Ανησυχία διεθνώς έχει προκαλέσει η τάση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα με ανθρώπους να καταφεύγουν σε φάρμακα απώλειας βάρους για να αποκτήσουν γρήγορα το επιθυμητό «σώμα παραλίας» ενόψει καλοκαιριού. Ο ιατρικός κόσμος προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους αυτής της πρακτικής.

Φάρμακα όπως το Ozempic και το Wegovy, που σχεδιάστηκαν αρχικά για να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη, διαπιστώθηκε πως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά και στην απώλεια βάρους.

Έκτοτε εξελίχθηκαν σε μια παγκόσμια μανία και η χρήση τους εξαπλώθηκε στον ευρύτερο πληθυσμό, με πολλούς μάλιστα να προχωρούν σε αλόγιστη χρήση χωρίς έλεγχο και χωρίς να πληρούν τα ιατρικά κριτήρια.

Κορυφαίοι ειδικοί, τους οποίους επικαλείται ο Guardian, υπογραμμίζουν ότι η λήψη αυτών των φαρμάκων χωρίς ιατρική επίβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές (για παράδειγμα οξεία παγκρεατίτιδα), ακόμη και θάνατο.

Γυναίκες ακόμη και στη ΜΕΘ

Οι ανησυχίες αυτές ενισχύονται καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά με γυναίκες που κατέληξαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας μετά από χρήση των εν λόγω φαρμάκων, τα οποία προμηθεύτηκαν μέσω διαδικτύου.

Όσοι χρησιμοποιούν φάρμακα απώλειας βάρους, όπως τα Wegovy και Ozempic, επιδιώκοντας γρήγορα αποτελέσματα για αισθητικούς λόγους διατρέχουν κίνδυνο «σοβαρών επιπλοκών και συνεπειών», τονίζουν, υπογραμμίζοντας πως αυτά τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται και να λαμβάνονται μόνο από άτομα με σοβαρή παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Chemist and Druggist, μια νεαρή γυναίκα ασθενής, «καθόλου υπέρβαρη» όπως προκύπτει από την ιατρική αναφορά, κατέληξε στα επείγοντα στην Αγγλία με απειλητικά για τη ζωή της συμπτώματα ύστερα από τη λήψη Wegovy, το οποίο είχε προμηθευτεί από συγκεκριμένη υπηρεσία στο διαδίκτυο.

«Ένιωθε πως θα λιποθυμήσει. Δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της και δεν μπορούσε να φάει». Είχε υποστεί «κετοξέωση από ασιτία (το σώμα διασπά τους μυς ως καύσιμο αφού εξαντλήσει το λίπος), οπότε χρειάστηκε άμεση θεραπεία». Επίσης έλαβε «πολύ αυστηρές συμβουλές για τις πιθανές παρενέργειες της χρήσης αυτών των φαρμάκων που περιλαμβάνουν ακόμη και τον θάνατο».

Σπουδαιο «όπλο» κατά της παχυσαρκίας, όχι για «σώμα παραλίας»

Το Ozempic και το Wegovy, που περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, μιμούνται την ορμόνη GLP-1, την οποία παράγει φυσικά το σώμα μετά το φαγητό, προκαλώντας την αίσθηση του κορεσμού. Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες αισθάνονται χορτάτοι για περισσότερο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα νέα φάρμακα αναμφίβολα είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά οι ειδικοί τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Η αγορά φαρμάκων στο διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη γιατρού μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και επικίνδυνες συνέπειες, προειδοποιούν.

Όπως υπογραμμίζουν, το Ozempic, το Wegovy και άλλα αντίστοιχα φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από άτομα που τους τα έχουν συνταγογραφήσει για παχυσαρκία ή διαβήτη. Σε καμία περίπτωση δεν προορίζονται ως γρήγορη λύση για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα «σώμα παραλίας».