετατράπηκε σε φόβο για τα πλήθη και στη συνέχεια σε έντονες κρίσεις άγχους, στα 30α γενέθλιά του. Στο βιβλίο, ο Χάρι βλέπει τα δεινά ως μια μορφή PTSD, αποδίδοντάς τα τόσο στη στρατιωτική του θητεία όσο και στο θάνατο της μητέρας του. Όταν είπε στον πατέρα του τι συνέβαινε, ο Τσαρλς είπε: «Υποθέτω ότι φταίω εγώ. Έπρεπε να σου είχα τη βοήθεια που χρειαζόσουν πριν από χρόνια». Ο Χάρι γράφει: «Τον διαβεβαίωσα ότι δεν ήταν δικό του λάθος. Αλλά εκτίμησα τη συγγνώμη».

Οι αποκαλύψεις του Χάρι καίνε το Παλάτι

H άσχημη περίπτωση κρυοπαγήματος

Ένα ταξίδι στον Βόρειο Πόλο άφησε τον Χάρι με κάποια δυσφορία. «Με την άφιξή μου στο σπίτι, ανακάλυψα με τρόμο ότι τα κάτω άκρα μου είχαν παγώσει, και ενώ τα αυτιά και τα μάγουλα ήδη επουλώνονταν», αναφέρει. Όταν οι θεραπείες στο σπίτι —όπως η εφαρμογή της κρέμας Elizabeth Arden— δεν πέτυχαν, τελικά επισκέφτηκε έναν γιατρό.

Η Μέγκαν τον έπεισε να επιστρέψει στη θεραπεία

Ένα βράδυ και ενώ ερωτοτροπούσαν «η Μεγκ είπε πως πήρα λάθος δρόμο», οπότε «την έσπρωξα απότομα, και της μίλησα σκληρά». Η Μέγκαν βγήκε από το δωμάτιο. «Πήγα και τη βρήκα στον επάνω όροφο. Καθόταν στην κρεβατοκάμαρα. Ήταν ήρεμη, αλλά είπε με ήσυχο, επίπεδο τόνο ότι δεν θα άντεχε να της μιλούν έτσι». Ο Χάρι είπε στη Μέγκαν ότι είχε δοκιμάσει θεραπεία, αλλά δεν βοήθησε. «Όχι», του είπε. «Προσπάθησε ξανά».

Μέγκαν Μαρκλ - Πρίγκιπας Χάρι

Ο Τσαρλς είπε στον Χάρι ότι δεν υπήρχαν χρήματα για να υποστηρίξουν τον ίδιο και τη Μέγκαν

Η σχέση πατέρα και γιου όταν ο Χάρι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παντρευτεί δεν πήγε όπως αναμενόταν. Ο Χάρι γράφει: «Ο πατέρας δεν στήριξε οικονομικά τον Γουίλι και εμένα, και τις οικογένειές μας,με μεγαλοπρέπεια. Αυτή ήταν η δουλειά του. Αυτή ήταν η όλη συμφωνία. Συμφωνήσαμε να υπηρετήσουμε τον μονάρχη, να πάμε όπου μας έστειλαν, να κάνουμε ό,τι μας είπαν, να παραδώσουμε την αυτονομία μας, να κρατήσουμε τα χέρια και τα πόδια μας στο επιχρυσωμένο “κλουβί” ανά πάσα στιγμή, και σε αντάλλαγμα οι φύλακες του κλουβιού συμφώνησαν να μας ταΐσουν και να μας ντύσουν».

Ο Βασιλιάς Κάρολος και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι

Αλλά δεν επρόκειτο για χρήματα, φυσικά: «Ο πατέρας μας μπορεί να φοβόταν το αυξανόμενο κόστος της συντήρησής μας, αλλά αυτό που πραγματικά δεν μπορούσε να απολαύσει ήταν κάποιος νέος να κυριαρχεί στη μοναρχία, να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, κάποιος λαμπερός και νέος να μπαίνει και να επισκιάζει αυτόν».

Ο Γουίλιαμ δεν ήθελε ο Χάρι να είναι ο κουμπάρος στο γάμο του

«Ο κόσμος είχε πει ότι επρόκειτο να γίνω κουμπάρος, αλλά αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα», γράφει ο Χάρι. «Ο Γουίλι δεν ήθελε να γίνω κουμπάρος. Δεν πίστευε ότι ήταν ασφαλές να μου δώσει ένα ζωντανό μικρόφωνο και να με βάλει σε θέση να φύγω από το σενάριο. Δεν είχε άδικο». Παρόλα αυτά, κατάφερε να παρουσιάσει στο νιόπαντρο ζευγάρι στη γαμήλια δεξίωση: «Στην αίθουσα βγήκε ένα συλλογικό λαχάνιασμα», γράφει και μετά ήρθε «ένα ζεστό, ευχάριστο κύμα γέλιου».

Ο Χάρι ξεχωρίζει στην αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοκ για την ευθύνη

«Δεν μπορούσα να σκεφτώ ούτε έναν άνθρωπο στα 300.000 χρόνια ιστορίας του είδους που να είχε κάνει μεγαλύτερη ζημιά στη συλλογική μας αίσθηση της πραγματικότητας», γράφει. Αλλά όσοι προσελήφθησαν για να τραβήξουν φωτογραφίες για βρετανικά ταμπλόιντ είναι επίσης στόχοι μου.

«Οι παππούδες ήταν πάντα γκροτέσκοι άνθρωποι, αλλά καθώς έφτασα στην ωριμότητα ήταν χειρότεροι», λέει. «Ήταν πιο τολμηροί, πιο ριζοσπαστικοποιημένοι, όπως είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί οι νεαροί άνδρες στο Ιράκ. Οι μουλάδες τους ήταν συντάκτες, οι ίδιοι που είχαν ορκιστεί να τα πάνε καλύτερα μετά τον “θάνατο της μούμιας”».

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ

Ο Χάρι και η Μέγκαν ένιωσαν «τυφλοί» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το μέλλον τους

Το ζευγάρι επέλεξε να εγκαταλείψει την Αγγλία, αλλά ήλπιζε να διατηρήσει κάποια από τα βασιλικά του καθήκοντα και να διατηρήσει την ασφάλεια που συνοδεύει τους τίτλους του. Αντίθετα, μετά από μια συνάντηση που ονομάστηκε «η Σύνοδος Κορυφής του Σάντρινγκχαμ» τον Ιανουάριο του 2020, έμαθαν ότι, σύμφωνα με τα λόγια του Χάρι, «η λύση ήταν μέσα» — δεν θα εκπροσωπούσαν πλέον τη βασίλισσα και η ασφάλειά τους θα συνεχιζόταν μόνο για μια μεταβατική περίοδο 12 μηνών . (Στην πραγματικότητα, θα έχαναν αυτή την ασφάλεια αρκετούς μήνες αργότερα.) «Αγαπώ τη Μητέρα Πατρίδα μου, αγαπώ την οικογένειά μου, και πάντα θα το κάνω», γράφει ο Χάρι. «Μακάρι, στη δεύτερη πιο σκοτεινή στιγμή της ζωής μου, να ήταν και οι δύο εκεί για μένα».