Το αλάτι είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας, αλλά η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη μείωση της πρόσληψης νατρίου κάτω από 2 γραμμάρια την ημέρα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μία εξαιρετική εναλλακτική λύση, όπως επισημαίνει το Lifehacker, είναι τα υποκατάστατα αλατιού που βασίζονται στο κάλιο και τα οποία προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Γιατί το κάλιο είναι η καλύτερη επιλογή
Τα υποκατάστατα αλατιού με βάση το κάλιο επιτρέπουν να διατηρούμε τη γεύση των φαγητών μας, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη νατρίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους ακολουθούν για λόγους υγείας δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, το οποίο συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα.
Επίσης, το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2,6 γραμμάρια για τις ενήλικες γυναίκες και 3,4 γραμμάρια για τους ενήλικες άντρες. Καθώς πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκή ποσότητα μέσω της διατροφής τους από φρούτα και λαχανικά, τα υποκατάστατα αλατιού με κάλιο αποτελούν έναν εύκολο τρόπο αύξησης της ημερήσιας πρόσληψής του.
Τέλος, έρευνες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση του παραδοσιακού αλατιού με κάλιο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών και πρόωρων θανάτων.
Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Αν και τα οφέλη είναι σημαντικά, η κατανάλωση καλίου δεν είναι ασφαλής για όλους. Άτομα με νεφρική νόσο ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν τον μεταβολισμό του καλίου θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν δοκιμάσουν ένα υποκατάστατο αλατιού.
Αξίζει να το δοκιμάσετε
Το υποκατάστατο αλατιού με κάλιο έχει μια ελαφρώς διαφορετική γεύση από το κανονικό αλάτι. Μερικοί το βρίσκουν λίγο πικρό ή κάπως «μεταλλικό», ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν γρήγορα τη διαφορά. Μεγάλη μελέτη έδειξε ότι το 90% των συμμετεχόντων συνέχισε να χρησιμοποιεί το υποκατάστατο αλατιού ακόμα και πέντε χρόνια μετά.
Ένας έξυπνος τρόπος για ομαλή μετάβαση είναι επίσης η ανάμειξη κανονικού αλατιού με το υποκατάστατο από κάλιο. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, χωρίς να θυσιάζεται η γεύση.