Σύμφωνα με ειδικούς, η ικανότητα να εκτελούμε επιτυχώς απλές ασκήσεις, όπως η ισορροπία και το κάθισμα, δεν συμβάλλει μόνο στον μυϊκό τόνο και την ευλυγισία, αλλά προσφέρει και μια εικόνα για την κατάσταση της υγείας μας, στο παρόν και το μέλλον.
Αυτές οι απλές ασκήσεις στην ουσία ενεργοποιούν και εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο, ώστε να ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει την αδυναμία και την ατροφία που προκαλούνται από την ηλικία.
Αν οι «νευρωνικοί δρόμοι» παραμένουν ανενεργοί, τελικά ο εγκέφαλος τους καταργεί. Όπως σημειώνουν ειδικοί στη «The Standard», μια βασική αρχή για την υγεία του εγκεφάλου είναι πως ό,τι δεν το χρησιμοποιείτε, το χάνετε…
Ακολουθούν 8 ασκήσεις για να ελέγξετε και να ενισχύσετε την υγεία σας και μια σημαντική συμβουλή.
1. Σηκωθείτε από στάση οκλαδόν
Καθίστε οκλαδόν στο πάτωμα και στη συνέχεια προσπαθήστε να σηκωθείτε χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποια στήριξη. Αυτό το τεστ είναι ένας καλός δείκτης της μυοσκελετικής σας κατάστασης και της ευκαμψίας σας. Μην απογοητευτείτε, αν δεν τα καταφέρετε αμέσως. Η συγκεκριμένη άσκηση χρειάζεται λίγη εξάσκηση ως προς την τεχνική. Μόλις το πετύχετε, κάντε 10 επαναλήψεις.
2. Κάμψεις
Σύμφωνα με έρευνες, η ικανότητα να κάνετε περισσότερες από 40 κάμψεις (push ups) συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, όπως σημειώνουν ειδικοί, ακόμα και η εκτέλεση ενός μικρότερου αριθμού push ups, για παράδειγμα έως πέντε, είναι ένας δείκτης για τη λειτουργικότητα του σώματος.
Αφορά τη δύναμη του πάνω μέρους του σώματος να συγκρατεί τον πυρήνα και περιορίζει την ευθραυστότητα, καθώς μεγαλώνουμε. Ο αριθμός των κάμψεων που μπορεί να κάνετε είναι ένα μέτρο της συνολικής φυσικής σας κατάστασης. Προσοχή, η σωστή εκτέλεση της άσκησης είναι πολύ σημαντική.
3. Λαβή χεριού
Για αυτήν την άσκηση θα χρειαστείτε ένα δυναμόμετρο. Η δύναμη λαβής είναι ένας δείκτης συνολικής δύναμης και υγείας. Ο μέσος όρος για τους άνδρες είναι τα 33 kg και για τις γυναίκες τα 20 kg. Για να βελτιώσετε τη δύναμή σας, προσπαθήστε να κρεμαστείτε από μία μπάρα για 30 δευτερόλεπτα και αυξήστε σταδιακά τον χρόνο.
4. Ισορροπία στο ένα πόδι
Η αδυναμία να σταθείτε σε ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από διάφορες αιτίες. Στόχος σας είναι να σταθείτε για 30 δευτερόλεπτα σε κάθε πόδι. Μια μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δοκιμάσετε την άσκηση με τα μάτια κλειστά ή προσπαθήστε να δέσετε τα κορδόνια του παπουτσιού στο πόδι που είναι σηκωμένο στον αέρα.
5. Πόσο χρόνο κάθεστε;
Πόσο συχνά σηκώνεστε και κινείστε; Παρακολουθήστε τους χρόνους σας. Η καθιστική ζωή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και χρόνιες ασθένειες. Θα πρέπει να σηκώνεστε και να κινήστε για πέντε λεπτά κάθε μία ώρα. Ακόμα κι αυτή η περιορισμένη κίνηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να μειώσει σε κάποιον βαθμό τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
6. Καθίσματα και άσκηση «κυνηγόσκυλου»
Τα καθίσματα και η άσκηση «κυνηγόσκυλου» είναι δείκτες ευκινησίας και σταθερότητας. Προσπαθήστε να εκτελείτε 10 επαναλήψεις την ημέρα, αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό.
7. Ταχύτητα βαδίσματος
Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως ακόμα και 4.000 βήματα ημερησίως είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Αλλά και η ταχύτητα φαίνεται να είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο ταχύτερος ρυθμός περπατήματος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Γενικά η ταχύτητα περπατήματος είναι ένας καλός δείκτης για την υγεία της καρδιάς και τη μακροβιότητα. Στόχος σας είναι να περπατάτε με ταχύτητα 6 χλμ/ώρα.
8. Μνήμη και ταχύτητα επεξεργασίας
Για να διατηρήσετε το μυαλό σας σε «φόρμα», κάντε ασκήσεις που να το διεγείρουν. Σταυρόλεξα, παζλ και sudoku, είναι μόνο μερικές από αυτές. Όπως και κάποια τεστ αναγνώρισης προσώπου ή τα τεστ ταχύτητας αντίδρασης. Ακόμα και η απλή κοινωνικοποίηση μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλό μας. Και η ενδυνάμωσή του είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου άνοιας και Αλτσχάιμερ, αλλά και για τη γενικότερη υγεία και μακροζωία.
Και μια συμβουλή…
Επενδύστε στην ποιότητα του ύπνου. Πλήθος μελετών έχουν διαπιστώσει την άμεση σύνδεσή του με την ευεξία και τη μακροζωία. Στόχος θα πρέπει να είναι να κοιμάστε περίπου 8 ώρες τη νύχτα. Αφήστε τις οθόνες και τα smartphones τουλάχιστον μία ώρα προτού κοιμηθείτε και δώστε προτεραιότητα στον χρόνο ανάπαυσης.