Ηθοποιός, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ο Αλέξανδρος Ρήγας μιλάει για την επιτυχία της παράστασής του «Τα παιδιά θα ‘ρθούνε στις οχτώ», για τα δεινά της κρίσης, για τους Έλληνες, τα λάθη και τα πάθη μας ως έθνος.
«Νιώσαμε με τον Δημήτρη (Αποστόλου) ότι είχαμε πράγματα να πούμε, να σχολιάσουμε και να καυτηριάσουμε, μέσα πάντα από το δυνατότερο μέσο που δεν είναι άλλο από το γέλιο, απ’ όπου και αν προκύπτει αυτό, ακόμα και αν είναι από τον αυτοσαρκασμό μας ως άνθρωποι, ως χώρα, ως έθνος… Γιατί, όπως λέει και ο στίχος “αυτό θα τον φάει τον Έλληνα, ο Έλληνας τον Έλληνα…” Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Αμερικάνοι… Εμείς από μόνοι μας! Όλα όσα κάνουμε και όλα όσα ανεχόμαστε να μας κάνουν, είτε τα τρώμε μαζί, είτε δεν μπαίνουμε μέσα να σταματήσουμε το φαγοπότι» λέει για την παράσταση.
Και συνεχίζει: «Επιδιώκουμε να γελάσουμε και να μάθουμε εισβάλλοντας στη ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού και ακούγοντας τους να μιλάνε επί παντός επιστητού! Από την κρεβατοκάμαρα τους έως τη Βουλή, που όπως αποκαλύπτεται είναι σε όλα “διαπλεκόμενοι”».
Στην ερώτηση αν η κρίση έφερε τον κόσμο στο θέατρο ο Αλέξανδρος Ρήγας λέει: «Παρότι η επιθυμία για προσέλευση έχει ίσως αυξηθεί, ακριβώς γιατί το θέατρο είναι ένα φάρμακο άλγους, η δυνατότητα σε οικονομικό επίπεδο του κοινού, έχει αντιστρόφως ανάλογα μειωθεί… Στην παράσταση πάντως χαρακτηριστικά προτρέπουμε τους πάντες να ζήσουν… Να ζήσουμε πριν η ζωή περάσει και δεν το καταλάβουμε, γιατί αυτό είναι η ζωή, αυτό που περνάει δίπλα μας όσο εμείς το ψάχνουμε… Και εάν θέλουμε να τη βρούμε πρέπει πρώτα να βρούμε την αγάπη… Γιατί αυτό είναι η μοναδική λύτρωση και αλήθεια στη ζωή όλων μας… Αυτό ψάχνουμε και στη ζωή και στο θέατρο και στην τέχνη γενικότερα…».
Όσο για το αν του δημιουργήθηκε η ανάγκη να ασκήσει δημόσιο λόγο για όσο συμβαίνουν στη χώρα, ο πετυχημένος σεναριογράφος και σκηνοθέτης σχολιάζει:
«Αυτή η ανάγκη που λέτε υπάρχει στον καθένα που πιάνει την πένα, το χαρτί και το μολύβι, αλλά απαρχής της πορείας μου σε αυτό το χώρο διάλεξα πάντα να μιλάω μέσα από τη δουλειά μου. Δια στόματος των ηρώων μου, λέω πολλές φορές όλα αυτά που θέλω να πω και να ακουστούν για την κοινωνία, για την πολιτική, για τις σχέσεις, για οτιδήποτε. Και έχω την αίσθηση ότι αυτό αφορά περισσότερο το κοινό».
Και συνεχίζει: « Πιστεύω ότι η δύναμη του χιούμορ και ο καυτηριασμός κάποιων καταστάσεων που κάθε φορά νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω είναι πολύ πιο δυνατός και επικεντρωμένος όταν τελείται μέσα από τους ήρωες μας είτε κάποιου θεατρικού κειμένου, είτε κάποιας σειράς. Οπότε νιώθω σε πολύ μεγάλο βαθμό καλυμμένη αυτή μου την ανάγκη».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο www.radar.gr