Η γήρανση είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, αλλά υπάρχουν τρόποι να επιβραδυνθεί. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American Heart Association» με τη συμμετοχή 5.682 ενηλίκων, γυναικών και ανδρών, με μέση ηλικία τα 56 έτη, διαπίστωσε ότι η υιοθέτηση ορισμένων συνηθειών στην καθημερινότητά μας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και θανάτου.

Αυτές οι συνήθειες, που αποκαλούνται «Life’s Essential 8» από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, σχετίζονται επίσης με νεότερη βιολογική ηλικία, γεγονός που σημαίνει ότι τα κύτταρα είναι πιο υγιή από ό,τι θα αναμενόταν βάσει της χρονολογικής ηλικίας.

Τα 8 κλειδιά της αντιγήρανσης

1. Επαρκής Ύπνος
Ο επαρκής ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τακτική εξασφάλιση επαρκών ωρών ύπνου (κατά μέσο όρο 8) κάθε βράδυ βοηθά στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος και της συνολικής ευεξίας.

2. Αποφυγή καπνίσματος
Το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και να συμβάλει στη γενική υγεία.

3. Σωματική Άσκηση
Η τακτική φυσική άσκηση είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Η συστηματική άσκηση, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή η κολύμβηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών.

4. Ισορροπημένη Διατροφή
Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς. Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι επίσης σημαντική.

5. Υγιές Σωματικό Βάρος
Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, όπως αξιολογείται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος, είναι κρίσιμη για την καρδιαγγειακή υγεία. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και άλλων προβλημάτων υγείας.

6. Έλεγχος του Σακχάρου στο Αίμα
Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ζωτικής σημασίας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.

7. Έλεγχος της Χοληστερόλης
Η διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και των καρδιοπαθειών. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσουν σε αποφράξεις των αρτηριών και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.

8. Έλεγχος της Αρτηριακής Πίεσης
Τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης είναι εξαιρετικά σημαντικά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Πώς να υιοθετήσετε τους παράγοντες του Life’s Essential 8

Ειδικοί που μίλησαν στο HealthLine προτείνουν μικρά και διαχειρίσιμα βήματα για την υιοθέτηση αυτών των συνηθειών. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν, μπορείτε να περπατάτε, να κάνετε ποδήλατο ή να κολυμπάτε για 150 λεπτά την εβδομάδα, μοιράζοντας τον χρόνο σε 30λεπτες προπονήσεις, πέντε φορές την εβδομάδα.

Γενικά, θα πρέπει να προσπαθήσετε να εντάξετε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα, όπως να χρησιμοποιείτε σκάλες αντί για το ασανσέρ, να πηγαίνετε με τα πόδια σε κάποιες δουλειές κ.ά.

Όσον αφορά τη διατροφή, εστιάστε στις ολόκληρες τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, αλλά και στα δημητριακά ολικής άλεσης, στις άπαχες πρωτεΐνες και στα υγιεινά λιπαρά. Για τη διακοπή του καπνίσματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σειρά από φαρμακευτικές ή συμβουλευτικές θεραπείες.

Η διαχείριση του στρες είναι επίσης απαραίτητη. Δραστηριότητες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας. Τέλος, οι τακτικές εξετάσεις για τον έλεγχο της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικές για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Κάνοντας αυτές τις συνήθειες μέρος της καθημερινότητάς σας, θα ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας και ταυτόχρονα θα επιβραδύνετε τη βιολογική σας γήρανση.

Προτεινόμενα βιβλία

Το βιβλίο της αντιγήρανσης – Η υγεία στα χέρια σου
Συγγραφέας: Παναγιώτης Μυλωνάς
Εκδότης: iWrite.gr

Φυσική Αντιγήρανση
Συγγραφέας: Dr James A. Duke
Εκδότης: Ψύχαλος