Όταν σκέφτεστε λόγους για τους οποίους μπορεί να τελειώσει μια σχέση, έρχονται στο μυαλό η απιστία και οι συνεχείς καυγάδες. Όμως το τελευταίο διάστημα, στα social media έχει κάνει την εμφάνισή του ένας ακόμη λόγος: Η «θεωρία των Doritos».
Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε πώς μπορεί να συνδέεται η κατάσταση στη σχέση σας με ένα σνακ. Χιλιάδες δημιουργοί περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν την απάντηση και σας την παρουσιάζουμε.
Η θεωρία βασίζεται στον εθισμό των σνακ και την κατανάλωσή τους το ένα μετά το άλλο χωρίς σκέψη, παρότι στην πραγματικότητα ως συνολικό γεύμα δεν καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβαίνει και στις σχέσεις. Δηλαδή μια σχέση που δεν προσφέρει πραγματική ικανοποίηση αλλά συνεχίζεται σαν «εθισμός».
Είστε ακόμα μπερδεμένοι; Ένα απλό παράδειγμα…
Φανταστείτε λοιπόν ότι τρώτε Doritos. Όταν τελειώσετε το σακουλάκι, δεν έχετε ικανοποιηθεί πραγματικά. Δεν είναι το ίδιο με το να φάτε, για παράδειγμα, ένα χορταστικό γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και μετά το οποίο νιώθετε πληρότητα και μια αίσθηση ικανοποίησης.
Η κατανάλωση ενός τσιπ είναι εθιστική επειδή σε κάθε μπουκιά βιώνετε την ίδια κορύφωση της εμπειρίας. Σαν να το δοκιμάζετε για πρώτη φορά. Όμως τελικά η ίδια η εμπειρία, στο σύνολό της, δεν είναι ικανοποιητική.
Κατηγορία «Doritos»
Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε στα social media η κατηγορία «Doritos» για πράγματα και καταστάσεις που οδηγούν σε έναν εθισμό, χωρίς όμως να προσφέρουν πραγματική ικανοποίηση. Πολλοί δηλώνουν τώρα πως θα τερματίσουν ή θα επανεξετάσουν τις σχέσεις τους, διαπιστώνοντας πως βίωναν μια συνθήκη Doritos.
«Αυτό αλλάζει τα δεδομένα!», σχολίασε ενθουσιασμένη μια γυναίκα στα social media. «Ναι, είναι οι άντρες που μετά βίας μου δίνουν αυτό που χρειάζομαι. Τώρα έμαθα πως πρέπει να φεύγω πιο γρήγορα», πρόσθεσε μία άλλη.
«Η κατάσταση που βιώνω είναι αναμφίβολα Doritos», παρατήρησε μια τρίτη, ενώ άλλη σημείωσε απευθυνόμενη προς τον δημιουργό περιεχομένου που παρουσίαζε τη θεωρία: «Μόλις βελτίωσες τη ζωή μου, αγαπητέ!».
Κι όμως έχει βάση
Αν και η θεωρία μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενη, η ψυχολόγος Renee Carr αναφέρει πως έχει κάποια αξία.
«Το να μην αισθάνεστε κορεσμό όταν συμμετέχετε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή σε μια σχέση μπορεί να σας επηρεάσει ώστε να παραμείνετε σε μια κατάσταση που δεν είναι πραγματικά ικανοποιητική, που δεν είναι υγιής και ευτυχισμένη», είπε στο USA Today.
«Επειδή αισθανόμαστε πρόσκαιρη και μερική ικανοποίηση δημιουργείται η λανθασμένη αντίληψη πως είναι εφικτή και η πλήρης ικανοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουμε περισσότερο σε μια σχέση και να επενδύουμε περισσότερη ενέργεια άσκοπα», σημείωσε.