Η μακροζωία είναι από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης, με πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η γενετική και ο τρόπος ζωής, να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Ένα από τα στοιχεία που έχει προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το σελήνιο, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που αποκαλείται συχνά «το στοιχείο της μακροζωίας». Αυτό το σημαντικό ιχνοστοιχείο, όπως αναφέρεται στο VeryWellHealth, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και προάγουν την υγιή γήρανση.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του σώματος, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των κυττάρων, τη λειτουργία του θυρεοειδούς και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με διατροφολόγους προστατεύει και από καρδιοπάθειες και άλλες σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τη διαδικασία της γήρανσης.

Το σελήνιο, ωστόσο, δεν μπορεί να παραχθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής ή μέσω συμπληρωμάτων. Πηγές σεληνίου περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως τα καρύδια Βραζιλίας (Brazilian Nuts), το κρέας, τα θαλασσινά, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

Η ισορροπία είναι το κλειδί

Παρά τα σημαντικά οφέλη του, η υπερβολική κατανάλωση σεληνίου μπορεί να είναι επικίνδυνη. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η συσσώρευση σεληνίου στο σώμα μπορεί να είναι τοξική, προκαλώντας γαστρεντερικά προβλήματα, τριχόπτωση, νεφρική ανεπάρκεια και νευρολογικές διαταραχές. Για αυτό συνιστάται η κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα 400 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Πρόκειται για ένα μέγεθος που είναι δύσκολο να το ξεπεράσει κάποιος με τη διατροφή. Μόνο τα καρύδια Βραζιλίας είναι τόσο πλούσια σε σελήνιο και για αυτό οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή τους με μέτρο.

Σελήνιο και μακροζωία

Αν και η έρευνα για τη σχέση μεταξύ σεληνίου και μακροζωίας είναι ακόμη σε εξέλιξη, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σεληνίου συνδέεται με το μήκος των τελομερών, το οποίο αποτελεί δείκτη βιολογικής γήρανσης. Οι μακρύτεροι τελομερείς συνδέονται γενικά με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Επιπλέον, μια άλλη μελέτη δημοσιευμένη στο Frontiers in Nutrition υποδεικνύει ότι μέτριες ποσότητες σεληνίου μπορούν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν πλήρως τα ευεργετικά οφέλη του σεληνίου και να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τη συμβολή του στη μακροζωία.

Προτεινόμενο βιβλίο

Μακροζωία – Ο απόλυτος οδηγός
Συγγραφέας: Ρούλα Γκόλιου
Εκδόσεις: Ιβίσκος