Η επιστροφή στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι μια περίοδος που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στα παιδιά και στους γονείς. Οι αλλαγές στην καθημερινότητα και οι νέες προκλήσεις που συνοδεύουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία των παιδιών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προετοιμαστούν κατάλληλα.

 Η Δρ. Jennifer Katzenstein, παιδιατρική νευροψυχολόγος και διευθύντρια ψυχολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων Johns Hopkins All Children’s, μιλώντας στη New York Post προτείνει τρεις βασικούς τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν, χωρίς άγχος, στην επιστροφή τους στο σχολείο.

1. Διαμόρφωση ρουτίνας

Η μετάβαση από την καλοκαιρινή χαλαρότητα στη σχολική ρουτίνα μπορεί να είναι δύσκολη για τα παιδιά. Είναι λοιπόν σημαντικό οι γονείς να διασφαλίσουν μια ρουτίνα, ένα πρόγραμμα για το παιδί, χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές, τουλάχιστον στην αρχή της σχολικής περιόδου. Ιδιαίτερα για τα «πρωτάκια», μια ακόμη καλή πρακτική είναι να επισκεφτείτε το σχολείο, ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το περιβάλλον του.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του παιδιού για ενδείξεις άγχους ή στρες, όπως αυξημένη ευερεθιστότητα, αλλαγές στον ύπνο ή προβλήματα με την τουαλέτα για τα μικρότερα παιδιά. Εάν παρατηρήσετε τέτοια συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

2. Δώστε βάση στον ύπνο

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών και για αυτό απαιτείται η εφαρμογή ενός προγράμματος. Οι ειδικοί συστήνουν στα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών να κοιμούνται 10 έως 13 ώρες το βράδυ, ενώ τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών πρέπει να κοιμούνται 9 έως 12 ώρες. Για τους εφήβους, ο στόχος είναι 8 έως 10 ώρες ύπνου.

Η προσαρμογή στα κατάλληλα ωράρια μπορεί να γίνει σταδιακά, μετακινώντας την ώρα ύπνου και ξυπνήματος κατά 15 λεπτά κάθε ημέρα πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

3. Περιορίστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Στη χαλαρότητα του καλοκαιριού, τα παιδιά τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι σημαντικό να περιοριστεί αυτή η χρήση.

Για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών, σύμφωνα με την Jennifer Katzenstein, συνίσταται ο περιορισμός της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών σε λιγότερες από δύο ώρες την ημέρα, εκτός από τον χρόνο που αφιερώνεται στις σχολικές εργασίες. Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, οι ηλεκτρονικές συσκευές καλό είναι να αποφεύγονται καθώς έρευνες έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση tablet και smartphones με προβλήματα στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προσαρμοστούν και να μειώσουν το άγχος τους. Με την εφαρμογή αυτών των τριών στρατηγικών, τα παιδιά θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς.