Η διάθεσή μας μπορεί να επηρεαστεί από πολλές καταστάσεις και περιστάσεις στη ζωή μας. Μπορεί να περνάτε μια δύσκολη φάση ή να νιώθετε μια συνεχή μελαγχολία που σας αποτρέπει από το να απολαύσετε την καθημερινότητά σας.

Η επαγγελματική βοήθεια είναι απαραίτητη σε κάποιες περιπτώσεις. Για τις υπόλοιπες το Cnet παρουσιάζει επτά απλούς και εύκολους τρόπους, για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές σκέψεις και να τονώσετε την ψυχική σας υγεία

1. Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν

Όταν νιώθετε πεσμένοι, μπορεί να μην έχετε διάθεση να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που συνήθως σας ευχαριστούν. Ωστόσο, το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να «βουλιάξει» σε μια κατάσταση αδράνειας είναι ο νούμερο ένα παράγοντας, για να επιδεινωθούν τα συμπτώματα κακής ψυχικής διάθεσης.

Προσπαθήστε να αντισταθείτε σε αυτό το συναίσθημα και ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει, ακόμα και αν στην αρχή σας φαίνεται δύσκολο. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής μπορεί να μειώσει το άγχος και να σας δώσει μια πιο θετική οπτική.

2. Περπατήστε στη φύση

Η σύγχρονη ζωή μας κρατά πολλές φορές μακριά από τη φύση, καθηλώνοντάς μας μπροστά σε οθόνες. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος στη φύση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει το άγχος.

Αντί να περνάτε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δοκιμάστε να βγείτε για μια βόλτα σε ένα πάρκο ή να πάτε για πεζοπορία. Ο καθαρός αέρας και το φως του ήλιου μπορούν να κάνουν θαύματα.

3. Γελάστε

Το γέλιο είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βελτιώσει τη γενική ευεξία.

Δείτε μια κωμωδία, παρακολουθήστε ένα αστείο βίντεο ή περάστε χρόνο με φίλους που σας κάνουν να γελάτε. Το γέλιο μπορεί να είναι το φάρμακο που χρειάζεστε, για να αντεπεξέλθετε στις δύσκολες στιγμές.

4. Αναζητήστε φυσική επαφή

Η απομόνωση μπορεί να επιδεινώσει την κακή διάθεση, καθώς στερείστε τη φυσική επαφή που είναι απαραίτητη για την ευημερία μας.

Μια αγκαλιά ή ένα φιλικό άγγιγμα στον ώμο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξυτοκίνης στο σώμα μας, ενισχύοντας το αίσθημα της σύνδεσης και μειώνοντας το άγχος. Εάν αισθάνεστε μοναξιά, αναζητήστε τη συντροφιά φίλων ή οικογένειας. Μπορείτε να κάνετε ακόμα και μια συνεδρία μασάζ.

5. Ασκηθείτε

Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους, για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες, τις «ορμόνες της χαράς», που μπορούν να προκαλέσουν ένα αίσθημα ευφορίας.

Ακόμα και αν δεν σας αρέσει το τρέξιμο ή το γυμναστήριο, δοκιμάστε άλλες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κολύμβηση ή το ποδήλατο. Το σημαντικό είναι η κίνηση, όχι το είδος της άσκησης.

6. Τακτοποιήστε τον χώρο σας

Η ακαταστασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία, προκαλώντας άγχος και ένταση. Το να ζείτε σε έναν καθαρό και οργανωμένο χώρο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.

Αφιερώστε λίγο χρόνο, για να οργανώσετε το σπίτι σας, να ξεφορτωθείτε αντικείμενα που δεν χρειάζεστε και δημιουργήστε έναν χώρο που σας ηρεμεί.

7. Κάντε καλό σε άλλους

Η κατάθλιψη μπορεί να μας κάνει να κλειστούμε στον εαυτό μας, αλλά το να εστίιάσουμε στην προσφορά προς τους άλλους μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Προσφέρετε τη βοήθειά σας ή απλά κάντε μια καλή πράξη.

Όταν επικεντρώνεστε στους άλλους, ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας και δημιουργείτε θετικές σχέσεις, που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη.

Αν και αυτοί οι τρόποι δεν αντικαθιστούν την επαγγελματική βοήθεια, μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε μερικές από αυτές τις πρακτικές στην καθημερινότητά σας και δείτε πώς μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή σας.