Μια νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση πλαστικών δοχείων φαγητού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα Κινέζων ερευνητών, η συχνή κατανάλωση τροφίμων από πλαστικά δοχεία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Η αιτία φαίνεται να είναι οι αλλαγές που προκαλούνται στο εντερικό μικροβίωμα, εξαιτίας χημικών ουσιών που βρίσκονται στα πλαστικά, οδηγώντας σε φλεγμονή που βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ecotoxicology and Environmental Safety, διεξήχθη σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τη συχνότητα χρήσης πλαστικών δοχείων από περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στην Κίνα και τη σύνδεσή τους με καρδιακές παθήσεις. Στη δεύτερη, πραγματοποίησαν πειράματα σε αρουραίους, εκθέτοντάς τους σε νερό που είχε προηγουμένως βράσει και τοποθετηθεί σε πλαστικά δοχεία, ώστε να απορροφήσει τις χημικές ουσίες τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλή έκθεση σε πλαστικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το εντερικό μικροβίωμα των αρουραίων υπέστη σημαντικές μεταβολές, ενισχύοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με καρδιακές βλάβες.

Οι κίνδυνοι των πλαστικών χημικών

Τα πλαστικά περιέχουν περίπου 20.000 διαφορετικές χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι γνωστές για τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία. Ουσίες όπως η BPA, οι φθαλικές ενώσεις και οι PFAS έχουν συνδεθεί με προβλήματα που κυμαίνονται από καρκίνο έως διαταραχές στην αναπαραγωγή.

Είναι γνωστό ότι η μεταφορά χημικών ουσιών από τα πλαστικά στα τρόφιμα αυξάνεται δραματικά όταν το δοχείο εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι κατά τη θέρμανση πλαστικών δοχείων στον φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να απελευθερωθούν έως και 4,2 εκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Πώς να προστατευτείτε

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη δεν παρέχει άμεσες συστάσεις για την προστασία των καταναλωτών, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον Guardian, προτείνουν:

  • Αποφυγή θέρμανσης φαγητού σε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων ή τοποθέτησης ζεστού φαγητού σε αυτά.
  • Αντικατάσταση πλαστικών σκευών στο σπίτι με γυάλινα, ξύλινα ή ανοξείδωτα δοχεία.
  • Προσοχή στις συσκευασίες για μεταφορά φαγητού εκτός σπιτιού. Όταν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε δικά σας γυάλινα δοχεία.

Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στον ολοένα και αυξανόμενο όγκο των επιστημονικών ευρημάτων αναφορικά με τη βλαβερή επίπτωση που έχει η χρήση πλαστικών στη διατροφή μας. Ο κατά το δυνατόν περιορισμός της χρήσης τους και η επιλογή ασφαλέστερων εναλλακτικών μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας.