Ερευνητές διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που ανεβαίνουν τακτικά σκάλες έχουν 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, και 39% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με όσους επιλέγουν να χρησιμοποιούν μονίμως το ασανσέρ.
Η χρήση της σκάλας, αντί του ασανσέρ, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου ή καρδιακής προσβολής, καρδιακής ανεπάρκειας ή εγκεφαλικού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
«Εάν έχετε την επιλογή να ανεβείτε με τις σκάλες ή με το ασανσέρ, χωρίς αμφιβολία πηγαίνετε με τις σκάλες, γιατί αυτή η επιλογή θα βοηθήσει την καρδιά σας», λέει η ερευνήτρια Δρ. Σόφι Πάντοκ, από το Πανεπιστήμιο East Anglia και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Norfolk and Norwich του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η χρήση σκάλας είναι μια άσκηση την οποία όλοι μπορούν να κάνουν στην καθημερινότητά τους, συνεχίζει η Πάντοκ. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα επιλέγει να χρησιμοποιεί το ασανσέρ. «Ακόμη και σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και η χρήση σκάλας είναι ένας εφικτός στόχος που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα», αναφέρει.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από εννέα μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 480.000 άτομα. Οι μελέτες συμπεριλήφθηκαν ανεξάρτητα από τον αριθμό των σκαλιών που ανέβηκαν οι άνθρωποι ή την ταχύτητα με την οποία το έκαναν.
«Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ενσωματώσουν την ανάβαση σκαλοπατιών στην καθημερινή τους ζωή. Η μελέτη μάς υποδεικνύει ότι όσο περισσότερα σκαλιά ανεβαίνουμε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη. Άρα, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι είτε αλλού, πάρτε τις σκάλες».
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνας στο ESC Preventive Cardiology 2024, ένα επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Σημειώνεται πως τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό και αξιολογηθούν από ομότιμους.