Μπορείτε να σκεφτείτε πόσες κινήσεις κάνετε καθημερινά με τα χέρια σας; Πόσες φορές τα χρησιμοποιείτε για διάφορες εργασίες; Και πόσα πράγματα κάνετε καθημερινά με τα χέρια σας; Τα χέρια μας ταλαιπωρούνται πολύ, ειδικά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως η πολύωρη εργασία στον υπολογιστή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, δυσκαμψία ή πόνο στους καρπούς, δυσκολεύοντας ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές εργασίες. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα ή σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής.

Πέρα από την πρόληψη και την αποκατάσταση, οι διατάσεις χεριών βοηθούν να μειωθεί ο πόνος και σε άλλα σημεία του σώματος, ενώ αποτρέπουν την αρθρική ακαμψία. Βοηθούν στην αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, ενισχύουν τους μυς γύρω από αυτές και χαλαρώνουν τους σφιγμένους μυς. Απαιτούν ελάχιστο χρόνο και προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη σε βάθος χρόνου. Οι διατάσεις μπορούν να εκτελεστούν είτε σε όρθια είτε σε καθιστή θέση. Αν κάθεστε, βεβαιωθείτε ότι ο κορμός σας είναι σε ευθεία στάση, στηρίζοντας πίσω την πλάτη σας και χαλαρώνοντας τους ώμους. Δείτε παρακάτω τις διατάσεις που θα εξασφαλίσουν ευκινησία στα χέρια σας.

#1. Κίνηση του καρπού πάνω και κάτω

Δύο κινήσεις που τεντώνουν όλο το χέρι, τον βραχίονα και τον πήχη. Τεντώνετε το ένα χέρι μπροστά, στο ύψος των ώμων, με τα δάχτυλά στραμμένα προς τα πάνω σαν να λέτε στοπ ή σαν να έχετε ακουμπήσει την παλάμη σας σε έναν αόρατο τοίχο. Με το άλλο χέρι ττραβήξτε απαλά τα δάκτυλα προς τα πίσω. Κρατάτε αυτή τη θέση τουλάχιστον για τρεις βαθιές αναπνοές. Στη συνέχεια φέρνετε τα δάκτυλα να δείχνουν προς τα κάτω, σαν χειροφίλημα. Ασκείτε ελαφρά πίεση και μένετε σε αυτή τη θέση για άλλες τρεις βαθιές αναπνοές. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με το άλλο χέρι.

#2. Διάταση του εσωτερικού μέρους του χεριού

Τεντώνετε το ένα χέρι σας μπροστά στο ύψος των ώμων αλλά αυτή τη φορά το εσωτερικό της παλάμης στραμμένο προς τα πάνω. Λυγίστε τον καρπό ώστε τα δάχτυλα να δείξουν προς τα κάτω και με το άλλο χέρι πιάνετε τα δάκτυλα και ασκείτε ελαφρά πίεση. Μένετε σε αυτή τη θέση για τρεις βαθιές αναπνοές και εαναλαμβάνετε με το άλλο χέρι.

#3. Κύκλοι καρπών

Τεντώνετε και τα δύο χέρια μπροστά και κάνετε μικρούς κύκλους με τους καρπούς, σαν να θέλετε να κλείσετε και να ανοίγετε μία βρύση, πέντε φορές προς τα μέσα και πέντε φορές προς τα έξω.

#4. Χέρια σαν αετός

Μία θέση εμπνευσμένη από τη γιόγκα. Τεντώνετε τα χέρια μπροστά και βάζετε το ένα χέρι πάνω στο άλλο με τις παλάμες στραμμένες προς τα πάνω. Λυγίζετε τους αγκώνες και φέρνετε τις παλάμες αντικριστά, να κοιτούν δηλαδή η μία την άλλη και ενώνετε τα δάκτυλα. Είναι μία απαιτητική στάση που εξαρτάται από το εύρος κίνησης του ώμου. Αν δεν μπορείτε να σταυρώσετε τα χέρια σας, την τροποποιείτε ενώνοντας τις παλάμες σε θέση προσευχής και φέρνοντας τους αγκώνες όσο πιο κοντά τον έναν με τον άλλο. Κρατήστε αυτή τη θέση για τρεις με πέντε βαθιές αναπνοές και επαναλαμβάνετε αλλάζοντας τη θέση των χεριών.

#5. Θέση χεριών σε ανάποδη προσευχή

Μία θέση που στρέφει εσωτερικά τον άνω βραχίονα, μία κίνηση όχι τόσο συνηθισμένη αλλά ευεργετική γιατί έχετε πλήρες εύρος κίνησης, δουλεύοντας όλους τους μυς του ώμου και του βραχίονα. Φέρνετε τα χέρια πίσω από την πλάτη και ενώνετε τις παλάμες έχοντας τους αγκώνες λυγισμένους και τα δάχτυλα στραμμένα προς το έδαφος. Σε αυτή τη θέση παίρνετε μια βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή περιστρέφετε τα χέρια ώστε τα δάχτυλά σας να δείχνουν προς τα πάνω. Μένετε σε αυτή τη θέση για πέντε βαθιές αναπνοές. Αν το σώμα σας το επιτρέπει, μπορείτε να φέρετε τα χέρια σας πιο ψηλά κατά μήκος της γραμμής της σπονδυλικής σας στήλης. Αν είναι δύσκολο να ενώσετε τις παλάμες, απλώς πιάστε τους αγκώνες.

#6. Διάταση τρικεφάλου

Σηκώνετε το ένα χέρι ψηλά. Λυγίζετε τον αγκώνα και φέρνετε τον πήχη πίσω από το κεφάλι με την παλάμη να κοιτάει την πλάτη και τα δάκτυλα χαλαρά προς τα κάτω. Με το άλλο χέρι πιέζετε απαλά τον αγκώνα προς τα κάτω. Κρατήστε αυτή τη θέση για τρεις με πέντε βαθιές αναπνοές και επαναλαμβάνετε με το άλλο χέρι.

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.