Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, με μέσο όρο τα 84,6 χρόνια. Το παράδοξο είναι πως από τα 125 εκατομμύρια που κατοικούν στη νησιωτική χώρα, μόλις 3 εκατομμύρια εκτιμάται πως έχουν συνδρομή σε γυμναστήριο. Και από αυτούς, το ένα τρίτο είναι μέλη μέσω σχολικών προγραμμάτων.

Πώς λοιπόν οι Ιάπωνες διατηρούν σε τόσο υψηλά επίπεδα τη φυσική τους κατάσταση; Οι διατροφικές τους συνήθειες σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο. Η ιαπωνική κουζίνα δίνει έμφαση στις τοπικές πρώτες ύλες, στα ψάρια και στα φυτικά προϊόντα με μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης. Επιπλέον, η κυρίαρχη αντίληψη στο φαγητό είναι το «hara hachi bun», δηλαδή ο κορεσμός μέχρι περίπου το 80%, που βοηθάει στον έλεγχο των μερίδων.

Μέρος της καθημερινότητας των Ιαπώνων είναι και το περπάτημα, κατά μέσο όρο 6.500 βήματα την ημέρα. Επιλέγουν να μετακινούνται –κατά το δυνατόν– με τα πόδια για κάθε δραστηριότητα, για να πάνε στη δουλειά, για ψώνια ή για βόλτα. Αυτοκίνητο έχει μόλις το 69% του πληθυσμού. Αυτή η συνήθεια υποστηρίζεται φυσικά και από ένα ανεπτυγμένο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι πως η άσκηση είναι ενσωματωμένη στην καθημερινότητά τους. Μια από αυτές τις καθημερινές συνήθειες των Ιαπώνων που συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης είναι το «radio taiso».

Τι είναι το radio taiso;

Πάνω από 25 εκατομμύρια Ιάπωνες εκτιμάται πως κάνουν radio taiso τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Πρόκειται επί της ουσίας για μια σειρά ασκήσεων προθέρμανσης, που περιλαμβάνει διατάσεις όλου του σώματος, κάμψεις με αναπήδηση και καθίσματα, περιστρεφόμενη κίνηση χεριών, ανοίγματα στήθους, περιστροφική κίνηση του κορμού κ.ά.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το radio taiso μεταδίδεται μέσω ραδιοφώνου, με συνοδεία κλασικής μουσικής (πάντα το ίδιο τραγούδι) και μια ακολουθία απλών οδηγιών και αντίστροφων μετρήσεων για τον χρόνο της άσκησης. Mεταδίδεται από τον ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, NHK, σε εθνική εμβέλεια, κάθε πρωί στις 6:30 π.μ. Ωστόσο, είναι διαθέσιμο και στο YouTube και σε άλλες αντίστοιχες εφαρμογές.

Πολλοί μαθητές στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το radio taiso ως μέθοδο χαλάρωσης πριν από τα μαθήματα και τις αθλητικές εκδηλώσεις. Αλλά η παράδοση συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή, με μικρούς και μεγάλους να εντάσσουν «το γυμναστήριο ραδιοφώνου» στην πρωινή τους ρουτίνα.

Τρία με τέσσερα λεπτά του προγράμματος radio taiso (που περιλαμβάνει 13 ασκήσεις) αποδεικνύονται πολύ ωφέλιμα για το σώμα και τη γενική ευεξία. Και παρότι δεν του φαίνεται, είναι αρκετά κουραστικό αν το κάνετε σοβαρά. Είναι ένας συνδυασμός αερόβιας άσκησης και διατάσεων και επιπλέον απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

  • Ενισχύει την ευελιξία και τη δύναμη, βελτιώνοντας την υγεία των αρθρώσεων και των μυών.
  • Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία, ενισχύοντας την καρδιακή απόδοση και την κυκλοφορία του αίματος.
  • Βελτιώνει τον συντονισμό, την ισορροπία και τις κινητικές δεξιότητες.
  • Συμβάλλει στην ψυχική υγεία, απελευθερώνοντας ενδορφίνες, που καταπολεμούν την κατάθλιψη και το άγχος.

Εάν ένας από τους πιο υγιείς πληθυσμούς στον κόσμο το έχει υιοθετήσει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα ως μέρος της καθημερινότητάς του, μάλλον αξίζει να το δοκιμάσετε…