Δεν είναι μυστικό ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχει συνδέσει τα τρόφιμα και τα ποτά που είναι πλούσια σε ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, τα κέικ και τα γλυκά, με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης κ.ά.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εγείρεται ένα σημαντικό ερώτημα: Είναι τα τεχνητά γλυκαντικά, που παρουσιάζονται ως εναλλακτική για τη ζάχαρη, καλύτερα ή χειρότερα; Το Yahoo Life συγκέντρωσε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των υποκατάστατων ζάχαρης.
Τι είναι τα τεχνητά γλυκαντικά και τα άλλα υποκατάστατα ζάχαρης;
Με την πάροδο των χρόνων, η ποικιλία των υποκατάστατων ζάχαρης έχει επεκταθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές επιλογές, καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά και τους δικούς της κινδύνους. Οι τρεις βασικές κατηγορίες είναι:
- τεχνητά γλυκαντικά: δημιουργούνται σε εργαστήρια και είναι από 200 έως 20.000 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Παραδείγματα είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και η σουκραλόζη,
- αλκοόλες σακχάρων, όπως η ερυθριτόλη και η ξυλιτόλη, είναι φυσικές ενώσεις που περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη,
- άλλα χαμηλής θερμιδικής αξίας γλυκαντικά: φυσικά γλυκαντικά, όπως η στέβια και το μοναχό φρούτο, τα οποία ποικίλλουν σε γλυκύτητα και θερμιδικό περιεχόμενο.
Σύγκριση της ζάχαρης με τα υποκατάστατά της
Θερμίδες: Η κύρια διαφορά μεταξύ της ζάχαρης και των υποκατάστατων είναι οι θερμίδες. Τα τεχνητά γλυκαντικά και τα υποκατάστατα έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρότερες ποσότητες για να παρέχουν την ίδια γλυκύτητα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους. Αντίθετα, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία.
Γεύση: Αν και τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να προσφέρουν γλυκύτητα, δεν έχουν την ίδια γευστική ποιότητα με τη ζάχαρη. Μερικά υποκατάστατα, όπως η στέβια και η ερυθριτόλη, προσεγγίζουν περισσότερο τη φυσική γεύση της ζάχαρης, ενώ άλλα, όπως η ασπαρτάμη, αφήνουν τελικά μια μεταλλική επίγευση.
Επίδραση στην υγεία
Απώλεια βάρους: Η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των θερμίδων και, ενδεχομένως, στην απώλεια βάρους. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση των αλκοολών σακχάρων στη διαχείριση του βάρους.
Διαβήτης και σάκχαρο (ή ζάχαρο): Τα περισσότερα υποκατάστατα ζάχαρης υιοθετήθηκαν καθώς θεωρητικά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, νέα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτών των υποκατάστατων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Καρδιαγγειακά προβλήματα: Οι έρευνες δείχνουν ότι τόσο η ζάχαρη όσο και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Παρόλο που τα δεδομένα δεν είναι καταληκτικά, η υπερβολική κατανάλωση και των δύο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά.
Πεπτική υγεία: Τα τεχνητά γλυκαντικά και οι αλκοόλες σακχάρων μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, φούσκωμα και διάρροια. Επιπλέον, η επίδραση αυτών των γλυκαντικών στο μικροβίωμα του εντέρου είναι υπό έρευνα, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν αρνητική επίδραση.
Κίνδυνος Καρκίνου. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει πιθανή σχέση μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών και του καρκίνου, αλλά οι νέες έρευνες καταρρίπτουν πλέον αυτή τη σύνδεση. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνεχίζει να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, λόγω της παχυσαρκίας, η οποία αποτελεί παράγοντα για διάφορες μορφές καρκίνου.
Συμπερασματικά
Τόσο η ζάχαρη όσο και τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Αν και τα τεχνητά γλυκαντικά περιέχουν λιγότερες θερμίδες, η αντικατάσταση της ζάχαρης με αυτά δεν αποτελεί μαγική λύση για την καλύτερη υγεία.
Εάν είστε υγιείς, η μικρή κατανάλωση ζάχαρης (λιγότερο από το 5% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων) μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από την υπερβολική χρήση τεχνητών γλυκαντικών, τα οποία ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία, τον διαβήτη και την πέψη.
Προτεινόμενα βιβλία
Οδηγός επιβίωσης χωρίς ζάχαρη – Συνταγές και συμβουλές
Συγγραφέας: Megan Davies
Εκδόσεις: Ισόρροπον
Ξέχασα να βάλω ζάχαρη – Συνταγές από την Mamangelic
Συγγραφέας: Ειρήνη Γεωργία Γκανασούλη
Εκδόσεις: Memento