Μια νέα έρευνα από το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering (MSK) αποκαλύπτει ότι η νηστεία μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον καρκίνο.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, δείχνει ότι η νηστεία επαναπρογραμματίζει τα φυσικά κύτταρα φονείς (NK), βελτιώνοντας την ικανότητά τους να επιβιώνουν και να καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέες προοπτικές για την εφαρμογή της νηστείας ως συμπληρωματικής θεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η σημασία των φυσικών κυττάρων φονέων (NK)

Τα φυσικά κύτταρα φονείς (Natural Killer Cells – NΚ) είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να καταστρέψουν ανώμαλα ή κατεστραμμένα κύτταρα, όπως καρκινικά ή μολυσμένα από ιούς κύτταρα.

Σε αντίθεση με τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα NK κύτταρα δεν χρειάζονται προηγούμενη έκθεση σε ένα συγκεκριμένο εχθρό για να αντιδράσουν, καθιστώντας τα ιδιαίτερα πολύτιμα στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων.

Η επίδραση της νηστείας στα NK κύτταρα

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Immunity, οι ερευνητές από το MSK παρατήρησαν ότι οι περίοδοι νηστείας επαναπρογραμματίζουν τα NK κύττααρα, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον των όγκων.

Συγκεκριμένα, η νηστεία προκάλεσε πτώση στα επίπεδα γλυκόζης και αύξηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων, τα οποία τα NK cells χρησιμοποιούν ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Αυτή η μεταβολική αλλαγή τα καθιστά ικανότερα να επιβιώσουν και να δράσουν ενάντια στους όγκους, οι οποίοι συνήθως περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις λιπιδίων, που είναι επιζήμιες για τα περισσότερα ανοσοκύτταρα.

Η μελέτη έδειξε ότι η νηστεία προκάλεσε επίσης ανακατανομή των κυττάρων NK μέσα στο σώμα. Πολλά από αυτά μετακινήθηκαν στον μυελό των οστών, όπου εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης σηματοδότησης Ιντερλευκίνη-12, η οποία τα προετοίμασε για να παράγουν περισσότερη Ιντερφερόνη-γάμμα, μια κυτοκίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην αντικαρκινική απόκριση.

Στον σπλήνα, τα κύτταρα NK επαναπρογραμματίστηκαν για να χρησιμοποιούν λιπίδια ως πηγή ενέργειας, γεγονός που τα έκανε ανθεκτικότερα στο περιβάλλον του όγκου.

Ενσωμάτωση στις θεραπείες και νέες έρευνες

Τα ευρήματα της έρευνας ανοίγουν το δρόμο για την ενσωμάτωση της νηστείας στις αντικαρκινικές θεραπείες. Οι κλινικές δοκιμές ήδη εξετάζουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της νηστείας σε συνδυασμό με υπάρχουσες θεραπείες.

Επιπλέον, οι ερευνητές διερευνούν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν φάρμακα που στοχεύουν τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται από τη νηστεία, χωρίς την ανάγκη για νηστεία από τους ασθενείς.

Παρότι τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως η επίδραση της νηστείας, καθώς ορισμένοι τύποι νηστείας μπορεί να είναι ωφέλιμοι, ενώ άλλοι – που στερούν από τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά – θα μπορούσαν να είναι επιζήμιοι.

Συνεπώς, είναι σημαντικό οι ασθενείς να συζητούν με τους γιατρούς τους για να καθορίσουν ποια προσέγγιση είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική για την περίπτωσή τους.